Nezabavitelná částka při exekuci – kolik je nezabavitelné minimum?

Nezabavitelná částka v roce 2020 jsou tři čtvrtiny (ze součtu životní minima jednotlivce a normativních nákladů na bydlení), tedy 7771,5 Kč.

I když máte velké dluhy, a je proti vám vedeno exekuční řízení, i tak vám exekutor nikdy nesmí zabavit vše. Jak u exekučních srážek ze mzdy, tak i při exekuci na majetek, nebo když vám exekutor zablokuje účet v bance, vždy vám musí zůstat určité nezabavitelné minimum. Konkrétní nezabavitelné minimum nebo okruh předmětů, které z vašeho majetku nesmí exekutor zabavit, jsou stanoveny příslušným zákonem.

Snížení nezabavitelné částky od ledna 2024

V roce 2024, se nezabavitelná částka nebude zvyšovat, ale naopak se sníží po 933 Kč. V roce 2023, bylo nezabavitelné minimum 13 638 Kč, v roce 2024 to bude 12 705 Kč.

Důvodem pro snížení nezabavitelné částky, je změna u normativních nákladů na bydlení – v roce 2024 už není nárok na mimořádné zvýšení, normativ je o 1400 Kč nižší (od 1. 1. 2024 to bude 14 197 Kč).

Nezabavitelné minimum 2024:

  • Základní nezabavitelné minimum = 12 704,67 Kč
  • Nezabavitelná částka za vyživované osoby = 3 176,17 Kč

Snížení nezabavitelné částky, se projeví při výpočtu srážek ze mzdy (z důchodu, nebo i z jiných příjmů). Změna se týká jak insolvence, tak i exekuce:

Nezabavitelné minimum při exekuci na mzdu

Pokud jsou nařízeny exekuční srážky ze mzdy (ať už z rozhodnutí soudu nebo nařízením exekutora), vždy vám musí zůstat určitá část platu. Nikdy to tedy není tak, že by vám exekutora mohl zabavit celou výplatu.

Postup při exekuci na plat je takový, že exekutor posílá příslušný příkaz vašemu zaměstnavateli. Ten nemá žádnou jinou možnost, než exekutorovi vyhovět. Následně pak zaměstnavatel začne provádět exekuční srážky ze mzdy. Postup provádění srážek je upraven zákonem. V případě, že byste se domnívali, že jsou exekuční srážky prováděny neoprávněně, nebo v příliš vysoké výši, musíte se obracet na soud.

Kolik mi zůstane při exekuci?

Nezabavitelná částka, která platí od 1. 7. 2020 vychází z toho, jaké je aktuální životní minimum jednotlivce, což je v roce 2020 částka 3860 Kč. A dále se vychází z toho, jaké jsou v roce 2020 normativní náklady na bydlení v nájemním bytě (započítávají se normativní náklady na bydlení ve městě 50 000  obyvatel), což je 6502 Kč. Nezabavitelná částka jsou pak tři čtvrtiny z této částky, tedy 7771,5 Kč.

Pokud byste měli nějaké děti nebo manželku/manžela, pak je toto základní nezabavitelné minimum navýšeno vždy o jednu třetinu. V roce 2020 tedy o 2590,5 Kč. A to za každé vyživované dítě (nebo manželka/manželku). Pouze s jednou výjimkou. V případě provádění exekučních srážek ze mzdy z důvodu dluhu na výživném, se nezabavitelná částka nezvyšuje za dítě, vůči kterému jsou dluženy alimenty.

Základní nezabavitelná částka, ale není vše, co by vám při exekuci mělo zůstat. Jakmile je určena základní nezabavitelná částka, tak se dále pracuje se zbytkem mzdy (exekuční srážky se provádějí z čisté mzdy).

Pokud je zbytek mzdy vyšší než 20 724 Kč, pak cokoliv nad tuto částku zabavuje exekutor bez omezení. Částka 20 724 Kč (nebo to co zůstalo ze mzdy po odečtení nezabavitelného minima), se pak dělí na třetiny. Jedna třetina připadá na přednostní pohledávky. Pokud nejsou žádné přednostní pohledávky, dostává ji dlužník. Další třetina připadá na nepřednostní pohledávky (resp. pokud jsou přednostní i nepřednostní pohledávky, pak záleží na jejich pořadí). Tato třetina se tedy zabavuje vždy. Poslední třetina připadá opět dlužníkovi.

Příklad výpočtu nezabavitelné částky v roce 2020

Pro lepší názornost si můžeme popsat, jak by probíhal výpočet nezabavitelné částky a exekučních srážek ze mzdy v roce 2020.

Příklad: Pan Novák má v zaměstnání čistou mzdu 17 500 Kč. Má dvě děti a manželku, a dluží bance za nesplacený úvěr (jedná se tedy o nepřednostní pohledávku). Kolik peněz by mu zůstalo při exekučních srážkách ze mzdy?

  • Základní nezabavitelné minimum = 7771,5 Kč
  • Zvýšení nezabavitelné částky za děti a manželku = 3 x 2590,5 = 7771,5 Kč
  • Zbytek čisté mzdy po odečtení nezabavitelného minima (17 500 – 7771,5 – 7771,5 ) = 1957 Kč
  • Jedna třetina zbytku jde na úhradu exekuce = 652 Kč
  • Zbylé dvě třetiny dostává p. Novák, celkem mu zůstává = 16 848 Kč

Nezabavitelné minimum při exekuci na účet v bance

Zatímco při exekučních srážkách ze mzdy, může dlužníkovi zůstávat i relativně „rozumné“ množství peněz (zvláště pokud má děti a manželku/manžela), při exekuci na účet v bance je situace už mnohem méně příznivá.

Pokud exekutor nařídí bance blokaci finančních prostředků, pak je banka povinná zablokovat finanční prostředky na účtu do požadované výše. S finančními prostředky nad rámec blokace by mělo být možné dále disponovat. Pokud jsou sice na účtu nějaké peníze, ale méně než požaduje exekutor, pak s těmito financemi již disponovat nejde.

Zákon připouští pouze jednorázový výběr z exekučně zablokovaného účtu, a to ve výši dvojnásobku životního minima jednotlivce. Takže pokud máte zablokovaný účet v bance od exekutora, pak si smíte vybrat pouze jednou částku 7720 Kč. (V roce 2020 z důvodu epidemie dočasně zvýšeno na 15 440 Kč).

A to je jediná „nezabavitelná“ částka, ke které se můžete dostat, v případě zablokování účtu v bance.

Nezabavitelné předměty v případě exekuce na majetek

I v případě, že exekutor provádí zabavení majetku, existuje skupina věcí, které nesmí být zabaveny. Obecně jsou tyto předměty definovány jako věci, které dlužník nezbytně nutně potřebuje k uspokojování hmotných potřeb (svých a své rodiny). Nebo se jedná o věci, jejichž zabavení a následný prodej by byl v rozporu s morálními pravidly.

Co tedy konkrétně nesmí exekutor zabavit?

Tak především se jedná o běžné oblečení a běžné vybavení domácnosti. Nesmí ani zabavit třeba snubní prsten. Zdravotnické potřeby, nebo peníze v hotovosti do částky 1000 Kč.

Mezi typické nezabavitelné vybavení domácnosti patří předměty, jako je třeba postel, stůl, židle, kuchyňské náčiní, sporák apod. Naopak třeba televize nebo třeba počítač, či jiná elektronika se již nepovažuje za nezbytné vybavení.

    1. Základní nezabavitelná částka je 6225,33 Kč, pokud žijete sám (bez manželky a bez dětí), tak by exekuto mohl zabavit 91 Kč (nepřednostní) nebo 182 Kč (přednostní)

  1. mam invalidni duchod l,stupně pobiram 5238 a dosla mne exekuce muze se mne srazet nejaka castka nebo kolik mne zustane

  2. Dobrý den. Chci se zeptat. Žiju s manželem a 3letou dcerou. A navštívil nás exekutor ne moc ochotný. Chtěla jsem se zeptat může mi odnést i obývací stěnu a sedačku? Televizi notebook mikrovlnku kávovar vím že může. Děkuji za odpověď

  3. Dobrý den, může exekutor zabavit věci z domácnosti, ve které nemá dlužník trvalé bydliště?

  4. Dobrý den, je standardni postup u exekuce že se s exekutorem nedá domluvit na splatkovém kalendáři, chce po mě zaplatit celou exekuci v hotovosti.

    1. Exekutor bohužel nemá povinnost se s vámi na něčem domlouvat. Může vám se splátkovým kalendářem vyhovět, ale je to jen jeho „dobrá“ vůle. Pokud vás vyzval k úhradě celé částky do nějakého data, a vy to nesplníte, tak má následně možnost postupovat v souladu se zákonem = exekuce na plat, na účet bance, případně na majetek (byť tam je nyní dočasné omezení kvůli epidemii).

  5. Dorý den exekutor mi zamrazil celí učet bez jakehokoliv varovai nebo nnejakeho dopisu zamrazil mi marodku ma na to pravo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *