Exekuce na důchod a nárok na příspěvek na bydlení

Na sociální dávky (jako je příspěvek na bydlení), mohou mít nárok i lidé s exekucí (nebo v insolvenci). Při posuzování nároku na dávku, se ale jako příjem započítá důchod (nebo čistá mzda), před srážkami na exekuci (srážky se nezohlední).

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně nároku na sociální dávky. Jsem v důchodu, a mám exekuci na důchod. Exekutor dostává část z mé penze, a mě zůstává na živobytí jen poměrně málo peněz.

Chtěl bych si na Úřadu požádat o příspěvek na bydlení. Nevím ale, jestli na něj budu mít nárok?

Když nyní z důchodu zaplatím nájem, tak mi zůstanou necelé tři tisícovky na celý měsíc na jídlo, a na všechny další výdaje.

Můžete mi poradit, jak je to s nárokem na příspěvek na bydlení, když mám exekuci? Nebo mám nárok i na něco jiného?

Předem děkuji.

Exekuce na důchod –  výpočet srážek, nezabavitelná částka

Pravidla pro výpočet exekuce z důchodu (invalidního nebo starobního) jsou stejná, jako výpočet exekuce na mzdu.

I z důchodu vám musí zůstat alespoň nezabavitelné minimum. A k tomu ještě jedna třetina (přednostní exekuce) nebo dvě třetiny (nepřednostní exekuce).

Nezabavitelné minimum, se od začátku roku snížilo na 12 704,67 Kč. Pokud byste měl i manželku, tak je nezabavitelná částka vyšší (o 3176,17 Kč, která se připočítá za manželka/manželku), takže je to celkem 15 881 Kč.

V dotazu nepíšete, kolik máte důchod, a o jaký typ exekuce se jedná. Při přednostní exekuci zůstává méně peněz, při nepřednostní exekuci vám z důchodu zůstane o něco více.

Pokud byste měl důchod například 20 000 Kč, pak vám musí z důchodu zůstat minimálně:

  • 17 569 Kč při nepřednostní exekuci
  • 15 138 Kč při přednostní exekuci

Pokud byste měl i manželku, pak vám zůstává více peněz. Pro konkrétní výpočet, kolik vám zůstane z důchodu při exekuci, můžete použít aktuální kalkulačku exekuce pro rok 2024.

Exekuce a nárok na sociální dávky

Na sociální dávky (a platí to nejenom pro příspěvek na bydlení). Mohou mít nárok i lidé s exekucí nebo lidé v insolvenci.

To, zda máte nebo nemáte exekuci, nikoho na Úřadu práce vlastně nezajímá. Pro nárok na sociální dávky, je nutné splnit požadované podmínky. A exekuce v tom nehraje žádnou významnou roli.

Abyste mohl mít nárok na příspěvek na bydlení, pak musí být splněny především tyto podmínky:

  • Musíte mít platnou nájemní smlouvu (nebo podnájemní smlouvu na celý byt, nebo být majitelem bytu, apod.)
  • Náklady na bydlení (nájem, platby za služby, platby za energie), musí být vyšší než 30% vašeho čistého příjmu
  • 30% vašeho čistého příjmu nesmí být více, než kolik je stanovený normativ, pro danou lokalitu, typ bydlení a počet osob

Pokud byste měl důchod například ve výši 20 000 Kč měsíčně, pak se vám jako čistý příjem započítá těchto 20 000 Kč. To, že vám část peněz bere exekuce, se při posuzování nároku na příspěvek na bydlení nijak nezohlední.

Pokud by tedy byly vaše náklady na bydlení vyšší než 6000 Kč (30% z teoretického důchodu 20 000 Kč), pak byte si mohl požádat o příspěvek.

Žádost o příspěvek na bydlení, je možné vyřídit přes internet – v online aplikaci Jenda

Kolik jsou přídavky na bydlení v roce 2024?

Výše příspěvku, se odvíjí od doložených nákladů na bydlení. Pokud byste měl náklady (nájem, platby za elektřinu, plyn, apod.) například 8000 Kč, tak byste mohl dostat příspěvek na bydlení až 2000 Kč (platí při teoretickém příjmu 20000 Kč měsíčně a nákladech 8 000 Kč, jinak to bude jiné).

Bude záležet i na tom kde bydlíte (velikost města – jestli je to menší obec do 70 tisíc obyvatel, větší město od 70 tisíc, nebo Praha a Brno). Roli hraje i počet osob, které bydlí v bytě (a jejich příjmy). A nakonec záleží i na typu bydlení (nájem vs. osobní vlastnictví).

Více viz – kalkulačka příspěvek na bydlení 2024

Nárok na sociální dávky pro lidi v exekuci

Podobný princip, kdy se jako příjem u sociálních dávek posuzuje celý čistý příjem, bez zohlednění srážek na exekuci, se uplatňuje i u dalších sociálních dávek.

Shodou okolností, se před nedávnou dobou řešil podobný případ i u Nejvyššího soudu, na který se obrátil invalidní důchodce. Ten se domáhal toho, aby při posuzování nároku na přídavky na bydlení, úřady zohlednily, že mu z důchodu zůstává jen část (a část jde na exekuci).

Nejvyšší soud, ale rozhodl, že podstatné je to, kolik je základní důchod, a ne to kolik z něj zastane po srážkách na exekuci (tedy to, co platilo doposud, se nijak nemění, a soud to jenom potvrdil).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *