Poradna: Zablokovaný účet v bance od exekutora – na co mám nárok?

Při exekuci na účet v bance, máte nárok na jednorázový výběr čtyřnásobku životního minima. Tedy na částku až 15 440 Kč. Na tu je nárok až do 28. 2. 2021 (za běžných podmínek je to jen dvojnásobek, 7720 Kč). Tuto částku od banky ale můžete dostat jen jednou, za celou dobu exekuce na bankovní účet.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, exekutor zablokoval můj účet v bance a tím pádem nemám žádný přístup k penězům. Účet je zablokovaný na 58 000 Kč. A tuhle částku mi nedají dohromady ani moje 2 výplaty. To jako 3 měsíce nebudu mít vůbec žádný přístup k penězům? Dá se s tím něco dělat? Jak bych to asi měla vyřešit, abych měla alespoň na nájem a jídlo? Přece mi musí zůstat alespoň nějaké životní minimum?

Děkuji za odpověď

Zablokovaný účet v bance od exekutora – na co mám nárok?

Pokud vám exekutor zablokuje bankovní účet, pak vám banka opravdu zabrání v jakémkoliv přístupu k finančním prostředkům, až do výše blokované částky. Často je to spojeno i s tím, že vám banka deaktivuje platební karty atp.

Během exekuce na účet v bance, to funguje trochu jinak, než u exekuce na plat. Při exekučních srážkách ze mzdy, vám každý měsíc musí zůstat určitá nezabavitelná část platu. Takže máte jistotu, že každý měsíc alespoň něco dostanete.

U exekuce na účet v bance to ale funguje jinak.

Nezabavitelná částka při exekuci na účet v bance

Při exekuci na bankovní účet, máte nárok pouze na jednorázový výběr nezabavitelné částky. Tento výběr, je možné uskutečnit pouze jednou, po celou dobu trvání exekuce. Není možné, si takto vybírat peníze z účtu opakovaně, třeba každý měsíc.

Nezabavitelné minimum při exekuci na účet v bance, je za běžných podmínek ve výši dvojnásobku životního minimum. Aktuální životní minimum je 3860 Kč. Při exekuci, byste měla normálně nárok, maximálně na částku 7 720 Kč.

Zvýšené nezabavitelné minimum při exekuci na účet během epidemie COVID

Během epidemie koronaviru COVID, se ale podmínky změnily. Až do 28. února 2021, je při exekuci na účet v bance nárok, na čtyřnásobek životního minima. Tedy na jednorázovou částku 15 440 Kč.

Viz zákon číslo 191/2020 Sb. (Zákon o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru SARS CoV-2 na osoby účastnící se soudního řízení, poškozené, oběti trestných činů a právnické osoby a o změně insolvenčního zákona a občanského soudního řádu – tzv. Lex COVID justice II.), paragraf 27:

§ 27 Zvláštní opatření ve vztahu k výkonu rozhodnutí přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu

(1) V době ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona do 28. února 2021 se zákazy uvedené v § 304 odst. 1 a 3 občanského soudního řádu nevztahují na peněžní prostředky do výše čtyřnásobku životního minima jednotlivce podle zvláštního právního předpisu

Jak získat od banky životní minimum při exekuci na účet

Můžete se tedy obrátit na pobočku své banky, a zde si podat písemnou žádost o výplatu této částky. Bude potřeba zajít osobně na pobočku, nebo se obrátit na nějakou klientskou linku apod. (každá banka to může mít trochu jinak).

Na výplatu částky až 15 440 Kč (pokud tuto částku máte na účtu, pokud je tam méně, tak tolik, kolik tam máte), máte nárok podle zákona a banka vám výběr do tohoto limitu musí umožnit.

Měla byste tak dostat alespoň nějaké peníze. Následně už ale nic dalšího od banky nedostanete, dokud nebude exekuce na účet ukončena. Což může trvat i několik měsíců.

Pozor na exekuci na plat nebo na majetek

Musíte se tedy domluvit v zaměstnání, že vám budou vyplácet výplatu v hotovosti nebo jiným způsobem. Současně byste se ale měla pokusit domluvit s exekutorem na nějakém splátkovém kalendáři, nebo jiné formě, jak vyřešit dluh.

Pokud s exekutorem nebudete komunikovat, pouze si vyzvednete životní minimum z banky a necháte si pak výplatu vyplácet v hotovosti, pak je zde riziko, že vám exekutor nechá nařídit i exekuci na výplatu.

To není nijak vyloučeno. Exekutor při exekuci může nařídit jak exekuci na účet v bance, tak i exekuci na mzdu nebo i exekuci na majetek.

A všechny tři způsoby provedení exekuce, mohou být nařízeny souběžně. To, že nyní máte „jenom“ exekuci na účet v bance, rozhodně neznamená, že by vám exekutor nemohl nařídit srážky ze mzdy, nebo přijít k vám do bytu zabavovat majetek.

Celou situaci, je tedy nutné začít s exekutorem dále řešit.

  1. Exekutorem mi byl zablokovany učet poźadoval jsem od banky čtyŕnasobek źivotniho minima nyni pak mi exekutor odeberal dva mēsični duchody a učet uvolnil ale druhy exekutor mi učet znovu zablokoval je moźne znova poźadat o źivotni minimum banku ?a druha otazka kdyź si u stejne banky zŕidim chraněny učet ktery plati od dubna co s prostŕedky ktere jsou na zablokovanem učtuJa

    1. Nárok na násobek životního minima je vztažen ke konkrétní exekuci. Pokud ta původní skončila a nyní se jedná o novou, tak si můžete opět vybrat příslušnou částku. Pokud se ale nepletu, tak aktuálně je nárok jen na dvojnásobek životního minima. Čtyřnásobek byl do 28.2.2021. Od 1.4.2021 by to měl být trojnásobek. V mezičase je to ale jen dvojnásobek.

      Po založení chráněného účtu, by banka měla část prostředků převést na chráněný účet – nezabavitelnou částku ve výši trojnásobku životního minima (pokud si je před tím nevyberete). Dále prostředky, které byly připsány na účet po zřízení toho chráněného, pokud se jednalo o například o nezabavitelnou část výplaty apod.

  2. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat.Jsem měla 3 měsíce zpátky exekuce na plat.pozadala jsem o vyplaceni zivotny minimum.a vyplatili.teď my přišlo další exekuce na účet. Můžu požádat znovu o vyplaceni životní minimum?anebo už ne.předem děkuji za odpověď.

    1. Pokud byl předchozí výkon rozhodnutí (blokace účtu) ukončen, a jedná se o nový případ, pak by měl být nárok opět na trojnásobek životního minima. Pokud předchozí výkon rozhodnutí nebyl ukončen (dochází k překryvu), nebo pokud je v rámci jednoho výkonu rozhodnutí vymáháno více různých pohledávek, pak je nárok na životní minimum pouze jednou (které bylo již vybráno).

      Viz odstavec 2, Občanský soudní řád (zákon číslo 99/1963 Sb.):
      (2) Peněžní prostředky podle odstavce 1 peněžní ústav vyplatí povinnému na jeho žádost nejvýše jednou v průběhu jednoho řízení o výkonu rozhodnutí, nebo, byl-li výkon rozhodnutí přikázáním pohledávky z téhož účtu nařízen k vydobytí více pohledávek, do skončení všech řízení o výkonu rozhodnutí, u nichž se alespoň částečně překrývá doba od doručení usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí peněžnímu ústavu do skončení řízení o výkonu rozhodnutí

        1. Od 1.7.2022 se maximální nezabavitelná částka při exekuci na účet zvýšila na 13 860 Kč. Pokud ale na účtu máte jen 3000 Kč, pak vám banka pochopitelně může dát jen tuto částku (3 tisíce).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *