Nárok na příspěvek na bydlení u osoby v exekuci (trvalé bydliště na městském úřadu)

Na příspěvek na bydlení (nebo i na jiné sociální dávky), může být nárok i u osoby v exekuci. U příspěvku na bydlení, ničemu nevadí ani trvalé bydliště na městském úřadu. Podstatné je splnění všech zákonných podmínek.

Dobrý den, prosím vás můžete mi poradit, jestli má osoba, která vlastní několik exekucí (nejsem to já) nárok na příspěvek na bydlení, když je přihlášená na městském úřadu a zároveň pod smlouvou obývá spolu se synem byt 3+1? Děkuji

Nárok na sociální dávky u osoby v exekuci

Obecně platí, že na sociální dávky (mezi které spadá i příspěvek na bydlení), nebo případně i na další podporu od státu mohou, mít nárok i osoby v exekuci (nebo i lidé v insolvenci).

U většiny sociálních dávek (neplatí to ale u všech), se při posuzování nároku na danou dávku, obvykle hodnotí i výše příjmu.

U lidí v exekuci (nebo i u těch, kdo jsou v insolvenci), se jako příjem pro nárok na sociální dávky obvykle započítá jejich čistá mzda. Tedy příjem, který mají před tím, než se z něj strhnou peníze na exekuci (nebo na insolvenci).

Lidem v exekuci z výplaty zůstává nezabavitelná částka a k tomu ještě jedna třetina (přednostní pohledávky) nebo dvě třetiny (nepřednostní pohledávky). Z pohledu nároku na sociální dávky, se ale srážky na exekuci nijak nezohlední.

Kdo má nárok na příspěvek na bydlení?

Jednou z hlavních podmínek pro nárok na příspěvek na bydlení je to, že náklady na bydlení jsou vyšší než 30% průměrného příjmu.

Mezi příjmy, se bude počítat čistá mzda v zaměstnání (před provedením srážky na exekuci).

Do průměrného příjmu se mohou započítat i další příjmy – přídavky na dítě, alimenty, náhradní výživné od státu, příjmy z brigády na DPP nebo DPČ, příjmy z podnikání, podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, mateřská, rodičovská, ošetřovné, apod. Započítají se příjmy všech osob, které sdílí společnou domácnost (bydlí v jednom bytě).

Mezi náklady se počítá zaplacený nájem a dále i případné platby za služby nebo energie (pokud nejsou součástí nájmu).

Jak u příjmů, tak i u nákladů, se pro výpočet příspěvku na bydlení používá průměrná částka (za předchozí kalendářní čtvrtletí).

Při posuzování nároku na příspěvek na bydlení, také hraje roli počet osob (které společně bydlí), velikost města (obce), nebo i druh bydlení (nájem, podnájem, osobní vlastnictví, družstevní byt, apod.).

Kolik je příspěvek na bydlení?

Výpočet příspěvku na bydlení, je trochu složitější. U této sociální dávky není nárok na nějakou pevnou částku.

Výpočet vychází z toho, kolik jsou náklady na bydlení a kolik jsou příjmy. Dále záleží i na velikosti města (obce), na počtu osob, které v bytě bydlí a také i na druhu bydlení.

Průměrná částka, na kterou je aktuálně nárok u příspěvku na bydlení, vychází na 6300 Kč (což ale současně může znamenat, že někdo dostane příspěvek 10 000 Kč a někdo jiný zase jenom 1000 Kč).

Pro výpočet příspěvku na bydlení, je možné využít oficiální online kalkulačku na webu Ministerstva práce a sociálních věcí:

Je nárok na příspěvek na bydlení, když je trvalé bydliště na městském úřadě?

Místo, kde má žadatel o příspěvek na bydlení trvalé bydliště, nehraje žádnou významnější roli. Důležité je místo, kde skutečně bydlí.

Příspěvek na bydlení je možné vyřídit v bytě (domě), kde má žadatel platnou nájemní (nebo podnájemní) smlouvu. Nebo u bytu (domu) v osobním vlastnictví, či u družstevního bytu.

Pokud má vámi zmíněná osoba platnou nájemní smlouvu na nějaký byt, pak může mít nárok i na příspěvek na bydlení (pokud budu splněny i ostatní podmínky).

Trvalé bydliště, má pouze evidenční (administrativní) smysl. Ve vztahu k příspěvku na bydlení (nebo i v dalších oblastech), nemá až tak velký význam.

U příspěvku na bydlení, se společně posuzují všechny osoby, které v daném bytě bydlí, bez ohledu na to, kde mají vedené trvalé bydliště.

Trvalé bydliště na městském úřadu, může být překážkou například při vyřizování půjčky v bance, nebo i v některých dalších případech. U sociálních dávek, to ale nemusí hrát vůbec žádnou roli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *