Poradna: Exekuce na plat a exekuce na příspěvek na bydlení

Příspěvek na bydlení spadá mezi sociální dávky, na které se exekuce nevztahuje. Exekutor jej tedy nemůže zabavit.

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat ohledně exekuce. Kamarádka má exekuce a momentálně nastoupila do práce. Neví, jaká částka ji bude strhávána z platu, když bere i příspěvek na bydlení. Jestli ji budou brát větší část ze mzdy, když bere příspěvek na bydlení nebo ji budou nechávat pouze životní minimum.

Výplata bude cca 15tisic a příspěvek asi 7000 nebo ji zůstane 11 0000 od exekutora i 7000 na bydlení? Kamarádka má dvě děti. Děkuji za odpověď.
28.4.2020

Odpověď: Exekuce na plat a příspěvek na bydlení

Exekuční srážky ze mzdy, se vypočítávají z čisté mzdy. To, že má vaše kamarádka nárok i na nějaké sociální dávky nehraje žádnou roli. Exekuce se bude vypočítávat z její čisté mzdy. Něco jiného by bylo, pokud by měla třeba dvě zaměstnání. Pak by se při výpočtu exekuce zohlednil příjem z obou zaměstnání. Příspěvek na bydlení ale není z pohledu exekuce příjem.

Pokud má nepřednostní pohledávku a má dvě děti, pak by při exekuci na plat měla aktuálně dostat 13 454 Kč. A 1 546 Kč by bylo zabaveno na úhradu exekuce. Pokud by se jednalo o přednostní exekuci, pak by jí ze z čisté mzdy 15 tisíc korun zůstalo 11 908 Kč a na úhradu exekuce by se strhlo 3092 Kč.

Od července 2020 pak dojde ke změně ve výpočtu nezabavitelné částky. Díky tomu by jí pak při exekuci mělo zůstat ještě více peněz. Od 1. 7. 2020, by jí při čisté mzdě 15 tisíc korun a dvou dětech, zůstalo 14 138 Kč, a na úhradu exekuce by se zabavilo jenom 682 Kč (při nepřednostní pohledávce).

Pokud by měla přednostní pohledávku, pak od 1. 7. 2020 by jí zůstávalo 13 636 Kč a na úhradu exekuce by se zabavilo 1364 Kč.

Exekuce a příspěvek na bydlení

To, že má kamarádka nárok i na nějaké sociální dávky, při výpočtu exekuce na plat nehraje žádnou roli. Ve výsledku, zaměstnavatel, který provádí výpočet exekučních srážek (mzdová účetní), ani nemusí vědět, že má vaše kamarádka i příspěvek na bydlení.

Příspěvek na bydlení spadá mezi sociální dávky, na které se exekuce nevztahuje. Exekutor jej tedy nemůže zabavit.

Vaše kamarádka by tedy měla mít celý příspěvek na bydlení. A to co jí zůstane ze mzdy, po provedení exekučních srážek (viz výše).

U příspěvku na bydlení se ale dokládají příjmy vždy jednou za 3 měsíce (za předchozí kalendářní čtvrtletí). Pokud nyní vaše kamarádka neměla žádné příjmy, a příspěvek na bydlení jí vycházel na zmíněných 7000 Kč, pak je možné, že po nástupu do zaměstnání, až doloží příjem, který nově bude mít, bude mít nárok na příspěvek na bydlení v jiné výši.

Při výpočtu nároku na příspěvek na bydlení se jako příjem zohledňuje čistá mzda. Tedy ne to co jí zůstane po exekuci, ale její příjem před exekučními srážkami. Je tedy možné, že díky zaměstnání, již nebude mít nárok na příspěvek na bydlení, nebo ho bude mít v jiné výši.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *