Výpočet exekuce na DPČ – kolik je nezabavitelné minimum v roce 2024?

Během evidence na Úřadu práce, si můžete v roce 2024 přivydělat částku maximálně 9450 Kč. Nezabavitelné minimum při exekuci se od 1. 1. 2024 snižuje na 12 705 Kč (s manželkou a/nebo dětmi to může být i více). Reálně vám tedy exekutor z příjmu z DPČ, nemůže nic vzít.

Dobrý den, rád bych se informoval, jak je to s exekucí, pokud nepracuji v běžném zaměstnání, ale budu mít příjem jenom z brigády na DPČ.

Jsem už nějakou dobu nezaměstnaný, vedený na Úřadu práce. Skončila mi i podpora v nezaměstnanosti, a teď se mi naskýtá možnost pracovat na brigádu – na dohodu DPČ.

Mám ale už delší dobu exekuci, a nevím, co by se stalo, kdybych začal pracovat na DPČ. Mohl by mi exekutor tento příjem zabavit? Jaké je případně nezabavitelné minimum?

Jde mi o to, jestli má vůbec smysl začít pracovat, nebo jestli je to jen ztráta času, protože by mi to exekutor stejně všechno vzal.

Předem děkuji
R. T.

Brigáda na Úřadu práce – kolik si mohu přivydělat?

Pokud jste nezaměstnaný na Úřadu práce, a skončila vám již podpora v nezaměstnanosti, pak máte možnost přivýdělku/brigády. Můžete pracovat například právě na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Je ale omezena maximální výše měsíční příjmu (výdělku).

V roce 2023, byl maximální možný přivýdělek na Úřadu práce, ve výši 8650 Kč (jedna polovina minimální mzdy v roce 2023).

Od 1. 1. 2024, se výše příjmu z nějaké brigády, během evidence na Úřadu práce zvyšuje o 900 Kč na 9450 Kč (minimální mzda se v roce 2024 zvýší na 18 900 Kč).

O zahájení práce na DPČ, musíte informovat Úřad práce, nejpozději v den zahájení této činnosti. Každý měsíc po vás také budou chtít dokládat výši příjmu.

Exekuce na příjem z brigády DPČ

Exekuce (exekuční srážky) se mohou vztahovat na různé druhy příjmů. Není to jenom výplata ze zaměstnání, ale téměř jakýkoliv pravidelný příjem (s výjimkou některých sociálních dávek).

Exekutor tedy může nařídit vašemu zaměstnavateli (se kterým uzavřete dohodu o pracovní činnosti), aby vám z odměny za práci na DPČ, prováděl příslušné srážky.

Vzhledem k tomu, kolik si ale jako nezaměstnaný můžete na ÚP přivydělat, vám ale exekutor reálně nic nevezme.

Kolik je nezabavitelné minimum v roce 2024?

Při exekuci, vám z příjmu zůstává nezabavitelné minimum a dále jedna třetina ze zbylé části (přednostní exekuce) nebo dvě třetiny ze zbylé části (nepřednostní exekuce).

Výše nezabavitelné částky, závisí na tom, zda máte manželku nebo nějaké děti (ke kterým máte vyživovací povinnost). Za manželku, nebo každé dítě, se základní nezabavitelné minimum zvyšuje o 3176 Kč (platí od 1. 1. 2024)

Pokud byste byl svobodný a bezdětný, tak základní nezabavitelné minimum se tato základní nezabavitelná částka zvyšuje na 12 705 Kč (platí od 1. 1. 2024, s manželkou a/nebo dětmi by to byl i více).

V roce 2024, je nezabavitelné minimum vyšší, než maximální částka, kterou si můžete přivydělat na Úřadu práce.

Výpočet exekuce z DPČ v roce 2024

Na Úřadu práce, můžete mít příjem z DPČ ve výš 9 450 Kč měsíčně. To je ale hrubá „mzda“ (odměna za práci na DPČ). Exekuční srážky se počítají z čisté mzdy.

Při hrubém příjmu z DPČ 9 450 Kč měsíčně, by čistý příjem vycházel na cca 8 352 Kč (strhnou vám běžné sociální a zdravotní pojištění a daň 15%, jako nezaměstnaný nemusíte platit doplatek do minimálního zdravotního pojištění).

Částka 8 352 Kč čistého měsíčně je méně, než nezabavitelné minimum. Reálně tedy žádné srážky neproběhnou.

Nemusíte tedy mít obavy, že by vám exekutor mohl zabavit příjem z brigády na DPČ, kterou budete mít během evidence na Úřadu práce, jako nezaměstnaný.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *