Nárok na sociální dávky v insolvenci – mohu si požádat o příspěvek na bydlení?

Na sociální dávky, může být nárok i během insolvence. Jako příjem se ale bude počítat celá čistá mzda (bez zohlednění splátek na insolvenci). Může být nárok na příspěvek na bydlení, na dětské přídavky, nebo případně i na další sociální dávky (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, nebo i jiné).

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda máme nárok na nějaké sociální dávky? Můj přítel (se kterým žiju, ale nejsme manželé), je už 3 rokem v insolvenci. Já jsem momentálně na mateřské, která mi bude brzy končit, a pak budu brát už jenom rodičovský příspěvek (což je dost málo peněz).

Zajímalo by mě, jestli máme nárok na nějaké sociální dávky, i když je muž v insolvenci? Bydlíme ve vlastním bytě, na který ale platíme hypotéku, takže náklady na bydlení máme hodně vysoké.

Můžu si požádat o příspěvek na bydlení nebo o nějaké jiné dávky? Tak, abychom vyšli, až se mi sníží příjem, když budu brát jenom rodičovskou?

Předem děkuji za radu!

Nárok na sociální dávky v insolvenci

Splácení dluhů během oddlužení, nijak nevylučuje možnost dostávat běžné sociální dávky. Za předpokladu, že budou splněny všechny podmínky, které jsou spojeny s konkrétní sociální dávkou.

Pozor ale nato, že u sociálních dávek, kde se sleduje výše příjmu, se lidem v insolvenci jako příjem započítá jejich čistá mzda před tím, než jsou z ní prováděny srážky na oddlužení.

Pokud váš přítel pracuje v zaměstnání, tak se jako jeho příjem bude počítat celá čistá výplata (a ne jenom to, co mu zůstává po srážkách).

Nárok na příspěvek na bydlení během insolvence

Na příspěvek na bydlení, můžete mít nárok, i když bydlíte ve vlastním bytě. Základním předpokladem pro nárok na tuto sociální dávku, je výše nákladů na bydlení.

Pokud jsou náklady na bydlení vyšší než 30% průměrného čistého měsíčního příjmu, tak může být nárok na přídavky.

Mezi příjmy, se bude počítat vaše mateřská (kterou máte nyní) nebo rodičovská (kterou budete brát následně). Započítá se i čistá mzda (nebo jiné příjmy) vašeho přítele. Mohou se případně počítat i některé další příjmy (nemocenská, podpora v nezaměstnanosti, výživné na dítě, apod.).

Pro nárok na příspěvek na bydlení, se posuzují průměrné příjmy za poslední 3 měsíce (předchozí kalendářní čtvrtletí). Záleží tedy na tom, kolik je váš příjem nyní, nebo kolik bude po skončení mateřské.

Mezi náklady na bydlení, se vám ale nepočítají splátky hypotéky. Počítají se pouze náklady, za zaplacené služby (odvoz odpadu, úklid společných prostor, společná televizní a rozhlasová anténa, osvětlení společných prostor, apod.). A dále náklady za energie (elektřina, plyn, voda, teplo, apod.).

U bytů v osobním vlastnictví, se vám započítají i tzv. „srovnatelné náklady“ – což je paušální částka, závislá na počtu osob.

Jestli máte nárok na příspěvek na bydlení, si případně můžete sama spočítat v nějaké kalkulačce – viz například zde: Kalkulačka příspěvek na bydlení.

Žádost o příspěvek na bydlení, je následně možné vyřídit online – prostřednictvím aplikace Jenda (je nutná bankovní identita, datová schránka, MojeID, apod.).

Nárok na přídavky na dítě při insolvenci

Kromě příspěvku na bydlení, můžete mít nárok i na přídavky na dítě. I u této sociální dávky, se posuzuje výše příjmu (opět se jedná o průměrný čistý měsíční příjem za předchozí kalendářní čtvrtletí).

Na přídavky na dítě jen nárok, pokud je průměrný měsíční příjem do 3,4 násobku životního minima.

Pokud máte jenom jedno dítě (do 6 roků), tak je na přídavky nárok, při příjmu do 37 366 Kč. Pokud byste měli dvě děti (obě do 6 roků), pak by na přídavky byl nárok při příjmu do 45 798 Kč.

Jestli máte nárok na tuto dávku, si můžete sama spočítat zde: Kalkulačka přídavky na dítě.

I dětské přídavky je možné vyřídit online – opět prostřednictvím aplikace Jenda (stejně jako příspěvek na bydlení, nebo i rodičovský příspěvek, se dá vše vyřizovat přes internet).

Nárok na další sociální dávky během insolvence

Kromě těchto sociálních dávek, jsou zde i další – může to být například příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, nebo i další.

U dalších sociálních dávek (příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení), je ale podmínkou, že jste osobou ve hmotné nouzi (velmi nízké nebo žádné příjmy). U dalších sociálních dávek, zase mohou být různé další speciální podmínky.

Můžete se obrátit na místní Úřad práce, kde se vyřizují téměř všechny sociální dávky, a tam by vám měli být schopni poradit. Jak již bylo uvedeno výše – insolvence sama o sobě není omezením pro nárok na dávky. Pouze je nutné počítat s tím, že se u příjmu nezohlední splátky na insolvenci.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *