Kalkulačka: Zvýšení podpory v nezaměstnanosti od ledna 2024 (+ změna podmínek)

Od ledna 2024 bude na Úřadu práce nárok na vyšší podporu v nezaměstnanosti. Zvyšuje se maximální podpora na 24 608 Kč. Zvýší se i minimální podpora (na 6365 Kč pro první dva měsíce). Dochází ale i ke zpřísnění některých podmínek (delší minimální odpracovaná doba při opakované žádosti o podporu).

Od ledna 2024, bude na Úřadu práce nárok na vyšší podporu v nezaměstnanosti. Od 1. 1. 2024, se zvyšuje maximální podpora pro nezaměstnané, nebo i maximální podpora při rekvalifikaci. Zvýší se i minimální podpora, na kterou je nárok například po skončení rodičovské.

V roce 2024, se budou měnit i některé podmínky pro nárok na podporu v nezaměstnanosti:

  • Při opakované žádosti o podporu, bude nutná delší minimální odpracovaná doba
  • Úřady práce přestávají vyplácet kompenzace za nevyplacené odstupné
  • Při nároku na odstupné, bude na podporu nárok hned od začátku evidence na ÚP
  • Zvýší se maximální přivýdělek pro nezaměstnané na Úřadu práce

Kalkulačka: Výpočet, kolik bude podpora v roce 2024

Pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, zadejte svoji čistou mzdu v posledním zaměstnání (pokud jej znáte, tak můžete zadat průměrný čistý měsíční výdělek, a výpočet bude přesnější).

Pokud byste si chtěli spočítat podporu po skončení podnikání, tak můžete použít kalkulačku pro výpočet podpory pro OSVČ.

Kalkulačka podpora v nezaměstnanosti 2024
Kdo dal výpověď?

* Pokud je podána výpověď bez vážného důvodu, nebo pokud je pracovní poměr ukončený dohodou (bez vážného důvodu), je podpora v nezaměstnanosti nižší (vážné důvody pro výpověď definuje zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, konkrétně pak § 5c - podrobněji níže.)
Při výpovědi ze strany zaměstnavatele nebo ze strany zaměstnance, při vážných důvodech, je podpora vyplácena v plné výši.
Při výpovědi z důvodu hrubého porušení pracovní kázně, pak nárok na podporu nevzniká vůbec.

Kolik je vám roků?

Čistá mzda

Výpočet

Kolik je maximální podpora? Zvýšení od ledna 2024

Podpora na Úřadu práce, se sice vypočítá z příjmu v posledním zaměstnání, nemůže ale být neomezeně vysoká. Při čisté výplatě nad cca 37,5 tisíc, už narazíte na „strop“. A dostanete jenom maximální částku. Od 1. 1. 2024, to ale bude více, než v předchozím roce.

  • Maximální podpora v nezaměstnanosti 2024 = 24 608 Kč
  • Maximální podpora při rekvalifikaci 2024 = 27 578 Kč

Kolik bude podpora pro nezaměstnané v roce 2024?

Jinak se ale podmínky pro výpočet podpory pro nezaměstnané, v roce 2024 nijak nemění. V roce 2023, se sice objevily spekulace, že by se v rámci úsporných opatření snížila podpora v nezaměstnanosti. Nakonec ale bylo schváleno jenom zpřísnění podmínek při opakované žádosti o podporu (viz níže).

Podpora v nezaměstnanosti při výpovědi:

  • 65% první a druhý měsíc
  • 50% třetí a čtvrtý měsíc
  • 45% pátý měsíc (a všechny další)

Podpora při ukončení zaměstnání bez vážného důvodu:

  • 45% po celou dobu

Pokud dá výpověď firma (zaměstnavatel), nebo pokud je ukončen pracovní poměr dohodou z důvodů uvedených v paragrafu 52 a) až c) (nadbytečnost, organizační důvody, apod.), tak je nárok na plnou výši podpory (65% – 45%).

To samé platí i pro ukončení pracovního poměru na dobu určitou, nebo pokud dá výpověď zaměstnanec, a má k tomu nějaký vážný důvod.

Jedná-li se ale o výpověď od zaměstnance bez vážného důvodu, tak je podpora nižší. Platí to i pro ukončení pracovního poměru ve zkušební době.

Pokud někoho firma vyhodí „na hodinu“, kvůli vážnému porušení pracovně právních předpisů, tak nemusí být nárok na podporu vůbec.

Zpřísnění podmínek pro nárok na podporu v nezaměstnanosti od ledna 2024

Hlavní podmínka, pro nárok na podporu od Úřadu práce, se v roce 2024 nijak nemění. Stále platí, že pro nárok na podporu, je nutné odpracovat alespoň 12 měsíců za poslední 2 roky (započítá se i případná náhradní doba).

Od ledna 2024, se ale zpřísní podmínky, za kterých je nárok na další podporu. Ten kdo během posledních 2 roků čerpal podporu od Úřadu práce, bude muset v novém zaměstnání odpracovat delší dobu:

  • Minimálně 5 měsíců, pokud v posledních 2 letech nebyla vyčerpána celá předchozí podpora
  • Minimálně 9 měsíců, pokud v posledních 2 letech byla vyčerpána celá předchozí podpora

Bude-li v novém zaměstnání odpracováno méně než 5 měsíců, tak může být nárok jenom na „zbytek“ předchozí podpory.

Zvýšení minimální podpory v nezaměstnanosti od ledna 2024

V roce 2024, se zvyšuje i minimální podpora, na kterou je nárok například po skončení rodičovské nebo po skončení dlouhodobé neschopenky. Nebo i v dalších případech, kdy je nárok na podporu po skončení nějaké náhradní činnosti (kdy není možné doložit příjem z předchozího zaměstnání).

Minimální podpora v nezaměstnanosti se vypočítá z průměrné mzdy. Pro rok 2024 se jedná o průměrnou mzdu 42 427 Kč.

Minimální podpora 2024:

  • 6 365 Kč první a druhý měsíc (15% z průměrné mzdy)
  • 5 092 Kč třetí a čtvrtý měsíc (12% z průměrné mzdy)
  • 4 667 Kč pátý měsíc (a dále; 11% z průměrné mzdy)

V roce 2024 se zvýší limit pro přivýdělek na Úřadu práce

Ten kdo je nezaměstnaný, a nemá už nárok na podporu v nezaměstnanosti, si může během evidence na Úřadu práce, přivydělávat na nějaké brigádě.

Nezaměstnaný na Úřadu práce, může pracovat na dohodu o pracovní činnosti (DPČ), nebo v pracovním či služebním poměru. Není možná práce na dohodu o provedení práce (DPP), nebo podnikání jako OSVČ.

Maximální možný měsíční příjem, se v roce 2024 zvýší na 9 450 Kč hrubého za měsíc (jedna polovina z minimální mzdy, minimální mzda se od 1. 1. 2024 zvyšuje na 18 900 Kč).

Podpora v nezaměstnanosti a exekuce nebo insolvence

Podpora v nezaměstnanosti (nebo i podpora při rekvalifikaci) patří mezi příjmy, na které se vztahuje exekuce nebo insolvence. I z podpory tedy mohou být prováděny srážky na exekuci, a je nárok jenom na nezabavitelné minimum (a jednu nebo dvě třetiny ze zbylé části).

Vzhledem k tomu, kolik je aktuální nezabavitelná částka (zvláště u někoho, kdo má manželku/manžela a/nebo nějaké děti), si toho ale exekutor z podpory v nezaměstnanosti moc nevezme.

Při exekuci to tolik nevadí (resp. hrozí, že exekutor nařídí i exekuci na účet nebo na majetek, pokud nedostane nic ze srážek). Horší je to ale u insolvence.

Při oddlužení je nutné platit alespoň minimální splátku. Ztráta zaměstnání, ale může být důvodem, požádat soud o dočasné přerušení insolvence (je možné až na 1 rok), nebo o snížení splátek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *