Poradna: Blokace účtu manželky, když jsem v insolvenci

K uvolnění zablokovaného účtu v bance, nedojde ihned na začátku insolvence, ale až po té, kdy soud schválí oddlužení. Účet manželky navíc může být zablokován dále, pokud se jedná o dluh spadající do společného jmění manželů.

Dobrý den, měl bych na vás stručný dotaz: Jsem v insolvenci a manželka má stále blokován účet, má na to exekutor stále právo?
Děkuji Daniel

Odpověď: Blokace účtu manželky, když jsem v insolvenci

Ve svém dotazu bohužel neuvádíte příliš mnoho podrobností, takže vám mohu odpovědět spíše jen v teoretické rovině.

Odblokování účtu v bance po zahájení insolvence

Obecně platí, že k odblokování účtu v bance, nedochází ihned po zahájení insolvence (po podání návrhu na oddlužení). V danou chvíli, se sice výkon exekuci přeruší.  Účet v bance ale i nadále zůstává zablokovaný.

Podobné by to bylo, i v případě exekučních srážek ze mzdy. Ty by probíhaly i dále, po zahájení insolvence. Měly by ale být deponovány, až do vydání rozhodnutí o schválení nebo zamítnutí oddlužení. A následně stržené peníze převedeny insolvenčnímu správci.

K uvolnění zablokovaného účtu, tak může dojít až po té, co soud schválí návrh na oddlužení.

Exekuce na účet manželky během insolvence

Další věc je ta, že nepíšete, zda jste o oddlužení žádal pouze vy, nebo zda se jedná o společné oddlužení manželů.

Pokud jste o insolvenci požádal pouze vy, a pokud dluh (pro který byla nařízena exekuce na účet manželky), spadá do společného jmění manželů (SJM), pak na tom vaše insolvence nic nezmění.

Pokud se jednalo o dluh, který vznikl v průběhu manželství a nebylo nějak omezeno společné jmění, pak za daný dluh i nadále odpovídá i manželka.

Vůči vám, už exekutor po zahájení insolvence, nemůže nijak dále postupovat. Má ale i nadále právo vymáhat úhradu dluhu po vaší manželce.

Odpovědnost za dluhy vzniklé v průběhu manželství

Obecně platí, že v průběhu manželství ručíte za vzniklé dluhy oba společně. V některých případech se to může týkat i dluhů vzniklých před manželstvím.

Pokud nemáte nijak vyřešeno/omezeno společné jmění manželů (například dohodou u zúžení SJM), pak vaše manželka i nadále zodpovídá za dluhy vzniklé v průběhu manželství.

To, že vy jste v insolvenci, se tak týká pouze toho, že po skončení insolvence budete vy oddlužený. Vaše manželka, ale i nadále může být plně zodpovědná za dluhy (nebo jejich část, která nebude splacena v průběhu vaší insolvence).

  1. Dobrý den dne 14.6.2021 mi skončila insolvence byl jsem osvobozen od všech pohledávek jelikož jsem zaplatil 100% exekutor mi i nadále blokuje účet mohu na něj podat trestní oznámení za neoprávněně zadržování finančních prostředků děkuji za odpověď

  2. Dobrý den,syn je v exekuci s výplata mu chodí na můj účet ,může mi exekutor zablokovat účet?.Má drážky z platu.Dekuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *