Poradna: Insolvence – jak se počítá srážka ze mzdy?

Výpočet insolvenčních srážek ze mzdy je stejný, jako výpočet exekuce ze mzdy z důvodu přednostní pohledávky. V taktovém případě tedy dlužníkovi (tomu, kdo je v insolvenci) zůstává nezabavitelné minimum a jedna třetina ze zbytku mzdy.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaká minimální částka by mi měla být vyplacena po srážce na insolvenci. Mám insolvenci nově. Za minulý měsíc mi na účet přišlo jen 6 548 Kč a to se mi zdá hodně málo. Z toho se přece nedá vyžít? Jak se vlastně počítá srážka ze mzdy při insolvenci? Ujišťovali mě, že mi bude zůstávat podstatně více peněz?
17.5.2020

Odpověď: Insolvence – jak se počítá srážka ze mzdy?

Výpočet insolvenčních srážek ze mzdy je stejný, jako výpočet exekuce ze mzdy z důvodu přednostní pohledávky. V taktovém případě tedy dlužníkovi (tomu, kdo je v insolvenci) zůstává nezabavitelné minimum a jedna třetina ze zbytku mzdy.

Pokusím se vysvětlit podrobněji:

Nezabavitelná částka ze mzdy při insolvenci

Jak při exekuci, tak i při insolvenci, vám vždy musí, zůstal nezabavitelná částka. Pokud máte manželku nebo dítě/děti, pak se tato základní nezabavitelná částka dále zvyšuje. V roce 2020 se nezabavitelná částka třikrát změní. Nebudu zabíhat do podrobností – podrobnější informace o tom, jaká je nezabavitelná částka při insolvenci najdete zde.

Insolvenční srážky je pak možné provádět z toho, co zůstane po odečtení nezabavitelné částky. Pro výpočet insolvenčních srážek platí tato pravidla:

  • Výpočet srážek se provádí z čisté mzdy
  • Při insolvenci vám zůstane jedna třetina z toho, co zbyde po odečtení nezabavitelné částky
  • Dvě třetiny ze zbytku mzdy se zabavují na úhradu insolvence
  • Pokud by byl zbytek mzdy vyšší než 19 824 Kč (nebo 20 724 Kč od 1. 7. 2020), pak se vše nad tuto částku také zabaví na insolvenci

Ve svém dotazu neuvádíte, jaká je vaše čistá nebo hrubá mzda. Takže vám bohužel nemohu říci, zda částka, kterou vám zaměstnavatel vyplatil na účet, odpovídá a je vypočítána správně.

Výpočet insolvenci u minimální mzdy 2020

Na první pohled je to opravdu velmi nízká částka – uvedu jeden teoretický příklad:

  • Minimální hrubá mzda je v roce 2020 = 14 600 Kč
  • Čistá mzda by tedy byla 12 124 Kč (za předpokladu, že nemáte daňovou slevu na dítě a uplatňujete u svého zaměstnavatele pouze základní slevu na poplatníka)

Pokud byste tedy pracoval za minimální mzdu (14 600 Kč měsíčně hrubého) a neměl ani manželku, ani žádné děti, pak by výpočet insolvenční srážky vypadal takto:

  • Čistá mzda = 12 124 Kč
  • Srážka na insolvenci = 3 476 Kč
  • Zbytek mzdy po insolvenci = 8 648 Kč

Tento výpočet platí od 1. 4. 2020. Od 1. 7. 2020 dochází ke změnám ve výpočtu exekuce a insolvence a pak by srážka na insolvenci byla „jen“ 2 900 Kč a zbytek mzdy by byl 9 224 Kč.

Vzhledem k tomu, že ve svém dotazu uvádíte částku 6 548 Kč (jako zbytek po insolvenční srážce), pak se domnívám, že nepracujete na hlavní pracovní poměr na plný úvazek (protože v takovém případě byste musel mít minimální mzdu 14 600 Kč a zbytek po insolvenci by byla výše uvedená částka). Jak jsem již ale psal, bez znalosti vaši čisté mzdy vám více neporadím.

Užitečné odkazy 2024:

  1. Dobrý den, prosím vás o zdělení,v r.2023 bych měla mít výchovné 2500kč k staro.důchodu,bude se započítávat i do srážek na insolvenci? Děkuji

    1. „Výchovné“ bude součástí důchodu – tj. od ledna 2023 se vám zvýší celkový důchod (o valorizaci + nově i o výchovné) a srážky na insolvenci se pak budou počítat z celkové částky …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *