Změny u exekuce a insolvence 2024 – co se mění od ledna (a dále během roku)

Od 1. 1. 2024 se mění podmínky pro výpočet exekuce a insolvence – mění se nezabavitelné minimum. Zvýšení nezabavitelné částky, se ale od ledna nekoná. Bude se naopak snižovat. Mění se i některé další podmínky u exekuce i insolvence. V roce 2024 se bude schvalovat i novela insolvenčního zákona.

Od začátku roku 2024, se změní výpočet exekuce a insolvence (mění se výpočet nezabavitelné částky). Během roku 2024, by mělo pokračovat projednávání novely insolvenčního zákona, která mimo jiné řeší i zkrácení oddlužení na 3 roky. A je zde i mnoho dalších změn.

Zvýšení nezabavitelné částky 2024? Od ledna je to jinak než obvykle!

Na začátku nového roku, se obvykle zvyšuje nezabavitelné minimum pro výpočet exekuce a insolvence. Nezabavitelná částka se někdy mění i v průběhu roku (například v roce 2022 se výpočet nezabavitelné částky měnil 4x, v každém čtvrtletí to bylo jinak).

Výpočet nezabavitelné částky, se mění i od ledna 2024. Tentokrát je ta změna ale trochu jiná než obvykle. Nedojde totiž ke zvýšení nezabavitelné částky. Nezabavitelné minimum se v roce 2024 bude naopak snižovat.

Normativní náklady na bydlení 2024 pro výpočet exekuce a insolvence

Od ledna 2024, by měla začít platit změna zákona o státní sociální podpoře (zákon číslo 117/1995 Sb.). Je zde několik změn, které se týkají příspěvku na bydlení a normativních nákladů na bydlení:

  • Normativní náklady na bydlení se nebudou zvyšovat (v roce 2024 nebude žádná valorizace)
  • Ruší se paragraf 26a – v důsledku čehož se normativy sníží o 1400 – 2800 Kč (týká se výpočtu sociálních dávek na bydlení)
  • Pro výpočet exekuce a insolvence, se používá normativ pro bydlení v nájmu pro jednu až dvě osoby, v obci nad 70 000 obyvatel
  • V roce 2023 se pro výpočet nezabavitelné částky použila hodnota 15 597 Kč
  • V roce 2024 se pro výpočet nezabavitelné částky použije hodnota 14 197 Kč

Životní minimum 2024 – zatím bez zvýšení

Nezabavitelné minimum při exekuci a při insolvenci dále závisí na tom, kolik je životní minimum. Zatím poslední zvýšení životního a existenčního minima, bylo od 1. 1. 2023.

Pro rok 2024, zatím není schváleno žádné další zvýšení. Vláda má sice možnost schválit valorizaci částek životního minima, pokud je inflace vyšší než 5%, ale zatím tuto možnost nevyužila.

Může se to ale kdykoliv změnit – vládě stačí jenom vydat příslušné nařízení (není potřeba změna zákona), takže se to dá zařídit velmi rychle, i kdykoliv během roku 2024

  • Životní minimum pro výpočet exekuce a insolvence v roce 2024 je 4 860 Kč

Nezabavitelné minimum 2024 při exekuci a během oddlužení

Nezabavitelná částka pro výpočet srážek při exekuci nebo pro výpočet splátek během insolvence (při oddlužení) jsou 2/3 ze součtu životního minima a normativu na bydlení:

  • Nezabavitelná částka 2024 = 12 705 Kč

Pokud má dlužník v exekuci nebo v insolvenci vyživovací povinnost na další osoby (manžel, manželka, dítě), pak se základní částka zvyšuje o 1/4 základní částky:

  • Zvýšení za každou vyživovanou osobu 2024 = 3 176 Kč

Pokud je zbytek výplaty, důchodu nebo jiného příjmu, ze kterého se provádí srážky vyšší než 1,5 násobek součtu životní minimum + normativní náklady na bydlení, tak vše co je nad, si bere exekutor nebo insolvenční správce:

  • Hranice plně zabavitelné částky 2024 = 28 586 Kč

Nezabavitelné minimum při exekuci na účet 2024

Při exekuci na účet v bance, je nárok na jinou nezabavitelnou částku, než která je pro výpočet srážky ze mzdy. Při zablokovaném účtu v bance, je nárok na trojnásobek životního minima:

  • Nezabavitelná částka při exekuci na účet 2024 = 14 580 Kč

Chráněný účet při exekuci 2024

I v roce 2024 platí, že při exekuci na účet v bance, je možné podat žádost o chráněný účet. Ten se vyřizuje u banky, kde je účet zablokovaný exekutorem. Banka učet založí a nahlásí číslo takového účtu soudu.

Na chráněný účet jsou poté převáděny prostředky, jako je nezabavitelná částka při exekuci na účet (až 14 580 Kč), nezabavitelná část z výplaty, z důchodu nebo z dalších příjmů. Nebo i další peníze, které nepodléhají exekuci (například některé sociální dávky, alimenty, apod.)

Exekuce na majetek 2024 – nezabavitelné minimum

I při mobiliární exekuci (exekuce na majetek), je nárok na nezabavitelné minimum. Pokud exekutor v bytě najde peníze v hotovosti, pak musí ponechat dvojnásobek životního minima:

  • Nezabavitelná částka při exekuci na majetek 2024 = 9 720 Kč

Kromě toho nesmí exekutor zabavit ani další věci – viz: Co nesmí exekutor zabavit při exekuci na majetek.

Milostivé léto 2024 – dluhy na zdravotním pojištění

Na konci listopadu 2023, skončilo 3 milostivé léto. V roce 2023, to byly daně a sociální pojištění, kde bylo možné řešit dluhy a žádat o odpuštění úroků a dalších poplatků. K ukončení exekuce, stačilo zaplatit jen původní dluh, nebo se domluvit na splátkovém kalendáři.

V roce 2024, by mohlo být další milostivé léto (v posledních letech už bylo Milostivé léto I., Milostivé léto II. a Milostivé léto III.). Tentokrát by se daly vyřešit dluhy na zdravotním pojištění.

Milostivé léto IV. by se týkalo živnostníků (OSVČ) a dalších lidí, kteří si musí platit zdravotní pojištění sami (OBZP).

Milostivé léto IV. by mohlo začít od 1. července 2024, a končit 30. listopadu 2024. U dluhů nad 5000 Kč, by měl být možný i splátkový kalendář na 12 nebo 36 měsíců.

Více informací zde: Milostivé léto 2024 – dluhy na zdravotním pojištění

Novela insolvenčního zákona 2024

Během roku 2024, bude pokračovat projednávání novely insolvenčního zákona. Změnu už v roce 2023 schválila vláda, a novelou se začal zabývat i Parlament.

Aktuální stav novely insolvenčního zákona je takový, že proběhlo první čtení, a návrh zákona řeší parlamentní výbory a poslanecké komise (viz aktuální informace na webu poslanecké sněmovny).

Zkrácení insolvence (oddlužení) na 3 roky

Novela insolvenčního zákona 2024, by měla přinést zkrácení oddlužení na 3 roky, pro všechny dlužníky.

Nyní má na zkrácenou dobu oddlužení (jenom 3 roky), nárok pouze omezená skupina dlužníků (platí to pro starobní nebo invalidní důchodce, nebo pro lidi, kterým vznikla větší část dluhů před 18 rokem života).

Pokud bude schválena změna zákona, pak by se insolvence zkrátila pro všechny lidi – i pro OSVČ.

Kdy přesně bude změna schválena, ale zatím není jisté. Takže ke zkrácení oddlužení, může dojít nejdříve od 1. července 2024, nebo taky až od 1. ledna 2025. Zatím není nic definitivní.

  1. Pokud bude novela o insolvenci schválena na 3 roky, bude se týkat i již schválených insolvencí na 5 roků?

    Děkuji za odpověď.
    Milada Hudská

  2. Dobrý den
    Jsem v isolveci od května 2022 ne dobu 5 let
    Kdyby byl schválen zákon insolvence na oddluzeni na 3 roky vztahoval by se i na mne ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *