Brigáda na DPP a srážky na insolvenci – kolik mi zůstane?

Srážky na insolvenci, je možné provádět z různých příjmů. Nejenom z výplaty v zaměstnání, ale i z příjmů z nějaké brigády (DPP nebo DPČ), nebo i z důchodu, mateřské, rodičovské, nemocenské, z podpory v nezaměstnanosti, aj. Pokud máte více příjmů, pak se nezabavitelné minimum použije jen jednou.

Dobrý den, poprosila bych o radu. Jsem v insolvenci s manželem, jsme bezdětný.

Kdybych si našla brigádu na DPP, mohu se zeptat, jak se pak počítají srážky na insolvenci z brigády z DPP pro insolvenčního správce?  Zatím žádnou brigádu nemám, ale uvažuji o ní, děkuji za radu

Jaké jsou srážky při insolvenci

Srážky při insolvenci (a je jedno, zda se jedná o srážky ze mzdy, z odměny za dohodu konanou mimo pracovní poměr, z důchodu, či jiného příjmu) se řídí zákonem číslo 99/1963 Sb. (Občanský soudní řád) a dále pak Nařízením vlády (aktuálně nařízení číslo 62/2020 Sb.).

V nich je stanovena jak nezabavitelná částka (je stejná pro exekuci i insolvenci), tak i postup výpočet srážek.

Obecně platí, že jak při exekuci, tak při insolvenci, mohou být srážkami postiženy všechny vaše příjmy. Pokud tedy začnete pracovat na nějaké brigádě (DPP nebo DPČ), budou se srážky vztahovat i na příjem z této dohody.

Jaké je nezabavitelné minimum při insolvenci

Výše nezabavitelného minima při insolvenci, je určena Nařízením vlády (aktuálně je to nařízení číslo 62/2020 Sb.).

V roce 2021 je základní nezabavitelné minimum dlužníka ve výši, dvě třetiny ze součtu normativních nákladů na bydlení a životního minima (oboje se může měnit, na začátku roku nebo i v jeho průběhu, nezabavitelné minimum, se skoro každý rok, o něco málo zvyšuje):

  • Nezabavitelné minimum při insolvenci 2021 = 7 872,75 Kč

Nezabavitelná částka, se dále zvyšujete za manžela (zvyšovala by se i za každé dítě, pokud byste nějaké měla). Za manžela se započítá jedna třetina z vaší nezabavitelné částky:

  • Nezabavitelná částka při insolvenci za manžela 2021 = 2 624,25

Celkové nezabavitelné minimum je tak pro vás v roce 2021, částka 10 497 Kč.

Výpočet insolvenčních srážek

Pokud by byl příjem z brigády na DPP, vaším jediným příjmem (neměla byste jiné zaměstnání, nedostávala důchod, nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, mateřskou či rodičovskou, apod.), pak by výpočet srážek mohl vypadat takto – uvedu jen modelový příklad:

Řekneme, že by vaše odměna za práci na DPP, byla 10 000 Kč za měsíc. V takovém případě se u brigády na DPP neplatí sociální a zdravotní pojištění (platí se až od 10 001 Kč). Je zde jen daň 15%, ale ta je nižší než případná daňová sleva na poplatníka, tj. zůstane vám celý příjem jako „čistá mzda“ (za předpokladu, že budete mít u zaměstnavatele podepsáno prohlášení poplatníka daně z příjmů a uplatní se příslušná daňová sleva).

  • Čistá mzda 10 000 Kč
  • Nezabavitelné minimum je 10 497 Kč
  • Nezabavitelné minimum je vyšší než čistá mzda = srážky na insolvenci není možné provést

Pokud byste tedy měla jen příjem z brigády DPP, a ten by byl nižší než nezabavitelné minimum, pak by se nic nestrhlo, a vše by vám zůstalo.

Pokud by ale zmíněná brigáda na DPP, nebylo vaše jediné zaměstnání (resp. váš jediný příjem), pak by situace vypadala jinak.

Výpočet srážek na insolvenci z výplaty v zaměstnání a z brigády na DPP

Opět modelový příklad výpočtu srážek na insolvenci, pokud byste měla příjem ze zaměstnání a současně i příjem z brigády na DPP.

Řekněme, že pracujete v zaměstnání na HPP, kde máte čistou mzdu 18 000 Kč měsíčně. A k tomu budete mít brigádu na DPP, kde budete mít čistý příjem 7000 Kč měsíčně.

Insolvenční srážky ze mzdy 18 000 Kč:

  • Čistá mzda = 18 000 Kč
  • Nezabavitelné minimum = 10 497 Kč
  • Z toho co zbude po odečtení nezabavitelné částky, dostáváte 1/3 = 2 501 Kč
  • Z toho co zbude po odečtení nezabavitelné částky, jde na insolvenci 2/3 = 5 002 Kč
  • Celkem vám zůstane = 12 998 Kč
  • Srážky na insolvenci = 5 002 Kč

Insolvenční srážky z příjmu 7000 Kč z DPP

  • Čistá mzda = 7 000 Kč
  • Nezabavitelné minimum se už použilo u výplaty (dá se použít jen jednou)
  • Insolvenční správce tedy dostává 2/3 = 4 666 Kč
  • Vám zůstane 1/3 = 2 334 Kč

Z celkového čistého příjmu 25 000 Kč (18 000 + 7 000 Kč), by vám zůstávalo 15 332 Kč. Srážky na insolvenci, by celkově byly 9 668 Kč

Pokud tedy máte nějaké zaměstnání, nebo případně jiný příjem (důchod, nemocenská, mateřská, rodičovská, podpora v nezaměstnanosti, apod.), ze kterého se také provádějí srážky na insolvenci (a je zde použito nezabavitelné minimum), pak vám z brigády na DPP, zůstane jen jedna třetina (1/3) z čistého příjmu.

Pokud byste měla více příjmů, tak se nezabavitelné minimum, použije jen u jednoho z plátců vašich příjmů (zpravidla tam, kde je příjem nejvyšší). Nebo případně soud může rozhodnout i o tom, že se nezabavitelné minimum rozdělí, a část se použije u různých plátců příjmu.

  1. Dobrý den,mám dvě dcery s tou nejmladši jsem 17 měsíců na rodičovské stoho jsem několik měsíců v insolvenci. Ale přemýšlím o brigádě, vím že můžu v brigádě vydělat max do 10 000 Kč. A má otázka proto zní : jestli mi bude moje insolvenční správkyně stahovat všechen můj příjem z brigády? A nebo mi bude stahovat jen něco?? Děkuji za vaše vysvětlení

    1. Máte povinnost, insolvenční správkyni hlásit všechny příjmy. Pokud vám soud nestanovil jinak, pak by vám mělo při insolvenci zůstávat nezabavitelné minimum (za vás + dvě děti) a k tomu jedna třetina ze zbylé části příjmu. Záleží na tom, jaké jsou vaše příjmy (výše rodičovské, apod.) a také na tom co určil soud.

      1. Aha a děkuji za vaši odpověď. No když jsem si podala žádost na insolvenci tak jsem v té době brala 10 000 a proto mi šel přítel,otec děti jako dárce ve výši 2400 Kč, a tuhle splátku mi soud určil jako splátky na mé dluhy, přítel pracuje ve fabrice kde si vydělá do 28000 Kč a k vuli tomu sem přišla o přídavky na děti a momentálně mám jediny příjem řidičák ve výši 8300 ale i s.spravkyni platím poctivě stejnou částku. Tak mě zajímá jestli ten příjem zbrigady mi tím pádem nebude brát menší část než ty 2/3??? A mám ještě jednu otázku : přítel si přes finanční úřad vyřizoval teď daně a má se mu z daní naky ten přeplatek vrátít, a mě právě zajímá zda to máme hlásit správkyni a jestli ty peníze máme odevzdat mé insl správkyni???? Když to nejsou mé peníze ale od přítele děkuji moc za vaši odpověď

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *