Exekuce na důchod: Mám nárok na životní minimum během exekuce?

Při exekuci na důchod (nebo i na jakýkoliv jiný příjem), je nárok na nezabavitelné minimum. Nezabavitelná částka je aktuálně 12 705 Kč. Kromě toho je nárok, ještě na jednu třetinu (přednostní exekuce) nebo dvě třetiny (nepřednostní exekuce) ze zbylé části důchodu.

Dobrý den, dostal jsem se do problémů s dluhy a nyní se to řeší v exekuci. Potřeboval bych poradit, na co mám během exekuce nárok. Jsem starobní důchodce a můj jediný příjem je důchod. Z důchodu se mi ale začaly strhávat splátky na exekuci, a mě zůstává jen strašně málo peněz.

Po sražení exekuce, když z toho co mi zbude, zaplatím nájem, tak mi zůstane jen 3334 Kč. A z toho mám zaplatit jídlo na celý měsíc a všechno ostatní. Jsem vdovec a jsem na všechno sám. Nemělo by mi zůstat alespoň životní minimum (četl jsem, že to minimálně 5 tisíc korun?).

Můžu si požádat o nějaké sociální dávky, abych měl alespoň nějaké minimum na živobytí? Nebo mohu požádat exekutora o snížení splátek, aby mi zůstávalo více peněz?

Nezabavitelné minimum při exekuci na důchod

Exekuční srážky z důchodu (nebo i z jakéhokoliv jiného příjmu) se řídí příslušným zákonem a dalšími právními předpisy.

Jedná se především o Občanský soudní řád (zákon číslo 99/1963 Sb., paragraf 276 a dále).

Pro výpočet nezabavitelného minima, je dále podstatné nařízení vlády o výpočtu nezabavitelné částky (viz nařízení vlády číslo 595/2006 Sb., které bylo aktualizováno na konci minulého roku nařízením 466/2022 Sb., když se naposledy měnil výpočet).

Při exekuci (na důchod, na mzdu, nebo na jiný příjem), je nárok na nezabavitelné minimum a k tomu je nárok ještě na jednu nebo dvě třetiny ze zbylé části důchodu (nebo jiného příjmu).

Nezabavitelné minimum, se naposledy změnilo od začátku roku (od 1. 1. 2024). Nezabavitelná částka pro osamělého důchodce (pro jednotlivce, tj. dlužníka bez manželky, a bez vyživovací povinnosti vůči dětem), je 12 705 Kč.

Při exekuci na důchod, máte kromě zmíněných 12 705 Kč, nárok ještě na část důchodu. Záleží na tom, jestli máte exekuci z důvodu přednostní pohledávky (zůstává méně peněz) nebo nepřednostní pohledávky (zůstává více peněz).

Příklad výpočtu exekuce na důchod

V dotazu nepíšete, kolik je váš starobní důchod. Uvedu tedy jen modelový příklad. Aktuálně je průměrný důchod v ČR už cca 20 000 Kč. Pokud byste měl tento průměrný starobní důchod, pak by výpočet exekuce vypadal takto:

Výpočet nezabavitelné částky – exekuce na důchod:

  • Starobní důchod = 20 000 Kč
  • Nezabavitelné minimum = 12 705 Kč
  • Zbytek po odečtení nezabavitelné částky = 7 295Kč
  • 1/3 ze zbylé části důchodu = 2 431 Kč

Výpočet exekuce – srážky z důchodu u nepřednostní exekuce:

  • Srážky z důchodu u nepřednostní exekuce = 2 431 Kč
  • Zbytek důchodu po exekuci (nepřednostní = 17 569 Kč

Výpočet exekuce – srážky u přednostní exekuce:

  • Srážky z důchodu u přednostní exekuce = 4 862 Kč
  • Zbytek důchodu po exekuci (přednostní = 15 138 Kč

Pro konkrétní výpočet exekuce z důchodu (nebo jiného příjmu), můžete použít tuto kalkulačku pro výpočet exekuce.

V obou uvedených příkladech, zůstává po exekuci (po provedení srážek), podstatně vyšší částka, než je životní minimum.

Aktuálně je životní minimum jednotlivce 4 860 Kč. Při exekuci, vám musí zůstat minimálně 12 705 Kč (spíše ale i více). Životní minimum, je něco jiného než nezabavitelné minimum.

Nárok na příspěvek na bydlení při exekuci na důchod

Nevím, kolik přesně je váš starobní důchod, ale mělo by vám z něj i po exekuci zůstat „poměrně dost“ peněz (minimálně cca 12 705 Kč, pravděpodobně ale více).

Vím, že „dost peněz“ je hodně relativní pojem, zvláště v situaci, kdy je tak vysoká inflace, jako nyní v ČR. Úplně vše, vám ale exekutor rozhodně nebere.

Něco jiného je situace, kdy z toho co vám zbývá, zaplatíte nájem (nebo i další náklady na bydlení). Pak ano, může nastat situace, že máte málo peněz, méně než je životní minimum.

V případě, že máte vysoké náklady na bydlení (aby vám z důchodu zůstávalo tak málo peněz na živobytí jak píšete v dotazu, tak musíte platit nájem minimálně nějakých 10 – 12 tisíc korun), pak můžete požádat Úřad práce o příspěvek na bydlení.

Příspěvek na bydlení, je určen těm, kdo mají vysoké náklady na bydlení. Nárok je v případě, že platíte za nájem (a další výdaje spojené s bydlením), více než 30% vašeho příjmu.

O příspěvek na bydlení je možné žádat, pokud bydlíte v nájmu nebo podnájmu, nebo i pokud bydlíte ve vlastním domě či bytě, nebo i v družstevním bytě.

Příspěvek na bydlení je možné vyřídit na Úřadu práce v místě, kde bydlíte. Nebo je možné podat žádost i přes internet – viz online žádost o příspěvek na bydlení.

Pro vyřízení přes internet, je ale potřeba nějaká elektronická identita (bankovní identita, přihlášení přes MojeID, přihlášení přes datovou schránku, apod.).

Nárok na životní minimum při exekuci na důchod

V některých případech, mohou mít lidé s velmi nízkými příjmy, nárok na doplatek do životního minima (spadá pod dávky hmotné nouze).

Na příspěvek na živobytí (doplatek do životního minima), je nárok v případě, že vám po zaplacení nákladů na bydlení (včetně příspěvku na bydlení), nezůstává ani životní minimum. Pro osamělého důchodce (vdovce), je aktuální životní minimum 4 860 Kč.

Při posuzování nároku na sociální dávky (včetně dávek hmotné nouze), se ale posuzují vaše celkové příjmy (to že vám část příjmu „sebere“ exekutor, se obvykle nezohlední). U dávek hmotné nouze, se navíc posuzuje i celková majetková a sociální situace.

Snížení splátek exekuce – mohu požádat o nižší srážky?

Maximální možná výše srážek během exekuce (nebo i během insolvence), je dána zákonem (viz výše). Zákon přímo zakazuje, aby vám exekutor zabavil více, než je nezabavitelné minimum.

Exekutor ale současně nemá povinnost, aby vám nechával z důchodu více peněz (aby vám snížil splátky). Můžete se na něj pochopitelně obrátit, a požádat ho o splátkový kalendář, kde by byly placeny jiné (nižší) splátky dluhu.

Pravděpodobnost, že by vám exekutor vyhověl, je ale minimální. Srážky z důchodu jsou pevně dané, je to poměrně stabilní příjem. Exekutor má jistotu, že dluh bude takto postupně splacen.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *