Poradna: Příspěvek na bydlení během exekuce – proč nemám nárok?

Při posuzování nároku na příspěvek na bydlení (a i ostatní sociální dávky), se započítá vaše čistá mzda. To, že vám jsou ze mzdy prováděny srážky na exekuci, se nijak nezohledňuje. Vychází se tedy z příjmu, který byste dostali, pokud by zde nebyla exekuce. Takto je nastaven zákon a nedá se s tím nic dělat.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jednu věc.  Můj příjem je cca 14 00 čistého měsíčně. Mám ale exekuci na plat, a tak mi zbývá měsíčně asi jen něco přes 9 000 Kč.

Nájemné platím 8 500 korun, plus elektřinu. Na úřadě mi bylo řečeno, že mám nárok na příspěvek na bydlení, ale pouze 146 korun měsíčně. Paní mě velice odbyla, a řekla, že mám dostačující příjem a dluhy nejsou starosti státu.

Moje otázka tedy zní, opravdu nemám na nic nárok? 

Děkuji Michala H.

Poradna: Nárok na příspěvek na bydlení během exekuce

Pro nárok na příspěvek na bydlení, který spadá pod sociální dávky, musí být splněna řada podmínek.

Roli hraje mimo jiné to, zda se jedná o byt v osobním vlastnictví, družstevní byt nebo jestli bydlíte v nájmu. Pro výpočet výše příspěvku na bydlení je pak podstatné i to, kolik osob v daném bytě žije, jaká je velikost města apod.

Mezi další podmínky patří mimo jiné to, že na Úřadu práce je nutné doložit vaše náklady na bydlení za poslední 3 měsíce (poslední kalendářní čtvrtletí). Dokládají se zaplacení složeny, SIPO, popř. výpis z bankovního účtu.

Z čeho se vypočítá nárok na příspěvek na bydlení

Mezi náklady na bydlení se započítává nájem a také platby za energie a služby (tedy včetně plateb za elektřinu, plyn, vodu, odvoz odpadů atd.).

Dále je také nutné doložit příjem za poslední 3 měsíce (poslední kalendářní čtvrtletí). Jako příjem se dokládá vaše čistá mzda. Příslušný formulář, vám potvrdí váš zaměstnavatel. Jako příjem se u zaměstnanců posuzuje čistá mzda.

Exekuce na mzdu a příspěvek na bydlení

To, že jsou z vašeho příjmu prováděny nějaké srážky, se už při posuzování nároku na příspěvek na bydlení, ale nijak nezohlední.

Je to podobné, jako když bude někdo bydlet ve vlastním bytě a bude platit hypotéku. Splátky hypotéky se také nedají považovat za něco, co by se mělo zohlednit při posuzování nároku na tuto sociální dávku (nezapočítají se tedy do nákladů na bydlení).

Logika je jednoduchá. Máte nějaký čistý příjem. Ten je v určité výši. To, že část z tohoto příjmu, je použita na úhradu vašich dluhů, už nemůže hrát žádnou roli. To by si pak většina lidí udělala nějaké dluhy, a požadovala by, aby jim stát formou sociálních dávek, přispíval na jejich úhradu.

Nárok na příspěvek na bydlení v exekuci

Takže i když je vaše situace složitá, a váš reálný příjem (to co vám zůstane ze mzdy po exekuci), nepokrývá ani skutečně placené náklady na bydlení, nedá se s tím nic dělat.

Úřad práce zde vychází z toho, co říká zákon, a nemá ani jinou možnost. Pokud vás na Úřadě práce „odbyli“, tak to není příliš profesionální, ale to, co vám tam řekli, je správně.

Váš čistý příjem (před exekučními srážkami), je zřejmě opravdu příliš vysoký (vzhledem k nákladům na bydlení, k tomu jaké jsou normativní náklady atd.).

To, že reálně dostáváte jen část z čisté mzdy, nemá žádný vliv na nárok na sociální dávky (týká se obecně všech sociálních dávek, nejenom příspěvku na bydlení).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *