Ministerstvo práce a sociálních věcí skončilo v exekuci – Jurečka v tom nevidí problém

MPSV před několika dny skončilo v exekuci. Nezaplatilo včas 3 000 Kč, nereagovalo na výzvy k zaplacení, takže to dopadlo, jak muselo. Exekuce nemá vliv na výplatu sociálních dávek nebo důchodů (vše se obratem vyřešilo).

Vláda údajně připravuje zpřísnění podmínek pro lidi v exekuci (zvažuje se zavedení minimální fixní splátky nebo další snížení nezabavitelné částky – viz dále). Jedno z hlavních ministerstev před pár dny skončilo v exekuci. MPSV nezaplatilo 3 tisíce korun, a tak se toho ujal exekutor.

MPSV je v exekuci – na výplatu sociálních dávek nebo důchodů to nemá vliv

Ministerstvo práce a sociálních věcí, kterému zatím stále šéfuje Jurečka, skončilo před pár dny v exekuci. Nezaplatilo, co mělo, a tak si na ně „došlápl“ exekutor.

Exekuce ministerstva je úplně klasický případ, jak do toho obvykle spadne „obyčejný“ člověk – jedná se o malou částku. Dluh je jenom 3 000 Kč. Přesně takto začíná mnoho exekucí, které pak někdy končí až v insolvenci. To ale u MPSV nehrozí.

I další průběh je typický pro všechny dlužníky. Ministerstvo nereagovalo na předchozí výzvy k zaplacení dluhu (dalo by se říci, že dělalo „mrtvého brouka“ stejně jako typický „neplatič v exekuci“).

Takže to nakonec skončilo, tak jako většina podobných případů – exekučním příkazem.

Uznáváme chybu, hned jsme to napravili

Ministerstvo naštěstí uznalo svoji chybu a obratem ji napravilo. Dluh 3 tisíce korun byl zaplacen, takže nedošlo k žádnému ohrožení fungování ministerstva, nebo výplaty sociálních dávek či důchodů.

Je ale s podivem že MPSV, které samo řeší tisíce exekuce (provádí srážky z důchodů na exekuce nebo insolvence), má „máslo na hlavě“.

Podle vyjádření ministerstva, se jednalo o hybu na straně jednoho úředníka. Úhrada nákladů řízení nebyla předána k proplacení. A kvůli chybnému nastavení vnitřních procesů, se na problém nepřišlo dříve.

Je to jen běžná chyba úředníka nebo ostuda a klasický „bordel“ na úřadech?

Ministerstvo práce, má na starosti asi nejvíce peněz ze všech ministerstev (pokud tedy pomineme ministerstvo financí, které peníze vybírá; MPSV jich ale rozhodně nejvíc „utratí“).

Jen na sociální dávky a důchody, pošle MPSV za rok přes 900 miliard korun (na důchody z toho jde asi 700 miliard, zbytek jsou sociální dávky, nemocenské dávky, podpora v nezaměstnanosti, apod.).

Je docela s podivem, že úřad, který spravuje více peněz, než leckterá banka, si dovolí takovouto školáckou chybu.

Člověk si pak musí říkat, že když nezvládnou takovou drobnost, jako je zaplacení jedné „faktury“ na 3 tisíce korun, jak to asi vypadá u jiných věcí?

To, že někdo zapomene zaplatit včas, je asi běžné (ruku na srdce, komu se to nikdy nestalo)?

Že pak ale nějakou dobu nekomunikuje, nereaguje na výzvy a nechá vše dojít až do exekuce, ale ukazuje na větší problém, než je jenom běžný omyl.

Pověření exekutora – exekuce na Ministerstvo práce a sociálních věcí

Pověření exekutora – exekuce na Ministerstvo práce a sociálních věcí
Podle řady zdrojů, nyní vláda připravuje zpřísnění podmínek pro exekuce.

Plánuje se zavedení minimální splátky dluhů. Lidé v exekuci by nově museli každý měsíc zaplatit minimálně 1890 Kč (resp. 10% minimální mzdy, takže v budoucnu to bude i více – minimální mzda se bude zvyšovat).

Tato minimální fixní srážka, by se strhávala i z příjmů, ze kterých si nyní exekutor nic nevezme (protože jsou nižší než nezabavitelné minimum).

Nově by tak například i důchodce, který má důchod 15 000 Kč (tj. aktuálně má nezabavitelné minimum 15 881 Kč, takže se na exekuci nic nestrhává), musel platit minimálně skoro 2000 Kč na splátky exekuce.

Vláda chce prosadit i další snížení nezabavitelné částky

Kromě zavedení minimální splátky, se zvažuje i další snížení nezabavitelné částky.

Podle aktuálních informací, by mohlo dojít ke zrušení zápočtu za manželku/manžela. Tím by se nezabavitelné minimum pro některé dlužníky snížilo o cca 3200 Kč.

Argumentem pro tuto změnu je především to, že jsou údajně znevýhodněni někteří dlužníci, kteří nejsou formálně ženatí/vdaní. Ti jsou oproti manželským párům v nevýhodně (platí to nejenom pro exekuci ale i pro insolvenci).

I tato změna by pro některé lidi s exekucí znamenala dost nepříjemnou změnu.

Například zaměstnanec s manželkou a dítětem, má aktuálně nezabavitelné minimum 19 058 Kč. Po změně by to bylo „jenom“ 15 881 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *