Poradna: Exekuce na daňové zvýhodnění za rok na děti

Pokud vám tedy Finanční úřad vyplatí daňový bonus, pak se na něj nevztahuje exekuce. Exekutor tedy nemůže nově nařídit exekuci na daňový bonus.

Dobrý den, mám dvě děti, které si nenechávám měsíčně dávat do výplaty, ale dělám si jednou ročně na daňové přiznání při Finanční úřad sám. Obvykle mi pak vrací peníze za děti (nebo alespoň část).

Prosím o info, zda mi může tyto peníze zabavit exekutor? Mám od začátku roku exekuci, a chtěl bych vědět, jak to tedy letost bude s vracením peněz od Finančního úřadu? Moc děkuji Jan
29.4.2020

Odpověď: Exekuce na daňový bonus za děti

V dubnu 2020 byl parlamentem (a následně i senátem a prezidentem) schválen zákon, který mění pravidla pro exekuce a insolvence. Jedná se o zákon č. 191/2020 Sb. Většina změn je spojena s opatřeními v souvislosti s epidemií koronavirus.

Jedna ze schválených změn se ale týká i daňového bonusu. Došlo k drobné úpravě Občanského soudního řádu (zákon číslo 99/1963), kde v paragrafu 317 bylo doplněno, že výkon rozhodnutí se nově nevztahuje na daňový bonus:

Pohledávky nepodléhající výkonu rozhodnutí § 317

(2) Výkonu rozhodnutí nepodléhají peněžité dávky sociální péče, dávky pomoci v hmotné nouzi, daňový bonus, z dávek státní sociální podpory příspěvek na bydlení a jednorázově vyplácené dávky státní sociální podpory a pěstounské péče.

Pokud vám tedy Finanční úřad vyplatí daňový bonus, pak se na něj nevztahuje exekuce. Exekutor tedy nemůže nově nařídit exekuci na daňový bonus. Pokud by již byl výkon rozhodnutí nařízen, pak by jej soud měl zastavit.

Pokud by už ale došlo k zabavení daňového bonusu (před tím než nabyla platnosti výše uvedená změna), pak ale exekutor daňový bonus nemusí vracet.

Něco jiného je pak situace, kdy byste byl v insolvenci. Tam se podle aktuálně dostupných informací, daňový bonus i nadále považuje za mimořádný příjem navíc, který je nutné oznámit insolvenčnímu správci, který jej zahrne do insolvence.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *