Poradna: Zabavitelnost příjmu u kontokorentu a exekuce na účet

V případě, že je nařízena exekuce na účet v bance exekutorem, tak většina bank automaticky provede zrušení kontokorentu. Je to obvykle uvedeno ve smluvních podmínkách. V takovém případě, se účet dostane do mínusu a nedá se z něj vybrat ani nezabavitelné minimum.

Dobrý den, u banky mám nastaven povolený minusový debet do 30 000 Kč. Jednou za rok se tam ale těchto 30 tisíc musí vložit celých.

Banka mi nyní zablokovala účet. Když mi přijde cca jen 28 000, tak účet zůstane zablokován. Má na to banka právo? Neměla by se i na tyto případy vztahovat nezabavitelná částka?

To mám jít žádat na sociálku o dávku v hmotné nouzi 2000 Kč?

Tomáš K.
6. 1. 2021 (5:04)

Exekuce na účet v bance a kontokorent

Z vašeho dotazu předpokládám, že exekutor nařídil bance blokaci vašeho bankovního účtu. A v návaznosti na to, vám banka „zesplatnila“ kontokorent. To se ale určitě nestalo na pokyn exekutora. Je to záležitost mezi vámi a bankou.

Vaše banka, má pravděpodobně ve smluvních podmínkách uvedeno, za jakých podmínek může dojít k okamžitému zesplatnění kontokorentu.

Právě exekuce na bankovní účet, je častým důvodem, proč banky přistoupí k ukončení povoleného debetu (platí to obecně, pro většinu bank)

Pokud to je uvedeno ve smluvních podmínkách (což zřejmě asi určitě je), pak je postup banky v pořádku. A vy jste s těmito podmínkami, při sjednávání kontokorentu souhlasil (to, že je to napsáno drobným písmem v rámci obsáhlého dokumentu, který reálně nikdo nečte, je druhá věc …).

Nárok na nezabavitelnou částku, při exekuci na účet v bance

Při exekuci na bankovní účet, máte právo na jednorázový výběr z účtu. Za běžných podmínek je to částka, odpovídající dvojnásobku životního minima (tj. 2x 3860 Kč = 7 720 Kč).

Aktuálně je to ale v souvislosti s epidemií změněno. A až do 28. 2. 2021 je nárok, na dvojnásobnou částku. Tedy čtyřnásobek životního minima (tj. 4x 3860 Kč = 15 440 Kč).

Tyto finanční prostředky, ale z účtu můžete vybrat jen ve chvíli, kdy je na něm máte. Pokud vám banka zesplatnila kontokorent, a vy jste na tomto účtu v mínusu, tak není z čeho vybírat.

Ani pokud by vám tam přišlo zmíněných 28 000 Kč. To asi stále budete v mínusu a nebude z čeho vybírat.

Chápu, že je to pro vás složitá situace, ale tak to bohužel je. Banka vám zcela určitě nedovolí obnovení kontokorentu. A to ani, když bude exekuce doplacena. Je dosti pravděpodobné, že vám teď i několik roků, banky nebudou chtít půjčit (kontokorent, je ve své podstatě také půjčka).

Nárok na sociální dávky během exekuce

Můžete se zkusit obrátit na Úřad práce, a požádat si zde o nějaké dávky. Pokud je ale zmíněných 28 000 Kč vaše čistá mzda, tak vám s největší pravděpodobní na žádné dávky nárok nevznikne.

Úřad práce zpravidla posuzuje váš příjem podle toho, co vám vyplatí zaměstnavatel. A to, že je pak část nebo vše zabaveno exekutorem už nezohledňuje.

Můžete to samozřejmě zkusit, nic za to nedáte. Mám ale za to, že na běžné sociální dávky nárok mít nebudete. Mohu se ale mýlit. Úřad práce může vaši situaci vyhodnotit, jako mimořádnou a poskytnout vám nějakou mimořádnou pomoc, pro osoby ve hmotné nouzi. To já určitě nejsem schopný kvalifikovaně posoudit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *