Insolvence a životní minimum pro čtyřčlennou rodinu

Životní minimum pro čtyřčlennou rodinu (dva dospělí a dvě děti) je 11 140 Kč. Životní minimum se ale insolvence přímo netýká. Pro insolvenci je podstatné nezabavitelné minimum. Nezabavitelná částka je v tomto případě 15 745 Kč.

Dobrý den, mám dotaz k insolvenci a životním minimu.

Příjem čtyřčlenné rodiny (2 dospělí, 1 dítě do 6-ti let a jedno 7-mi leté) má životní minimum cca 11200,- Kč. Pokud je čistý příjem rodiny cca 15000,- Kč, není asi pro insolvenci z čeho brát? Nebo se v něčem pletu? Je v takovém případě možná insolvence?
Děkuji P.T.

Životní minimum pro čtyřčlennou rodinu

Životní minimum pro 2 dospělé osoby a dvě děti (jedno do 6 roků a jedno 7 leté dítě) je v roce 2021, částka 11 140 Kč:

  • První dospělá osoba ve společné domácnosti = 3 550 Kč
  • Druhá dospělá osoba ve společné domácnosti = 3 200 Kč
  • Dítě do 6 roků = 1 970 Kč
  • Dítě do 15 roků = 2 420 Kč
  • Životní minimum pro čtyřčlennou rodinu = 11 140 Kč

Životní minimum, má ale vztah především k posuzování nároku na různé sociální dávky (přídavky na dítě, příspěvek na bydlení, dávky hmotné nouze, apod.). Insolvence, se samotné životní minimum, přímo netýká. U insolvence hraje roli nezabavitelné minimum (které z toho životního částečně vychází).

Nezabavitelné minimum při insolvenci

Nezabavitelné minimum při insolvenci, vychází z toho, jaké je životní minimum jednotlivce (3860 Kč) a jaké jsou normativní náklady na bydlení (6637 Kč). Základní nezabavitelná částka, pro člověka v insolvenci, jsou následně 2/3 ze součtu životního minima a normativních nákladů na bydlení.

  • Základní nezabavitelné minimum při insolvenci, je tedy v roce 2021 = 7 872,75 Kč.

Pokud je druhá dospělá osoba, ve vaší společné domácnosti (rodině) vaší manželkou, pak se základní nezabavitelné minimum dále zvyšuje.

Pozor jen na to, že se to týká pouze manželky. Pokud by to byla jen vaše partnerka nebo družka, pak by se toto zvýšení neuplatnilo.

Kromě toho, se nezabavitelné minimum zvyšuje za každé dítě, vůči kterému máte vyživovací povinnost. U nezabavitelného minima, tedy nehraje roli věk dítěte (jako u životního minima).

Celkově by tak nezabavitelné minimum při insolvenci bylo:

  • Základní nezabavitelná částka = 7 872,75 Kč
  • Nezabavitelná částka za manželku = 2 624,25 Kč
  • Nezabavitelná částka za dvě děti = 2x 2 624,25 Kč
  • Nezabavitelné minimum při insolvenci celkem = 15 745 Kč

Jaké jsou podmínky pro schválení insolvence

Pokud by váš jediný příjem, bylo zmíněných 15 000 Kč čistého měsíčně (předpokládejme, že by to byl váš čistý plat), pak z něj reálně nebylo možné provádět žádné srážky na insolvenci. Celková výše čisté mzdy, je nižší než nezabavitelné minimum

V případě, že by zmíněných 15 000 Kč, přestavovalo celkové součty různých příjmů v rodině, pak by srážky na insolvenci nebylo možné provádět už vůbec.

V obou zmíněných případech, by to ale znamenalo, že v takové situaci, by vám soud oddlužení zřejmě vůbec nepovolil.

V žádosti o schválení insolvence, musíte mimo jiné dokládat své minulé příjmy, a také očekávané příjmy v budoucnu.

Předpokladem pro schválení insolvence je to, že v průběhu splácení (5 roků), budete schopen platit měsíčně, alespoň minimální splátku.

Minimální splátka je stanovena jako dvojnásobek nákladů na vedení insolvence. Tj. aktuálně se jedná o částku 2 178 Kč měsíčně.

Pokud vaše minulé a očekávané příjmy ukazují, že nebudete schopen splácet ani tuto minimální splátku, tak soud insolvenci nepovolí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *