Poradna: Podpora v nezaměstnanosti a exekuce

Exekuce se vztahuje i na podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce. Z podpory v nezaměstnanosti se tedy vypočítají exekuční srážky stejným postupem, jako u exekuce na plat. I v případě exekuce na podporu máte nárok na nezabavitelnou částku). Obdobně se postupuje i při exekuci na odstupné, na které případně máte nárok při výpovědi ze zaměstnání.

Dobrý den, na konci měsíce mi skončí zaměstnání. Dostal jsem výpověď a výpovědní doba končí právě na konci měsíce. Pak budu nezaměstnaný. Měl bych dostat odstupné za 3 měsíce a pak budu na Úřadu práce a doufám, že budu mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

Můj problém je v tom, že mám už několik měsíců exekuci na plat, a z výplaty mi tak strhávali skoro 8000 Kč každý měsíc pro exekutora.

Zajímalo by mě, jak to bude, až budu nezaměstnaný na Úřadu práce. Bude mi exekutor strhávat peníze i z podpory v nezaměstnanosti? A pokud ano, kolik to bude? Taky 8000 Kč? To by mi asi z podpory moc nezůstalo.

Děkuji za radu
Kamil B.

Výpověď ze zaměstnání – odstupné a exekuce

První věc, která se vás určitě bude týkat je ta, že exekuce na plat se vztahuje i na odstupné. Pokud při výpovědi ze zaměstnání dostanete vyplaceno i odstupné, pak vám část odstupného zabavit exekutor.

Ještě celkem nedávno to fungovalo tak, že vám exekutor mohl při ukončení zaměstnání zabavit skoro celé odstupné. Odstupné se obvykle vyplácí společně s poslední výplatou (tj. u vás to bude tak, že při ukončení zaměstnání dostanete výplatu za 4 měsíce – poslední odpracovaný měsíc + 3x výplata jako odstupné).

Donedávna se výpočet exekuce z odstupného provedl tak, že se nezabavitelná částka započítala jen jednou, a skoro celé odstupné dostal exekutor.

Odstupné a exekuce – kolik mi zůstane při exekuci z odstupného?

Aktuálně by se vám ale při výpočtu exekuce z odstupného, měla započítat nezabavitelná částka tolikrát, za kolik měsíců dostanete odstupné. Tj. ve vašem případě by se nezabavitelná částka měla započítat 4x.

Nevím, kolik je přesně vaše výplata (čistá), a jak vysoké dostanete odstupné. Výpočet nezabavitelné částky také závisí na tom, zda máte manželku nebo nějaké dítě (děti), což nevím. Každopádně, by vám exekutor, ale určitě neměl zabavit celé odstupné.

Exekuce a podpora v nezaměstnanosti – může exekutor zabavit i podporu od Úřadu práce?

Pokud budete po skončení zaměstnání na Úřadu práce, a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, pak i na podporu se mohou vztahovat exekuční srážky.

Záleží mimo jiné na tom, zda budete mít na podporu nárok (minimální „odpracovaná“ doba pro nárok na podporu je 12 měsíců za poslední dva roky). Dále platí to, že první 3 měsíce na Úřadu práce nebudete dostávat podporu v nezaměstnanosti (protože za 3 měsíce dostanete odstupné).

Hlavně ale bude záležet na tom, kolik bude vaše podpora v nezaměstnanosti.

Podpora v nezaměstnanosti od Úřadu práce se považuje za běžný příjem (stejně jako výplata), a tak se i na podporu vztahují standardní exekuční srážky. Bude tedy záležet na tom, kolik bude vaše podpora.

Pokud by byla hodně nízká – nižší než nezabavitelná částka, pak by vám z podpory nemohl exekutor nic zabavit. Pokud ale bude vyšší, pak se provede běžný výpočet exekučních srážek. Stejně jako u výplaty.

Výpočet exekuce z podpory v nepamětnosti od Úřadu práce

Protože neznám vaši výplatu a nevím, kolik bude vaše podpora v nezaměstnanosti, tak vám nemohu říci, jestli a kolik vám z podpory případně exekutor strhne. Můžete si to ale sám spočítat v naší kalkulačce pro výpočet exekuce.

Stačí jen do běžné kalkulačky exekuce na plat zadat namísto čisté výplaty to, kolik bude vaše podpora v nezaměstnanosti. Výpočet exekuce na podporu od Úřadu práce je úplně stejný, jako u exekuce na plat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *