Poradna: Exekuce na účet co dělat? Jak odblokovat účet?

Exekutor vám může nařídit exekuci na účet i na plat současně. Zákon mu to dovoluje. O exekuci na účet se dozvíte, až po zablokování účtu. Máte nárok jen na jednorázovou nezabavitelnou částku ve výši dvojnásobku životního minima tj. 7720 Kč (do 28. 2. 2021 to může být čtyřnásobek – 15 440 Kč). Odblokování účtu při exekuci není příliš snadné.

Dobrý den, zjistila jsem, že mi exekutor nechal zablokovat účet v bance. Vůbec o ničem jsem nevěděla. Chtěla jsem si vybrat peníze z bankomatu a najednou to nešlo. Až po pátrání jsem zjistila, že mám exekuci na účet. Proč mi o tom nedal někdo vědět?

Nevím, co teď mám dělat. Bydlím v podnájmu a musím platit nájem. Mám dva syny a potřebuji alespoň nějaké peníze na živobytí. Na účet mi chodí celá výplata a já přece nemohu zůstat úplně bez peněz. Mám totiž už i exekuci na plat a tak mi zůstává jen málo peněz. Nemám žádné jiné finanční prostředky, ze kterých bych mohla platit výdaje.

Poradíte mi prosím, co mohu dělat s exekucí na účet? Mohu nechat nějak odblokovat účet, abych dostala alespoň nějaké peníze? Kam se mám obrátit?

Děkuji Pavla H.

Odpověď: Exekuce na účet co dělat? Jak odblokovat účet?

Exekutor má při vymáhání pohledávky možnost nařídit srážky ze mzdy, zablokovat účet v bance nebo přistoupit k zabavení majetku. V případě, že k úhradě pohledávky nedostačuje jeden ze způsobů exekuce, může exekutor provést exekuci i více způsoby současně. Může vám tedy nařídit jak srážky ze mzdy, tak i souběžně exekuci na účet v bance.

Dovoluje mu to příslušný zákon – zákon číslo 120/2001, Exekuční řád – viz paragraf 58:

§ 58(2) Nepostačuje-li jeden ze způsobů provedení exekuce k uspokojení oprávněného, lze exekuci v jednom exekučním řízení provést více způsoby, popřípadě i všemi zákonem stanovenými způsoby. K provedení exekuce více nebo všemi zákonem stanovenými způsoby lze přistoupit současně nebo postupně. Nebrání-li to účelu exekuce, provede se exekuce ukládající zaplacení peněžité částky postupně

Jak se dozvím o exekuci na účet v bance

To, že jste se o exekuci na účet v bance, dozvěděla až po té, co byl účet zablokován, je běžný postup. Exekutor nejprve informuje banku, a teprve následně dlužníka (povinného). Exekutor má povinnost vás informovat do 15 dní, od nařízení výkonu exekuce.

Tento postup exekutora je logický s ohledem na to, že pokud by nejprve informoval dlužníka o exekuci na účet, tak by dlužník s největší pravděpodobností z účtu vybral všechny finanční prostředky. A a exekuce by se minula účinkem.

Nárok na nezabavitelné minimum při exekuci na účet

Pokud dojde k exekuci na účet, pak máte nárok na nezabavitelnou částku. U tohoto typu exekuce, vám zákon dovoluje jednorázový výběr částky, odpovídající dvojnásobku životního minima:

  • Životní minimum je ve výši 3860 Kč
  • Při exekuci na účet tedy máte běžně nárok na 7 720 Kč
  • Dočasně (do 28. 2. 2021) máte nárok na dvojnásobek (tj. čtyřnásobek životního minima)
  • Aktuálně si tedy z účtu můžete vybrat 15 440 Kč

Výběr ze zablokovaného účtu je ale možný jen jednou, po celou dobu exekuce na účet. Peníze si z účtu také můžete vybrat jen za předpokladu, že je na účtu dostatečně vysoký zůstatek. Peníze také můžete vybrat jen z jednoho bankovního účtu (pokud byste měla více účtů, tak je možné vybírat jen z jednoho).

Jak z banky vybrat nezabavitelnou částku při exekuci na účet?

Při exekuci na účet, obvykle banka zablokuje všechny finanční prostředky, které máte na svém účtu. Často také dojde k blokaci platební karty.

Abyste si tedy mohla vybrat peníze, na které máte nárok, musíte se obrátit přímo na pobočku svojí banky. A zde oznámit, že v souladu s příslušným zákonem, požadujete dvojnásobek životního minima (resp. do konce roku 2020, to může být čtyřnásobek).

Můžete se odkázat na zákon číslo 99/1963, Občanský soudní řád, paragraf 304a:

§ 304b

(1) Zákazy uvedené v § 304 odst. 1 a 3 se nevztahují na peněžní prostředky do výše dvojnásobku životního minima jednotlivce podle zvláštního právního předpisu. Má-li u jednoho peněžního ústavu povinný více účtů, použije se věta první pouze u jednoho z těchto účtů. 

(2) Peněžní prostředky podle odstavce 1 peněžní ústav vyplatí povinnému na jeho žádost nejvýše jednou. O tom musí být povinný při nařízení výkonu rozhodnutí poučen.

Co dělat při exekuci na účet?

Výše zmíněný postup (výběr nezabavitelné částky), ale můžete uplatnit pouze jednou. Peníze tedy dostanete jenom první měsíc. Co můžete dělat dál?

Jednou z možností, je obrátit se na svého zaměstnavatele a domluvit se s ním, aby vám výplatu vyplácel v hotovosti. Žádný zákon neříká, že výplatu musíte dostat jen na účet v bance. Je to o dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Jistě, pro zaměstnavatele je nejpohodlnější bezhotovostní výplata na účet. Proto s žádosti o výplatu v hotovosti, nemusíte být vždy úspěšná. Je to ale (v případě úspěchu), asi nejsnadnější cesta, jak si zajistit alespoň nějaké finanční prostředky, po dobu exekuce.

Částečné zastavení exekuce na účet v bance

Složitější cestou, jak během exekuce na účet, získat přístup alespoň k nějakým finančním prostředkům, je podání návrhu na částečné zastavení exekuce.

Pokud vám na zablokovaný účet v bance chodí nějaké peníze, které by neměly podléhat exekuci, tak se můžete obrátit na příslušného exekutora a požadovat částečné zastavení exekuce – uvolnění těchto peněz.

To je i případ situace, kdy vám na zablokovaný účet v bance, chodí nezabavitelná částka po exekuci na plat (jako to zmiňujete ve svém dotazu). Zabavení nezabavitelné částky (toho co zbude po exekuci na mzdu), je nepřípustné.

Můžete se tedy obrátit na exekutora (který nařídil exekuci na účet), a podat návrh na její částečné zastavení. Musíte mu ale doložit, že vám na účet chodí opravdu jen nezabavitelné minimum. Celé je to také na delší dobu.

Exekutor váš návrh předává povinnému (tomu, komu dlužíte), aby se vyjádřil k zastavení exekuce. Pokud by nesouhlasil, pak exekutor postupuje návrh soudu, který rozhodne. Soud si pak může vyžádat další informace a dokumenty. A celé se to může táhnout i několik týdnů nebo měsíců.

Takže, než vám exekutor alespoň částečně odblokuje účet v bance, tak budete bez finančních prostředků.

Ukončení exekuce na účet a odblokování účtu

Je také samozřejmě možné, abyste exekutorovi dobrovolně uhradila celou dlužnou částku a následně by došlo k ukončení exekuce a odblokování účtu v bance. Pokud by se jednalo, jen nějaký menší dluh, a pokud byste měla možnost půjčit si peníze od někoho z rodiny nebo od někoho známého, pak je to také poměrně rychlý způsob, jak se zbavit exekuce na účet.

  1. Dobrýden,jsem v důchodu a dostal jsem exekuci na účet kam mi chodí důchod.Četl jsem že jednou po dobu exe mi banka může vyplatit 7720 kč ,je to měsíčně nebo jen jednou.Hradím z účtu energie. Můžete mi poradit..Děkuji.

    1. Banka vyplatila exekutorovi důchod. ve víši 7300 a mně nezůstal žádný důchod.Postup banky byl správní.

  2. Dobry den jsem duchodce a dostala jsem exekuci na ucet kam mi chodi duchod. Na uctu mam trvale prikaz k platbe najmu. Bude mi tato platba stale odchazet a nebo musim platit najem jinak. Prosim o radu. Dekuji

  3. Dobrý den je to dva měsíce co jsem zplatil insolvenci a exekutor mi nadále blokuje účet co proti tomu mohu dělat neodpovídá na imejl tel.nekdo nebere a na dopis mi nepřišla také žádná odpověď dekuji

  4. Dobrý den. Manžel pobírá invalidní důchod a jsou mu z něho prováděny srážky od exekutora.Ale teď přišel o práci a důchod je teď jeho jediný příjem. Bude mu dál exekutor srážet peníze?

    1. Invalidní důchod, je příjem který podléhá exekuci. Manžel bude mít nárok na nezabavitelnou částku , pokud nemáte děti, pak by to bylo 12 185 Kč (dlužník + manželka), a k tomu má nárok ještě na 1/3 nebo 2/3 toho, co zbyde z invalidního důchodu, po odečtení nezabavitelné částky. Záleží tedy i na tom, kolik má manžel invalidní důchod … Pokud by to bylo méně, než nezabavitelná částky, pak srážky neproběhnou …

  5. Dobrý den, mám na svém účtu z české spořitelny danou blokaci kvůli exekuci, minulý měsíc jsem vybrala životní minimum, ale nastal problém, protože si dcera pozdě změnila číslo účtu u svého zaměstnavatele a on jí poslal její výplatu ke mě na účet a celá je tudíž v blokaci. Je nějaká možnost dostat nějaké peníze zpět. Nemůžou ji přece nechat uplně bez peněz. Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *