Nákup ojetého auta z bazaru – jak prověřit, jestli auto není v exekuci?

Ojeté auto, které si koupíte v autobazaru, může být v exekuci. A exekutor vám ojetinu může zabavit, i když jste za ni zaplatili. Z registru vozidel se exekuce nedá zjistit. Částečně může pomoci registr exekucí (Centrální evidence exekucí). Je to ale omezené a něco to stojí.

Nákup ojetého automobilu v bazaru, se může nečekaně prodražit. To když narazíte na neseriózního prodejce, který vám „podstrčí“ auto v exekuci. Snadno se vám může stát, že pár týdnů poté, co si pořídíte „nové“ auto z bazaru, se vám ozve exekutor, a ojetinu vám bez náhrady zabaví.

Auto z bazaru je v exekuci a exekutor ho chce zabavit

Asi každý ví, že když si jde koupit „nové“ auto do bazaru, tak je na místě zvýšená opatrnost. A tím nemyslíme jenom „málo ojetá auta po prvním majiteli“, která jsou sestavená ze dvou vraků po totální havárii.

Při nákupu ojetiny v bazaru, můžete narazit i na problémy s exekutorem. Může se vám stát, že si koupíte v dobré víře auto od majitele, který je v exekuci. A za nějakou dobu zjistíte, že to auto je zapsáno v exekučním soupisu, a že na něj má právo exekutor.

Exekutor může koupené ojeté auto zabavit a prodat v exekuční dražbě. A vám zůstanou jenom „oči pro pláč“.

Buď si budete muset auto znovu koupit v exekuční držbě (a zaplatit podobnou sumu jako v bazaru), nebo budete platit za jiné auto.

Peníze pak sice můžete vymáhat po tom, kdo vám auto prodal. Pokud ale prodávajícím nebyl přímo autobazar, ale majitel v exekuci, pak je asi jasné, jak to bude s vymáháním dlužné částky.

Registr vozidel: Jak poznat, jestli auto není v exekuci?

U nemovitosti je to celkem snadné. Před tím než exekutor zabaví dům, byt nebo jinou nemovitost, tak, je proveden příslušný záznam do katastru nemovitostí.

Katastr nemovitostí je veřejně přístupný. Před nákupem domu či bytu, je tedy snadné ověřit, jestli nemovitost není v exekuci, nebo jestli na ní není nějaká zástava, či jiný problém.

U automobilů, to ale takto snadné není. Nahlížet do registru vozidel, mohou pouze vlastníci vozidel.

Zjistit informace o vozidle, které patří jinému majiteli, ale není tak jednoduché. Jediný legální způsob, jak zjistit informace z registru o autě, které vám nepatří, je prostřednictvím policie, pokud se jedná o nějakou dopravní nehodu (a i zde je to dosti omezené).

Hlavní problém ale je, že registr vozidel, neobsahuje informace o exekucích. Informace o exekucích, jsou aktuálně vedeny pouze v centrální evidenci exekucí (a ani zde nejsou všechny exekuce).

O tom, že by registr vozidel, obsahoval informace i o exekuci (podobně, jako je to v katastru nemovitostí), se již několikrát mluvilo.

Po technické stránce, to asi není nic složitého. Data existují, příslušné databáze spravuje stát (nebo státem pověřená organizace). Zatím ale nic takového není.

Centrální evidence exekucí: Jak zjistit osobu v exekuci?

Alespoň částečnou možnost, jak zjistit jestli auto není v exekuci, nabízí pouze Centrální evidence exekucí.

Registr CEE, je provozován Exekutorskou komorou ČR (pozor na to, že na internetu se dají najít i jiné „registry“ exekucí, které provozují soukromé firmy – tyto registry jsou často zpoplatněné a obsahují jen neaktuální nebo nesmyslná data).

Do Centrální evidence exekucí může nahlížet kdokoliv. Je zde možné bez větších omezení vyhledávat jakékoliv osoby, které jsou v exekuci. Něco to ale stojí.

V registru exekucí, ale nejsou všechny exekuce. Jsou zde evidovány jenom ty exekuce, které řeší přímo exekutoři.

Exekuce, které vymáhají přímo soudy, nebo některé státní instituce (například Finanční Úřady, Česká správa sociálního zabezpečení nebo zdravotní pojišťovny), zde evidovány nejsou.

Kolik stojí vyhledávání v registru exekucí na internetu?

Prověření osoby v centrální evidenci exekucí, vás může vyjít na několik stokorun. Základní vyhledávání stojí 60 Kč za jeden „dotaz“ (+ k tomu ještě poplatek za registraci ve výši 120 Kč). Jeden vyhledávací dotaz, ale obvykle nestačí (zvláště když neznáte všechny údaje).

I když budete znát přesné jméno a příjmení, datum narození, trvalé bydliště a třeba i rodné číslo, i tak se vám může po prvním dotazu zobrazit více výsledků, a k upřesnění bude potřeba pokračovat.

Za podrobné prověření jedné osoby, tak můžete zaplatit i 200 – 400 Kč (podle složitosti vyhledávání).

Samozřejmě, pokud daná osoba vůbec není v exekuci, pak by vás to vyšlo jen na 60 Kč (resp. na 180 Kč, pokud by to bylo vaše první použití registru exekucí).

Do registru exekucí, je možné nahlížet i prostřednictvím nějaké třetí strany. Výpis vám mohou vystavit na Czech Pointu (najdete na každé větší poště), nebo například prostřednictvím internetové služby kolikmam.cz (která nabízí hledání i v dalších registrech dluhů a dlužníků).

Registr exekucí: Jak zjistit, jestli auto není v exekuci?

V Centrální evidenci exekucí, se nedá vyhledávat přímo konkrétní auto. Dají se zde vyhledávat osoby.

Můžete tedy zjistit, jestli majitel auta není v exekuci. A pokud ano, pak se dají najít i informace o tom, kdo exekuci provádí (který exekutor) a další podrobnosti. Z toho se pak dá vycházet.

V centrální evidenci exekucí, jsou evidovány pouze aktivní exekuce (ty které se právě řeší). Exekuce, které již byly ukončeny, zde nejsou (po nějaké době se znepřístupní). To ale ničemu nevadí, ukončené exekuce, by vás neměly trápit.

Pokud v registru najdete nějaký záznam o majiteli vozidla, které si chcete koupit, pak je nutná opatrnost. Asi je lepší se poohlédnout po jiné ojetině.

Auto je v exekuci a zabavil ho exekutor – co s tím?

Pokud byste se dostali do situace, že si koupíte auto z bazaru, a následně vás bude kontaktovat exekutor, a bude vám chtít auto zabavit, pak s tím mnoho neuděláte.

Často mohou nastat situace, kdy exekutor zahájí exekuci, a provede soupis majetku dlužníka. Při soupisu majetku, se věci ještě nezabavují. Exekutor může čekat, jestli dlužník neuhradí svůj dluh jinou formou, nebo se může čekat na rozhodnutí soudu, apod.

V mezičase, může dlužník používat majetek, který byl zapsán exekutorem. Nesmí ho pochopitelně prodat, ale co čekat od lidí v exekuci …

Pokud si koupíte ojetinu z bazaru, kterou ještě před tím zapsal exekutor do exekučního soupisu majetku, pak vám auto může být zabaveno.

Jistě, můžete se následně obrátit na soud, a podat vylučovací žalobu. Nebo je možné podat i trestní oznámení na původního majitele vozu (pokud věděl, že auto je v exekuci a přesto vám ho prodal, pak je to trestný čin – maření výkonu úředního rozhodnutí).

Je také následně možné vymáhat škodu (peníze, které jste zaplatili při nákupu ojetiny) po původním majiteli. Pokud je to ale člověk v exekuci, pak bude vymáhání jakékoliv náhrady škody dost obtížné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *