Poradna: Exekuce na plat – mohu i založit nový účet v bance?

exekutor může nařídit současně exekuci na plat i na účet (nebo i na majetek). Nebo tyto formy exekuce může volit postupně, nebo je libovolně kombinovat.

Dobrý den, mám exekucí a strhávají mi to ze mzdy, výplatu si nechávám posílat na účet k sestře. Jsem rozvedená a žijí se synem sama v podnájmu Chci se zeptat pokud bych si zřídila svůj účet, jestli by mi ho exekutor mohl bloknout když mám srážky ze mzdy. Ze zbytku peněz musím platit nájem, jídlo atd.

Děkuji Jana Z.
20.4.2020

Odpověď: Založení nového účtu při exekuci na plat a možnost blokace

Pokud máte exekuci na plat (nebo i na účet), pak vám pochopitelně nikdo nebrání, abyste si založili nový účet v bance. Takže nový účet v bance si zřídit můžete.

Pokud ale budete mít účet v bance na vlastní jméno, pak je zde riziko, že vám ho exekutor nechá zablokovat. To, že máte již exekuci na plat, exekutorovi nijak nebrání v tom, aby pohledávku nevymáhal i dalšími způsoby.

Zákon exekutorovi přímo ukládá, aby při vymáhání pohledávky postupoval co nejúčelněji. Platí tedy:

„Nepostačuje-li jeden ze způsobů provedení exekuce k uspokojení oprávněného, lze exekuci v jednom exekučním řízení provést více způsoby, popřípadě i všemi zákonem stanovenými způsoby. K provedení exekuce více nebo všemi zákonem stanovenými způsoby lze přistoupit současně nebo postupně.“

Takže exekutor může nařídit současně exekuci na plat i na účet (nebo i na majetek). Nebo tyto formy exekuce může volit postupně, nebo je libovolně kombinovat.

Pokud si založíte nový účet, je riziko, že vám ho exekutor nechá zablokovat

Nezabavitelné minimum při exekuci na účet i plat současně

Pokud máte exekuci na plat, musí vám zůstat nezabavitelné minimum. To vám zůstává a vy si ho necháváte posílat na účet sestry.

Pokud byste měla vlastní účet, a exekutor nařídil jeho blokaci, pak máte nárok pouze na jednorázový výběr dvojnásobku životního minima (aktuálně 7720 Kč). To, že vám na účet chodí nezabavitelná část mzdy už banku nebo exekutora nemusí zajímat. Nemají povinnost zjišťovat, jaké peníze, z jakého zdroje, vám chodí na účet. Jakmile jednou přijdou peníze na účet, podléhají exekuci.

Odblokování účtu při exekuci – částečné zastavení exekuce

Pokud vám exekutor zablokuje účet, kam vám chodí nezabavitelná část mzdy, tak se můžete zkusit obrátit na exekutora a požadovat částečné zastavení exekuce.

Musela byste mu doložit, že jediná příchozí platba na účet je právě nezabavitelný zbytek mzdy. Pak by vám mohl exekutor vyhovět a účet odblokovat. Spoléhat se na to ale nedá. Zvláště pokud máte více exekucí, které řeší různí exekutoři. Tam je šance na úspěch minimální.

Je tedy na vašem zvážení, nakolik nutně potřebujete účet v bance. Musíte zvážit možné riziko a přínos, který by pro vás nový bankovní účet znamenal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *