Poradna: Bude možné na chráněný účet vkládat peníze v hotovosti?

Nový chráněný účet, bude možné založit až od začátku července 2021. Od 1. 7. 2021, bude možné požádat banku o založení chráněného účtu. Na tento chráněný účet, ale nebude možné vkládat peníze v hotovosti, nebo na něj posílat peníze z libovolných účtů.

Dobrý den, chci se vás zeptat na jednu věc, která se týká chráněného účtu pro lidi s exekucí:

Na chráněný účet pro lidi s exekucí, může přijít platba pouze od zaměstnavatele a podobně? Nebo na něj mohu vložit i já libovolnou částku v hotovosti? Například do výše nezabavitelného minima? Budou u chráněného účtu nějaká omezení?
Děkuji za informaci

Odklad chráněných účtů – budou až od července 2021

Chráněný účet při exekuci, mělo být původně možné založit už od začátku dubna. Novela příslušného zákona měla začít platit od 1. 4. 2021.

Na poslední chvíli byl ale schválen odklad o 3 měsíce, takže chráněný účet bude možné založit až od začátku července 2021.

Změna, která byla 31. 3. 2021 schválena Senátem, odsouvá účinnost původní novely zákona až na začátek července – na 1. 7. 2021

Jak bude fungovat chráněný účet pro lidi s exekucí

Nový chráněný účet nebude fungovat, jako nějaká „univerzální ochrana“ před exekutorem.  Chráněný účet by měl pouze zabránit tomu, aby byly zabaveny nezabavitelné částky. K tomu dříve (a často i nyní), poměrně běžně docházelo.

Nový chráněný účet tak zajistí pouze to, že pokud zákon říká, že máte nárok na nějaké nezabavitelné minimum (například při exekuci na plat) nebo že některé příjmy nepodléhají exekuci (například většina sociálních dávek), tak že vám tyto finanční prostředky opravdu zůstanou. Aniž by vám je mohl exekutor zablokovat.

Funkce chráněného účtu ale zcela určitě není taková, že by chránil jakékoliv finanční prostředky. Představa, že si na chráněný účet bude možné ukrýt „milión korun“ a exekutor nebude mít šanci takové peníze zabavit, je mylná.

Bude možné vložit peníze v hotovosti na chráněný účet?

I z tohoto důvodu (aby se zabránilo nějakému neoprávněnému „ukrývání“ peněz), nebude možné na chráněný účet vkládat peníze v hotovosti.

Na chráněný účet budou moct chodit pouze peníze z jasně identifikovaných zdrojů (například od zaměstnavatele, nebo od Úřadu práce apod.).

Na chráněný účet tak ani nebude možné posílat peníze z libovolného účtu. Pokud by se jednalo o příchozí platbu, z nějakého „neznámého čísla účtu“, tak se tyto finanční prostředky převedou na běžný bankovní účet.

Běžný bankovní účet vs. chráněný účet

Chráněný účet v bance by měl fungovat tak, že u banky, kde máte svůj běžný účet, si budete moci od 1. 7. 2021 založit chráněnou alternativu.

Banka by si pak měla sama od soudu nebo exekutora vyžádat informace, aby byla schopná identifikovat platby, které nepodléhají exekuci. Tyto platby, by měla banka automaticky přesměrovat na chráněný účet.

Na chráněný účet také bude možné nechat převést základní nezabavitelnou částku, při exekuci na účet. Od 1. 7. 2021, to bude trojnásobek životního minima (11 580 Kč).

Jaké příjmy bude chránit chráněný účet?

Na chráněný účet, tak bude možné převádět jen takové částky, které jsou jednoznačně vyloučeny z exekuce – jedná se například o:

  • Nezabavitelná část výplaty
  • Nezabavitelná část důchodu
  • Nezabavitelné sociální dávky (například přídavky na bydlení, dávky hmotné nouze, apod.)
  • Nezabavitelná část jiného příjmu (podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, mateřská, rodičovská apod.
  • Výživné na dítě

Jiné příjmy (peníze v hotovosti, příchozí platby z jiných účtů apod.), už ale u chráněného účtu nebudou akceptovány – ty by měly být směrovány na běžný účet postižený exekucí, kde by se následně použily na úhradu dluhu.

Chráněný účet tedy rozhodně neznamená nějakou absolutní ochranu. Chrání jen ty příjmy, na které máte nárok podle příslušných zákonů.

    1. Nařízení exekuce na účet, se vztahuje na finanční prostředky, které jsou na účtu, a také na ty, které na účet přijdou do 6 měsíců od nařízení výkonu rozhodnutí. Tj. pokud exekutor neřekne jinak, exekuce na účet po 6 měsících končí. Exekutor si ale obvykle lhůty hlídá, a pokud je předpoklad pro vymožení dluhu, tak vydá nové nařízení – tj. účet může být zablokovaný „donekonečna“.

  1. Mám zkušenost, že po zřízení chráněného účtu, což není tak jednoduché jak to vypadá (zaměstnavatel, banka, exekutor), exekutor zablokování účtu zrušil a za několik dnů udělal znovu. Tím se dostal i k finančním prostředkům, které byly původně „chráněny“.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *