Je možné jít do insolvence (oddlužení) podruhé v životě?

Insolvenci (oddlužení), je možné podstoupit i podruhé (nebo dokonce i vícekrát). Do další insolvence, můžete jít ale až po 10 letech (resp. v některých případech už po 5 letech). Při opakovaném oddlužení, ale soud hodnotí i to, zda vaše insolvence nesleduje nějaký nepoctivý záměr.

Dobrý den, zajímalo by mě, jestli může jít člověk do insolvence podruhé v životě. Moje první oddlužení, mi skončilo před třemi roky. Splatil jsem, co jsem měl, a zbytek dluhů mi odpustili.

Nyní jsem se ale dostal do situace, kdy mám další velké dluhy (ne úplně vlastní vinou), a zajímalo by mě, jestli mohu jít do insolvence podruhé?
Děkuji za radu

Insolvence (oddlužení) podruhé v životě

Aktuální verze insolvenčního zákona (zákon číslo 182/2006 Sb.) připouští, abyste oddlužení podstoupil i více než jednou v životě.

Pokud jste již byl v insolvenci (oddlužení), a to bylo soudem ukončeno (s tím, že jste byl osvobozen od placení zbylé části pohledávek), můžete si o nové oddlužení požádat, až po uplynutí 10 roků.

Čistě teoreticky, je možné jít do oddlužení (insolvence) i několikrát za život. Při opakovaném oddlužení, by se ale soud již zabýval tím, nakolik je sledován poctivý záměr (viz dále).

Viz paragraf 395, zákon číslo 182/2006 Sb.:

(3) Insolvenční soud zamítne návrh na povolení oddlužení také tehdy, jestliže v posledních 10 letech před podáním insolvenčního návrhu bylo dlužníku pravomocným rozhodnutím přiznáno osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž nebyly uspokojeny.

Trochu jiná situace by byla v případě, že by vám předchozí oddlužení bylo soudem zrušeno/nebylo schváleno (například proto, že jste nezvládal splácet). Pak je možné žádat o nové oddlužení, už po uplynutí 5 roků.

(4) Insolvenční soud zamítne návrh na povolení oddlužení také tehdy, jestliže v posledních 5 letech před podáním insolvenčního návrhu byl návrh dlužníka na povolení oddlužení pravomocně zamítnut z důvodu, že je jím sledován nepoctivý záměr, nebo jestliže z téhož důvodu nebylo oddlužení schváleno nebo bylo schválené oddlužení zrušeno.

Zkrácené oddlužení je možné jen jednou

Kromě „běžného oddlužení“, připouští insolvenční zákon i speciální varianty oddlužení. Jedná se například o zkrácené oddlužení na 3 roky, které mohou mít ti, kdo jsou ve starobním důchodu, nebo mají nárok na invalidní důchod ve II. či III. stupni.

Na toto zkrácené oddlužení, je ale zpravidla nárok, jen jednou za život (resp. soud další zkrácené oddlužení povolí, jen ve výjimečných případech, je ale možné mát „běžné“ oddlužení).

Na oddlužení (insolvenci) není nárok „automaticky“

Pozor ale také na to, že na to, aby vám soud schválil oddlužení, není nějaký „automatický“ nárok.

Kromě toho, že musí být splněny příslušné podmínky (což mimo jiné zahrnuje doložení schopnosti splácet v průběhu oddlužení, a další), jsou zde i jiné faktory, které soud zvažuje.

Jedním z nich je například i to, že oddlužení (insolvence), nesmí sledovat nějaký nepoctivý záměr.

V případě další insolvence, může soud hlouběji zkoumat, poctivost vašeho jednání. Pokud byste se zadlužoval s cílem dluhy nesplácet, a tím poškozovat věřitele pomocí opakovaných osobních bankrotů, pak by vám soud další oddlužení nemusel povolit (i když by jinak všechny podmínky byly splněny)

Toto se nedá nějak zobecnit, záleží na konkrétní situaci, pro kterou jste se dostal do dalších dluhů a také na tom, jak to celé vyhodnotí soud.

  1. Deset let se pocita od skoncene prvni insolvence nebo deset let od zacatku minule insolvence? 2015zacatek-2021konec ted jsem podnikal ve 2023 a mam tam asi za sto tisic dluhy,kdy muzu jit znovu do insolvence? v roce 2025 nebo 2031?!

    1. Rozhodující je, kdy soud rozhodl o osvobození od zbylé části dluhu, což je obvykle až na konci insolvence – viz paragraf 395, odstavec 3:

      (3) Insolvenční soud zamítne návrh na povolení oddlužení také tehdy, jestliže v posledních 10 letech před podáním insolvenčního návrhu bylo dlužníku pravomocným rozhodnutím přiznáno osvobození od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení, v rozsahu, v němž nebyly uspokojeny.

      Výhledově se plánuje prodloužení této doby dokonce na 12 roků …

      1. Ano soud rozhodl ve 2021 o odpusteni zbylych dluhu splnil jsem na 31% takze oddluzeni petilete probehlo v poradku.Ted jiz musim nove dluhy splacet ze mzdy exekucne neco pres sto tisic.Jiny zpusob neni.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *