Poradna: Jak je to s insolvencí během mateřské dovolené?

Výpočet srážek během insolvence je stejný, jako při exekuci z důvodu přednostní pohledávky. Srážky se počítají z příjmu. Pokud se vám příjem zvýší, zvýší se i srážky. Pokud se příjem sníží, sníží se i srážky. Srážky je možné provádět i z mateřské (peněžité pomoci v mateřství) nebo rodičovské (rodičovského příspěvku).

Dobrý den, mám exekuci (pozůstatky nerozvážného mládí) i přednostní (neplacení sociálního a zdravotního). Konečně jsem se dala do kupy a nastupuji do práce. Své závazky chci řešit insolvenci.

Jak je to v případě mateřské? Pokud je dluh na sociálním, je na ni vůbec nárok? Mění se nějak částka, kterou je nutné splácet během insolvence v případě nastoupení na mateřskou?

Děkuji za informace
A.

Kolik jsou splátky během insolvence

Rozsah a výše srážek během insolvence, je dána příslušným zákonem. Výše srážek při insolvenci je stejná, jako při exekuci z důvodu přednostní pohledávky. Postup výpočtu je stejný. Nezabavitelné minimum je také stejné.

Srážky se vypočítají na základě vaší čisté mzdy (nebo případně i jiného příjmu než je mzda). Pokud dojde k nějaké změně, mění se i to, kolik se vám strhne ve prospěch insolvence. Když budete mít vyšší plat, budou vám srážet více. Když se vám příjem sníží, budou vám srážet méně.

I při insolvenci máte nárok na základní nezabavitelné minimum (od 1. 1. 2021 je to 7872,75 Kč). K tomu se může připočítat jedna třetina, za každou vyživovanou osobu (manžel či dítě), tj. 2624,25 Kč.

Z toho, co zbývá z vašeho příjmu (výplata, podpora v nezaměstnanosti, nemocenské dávky, mateřská, rodičovská apod.), pak dostáváte ještě jednu třetinu. Tj. úplně stejně, jako je to při exekuci z důvodu přednostní pohledávky.

Minimální splátka během insolvence

V průběhu insolvence ale musíte být schopná splácet alespoň minimální splátku. To je aktuálně 2178 Kč. To je úplné minimum, aby soud oddlužení povolil.

Neznamená to, že by stačilo splácet jen tuto částku. Výše insolvenční „splátky“ (srážek) se odvíjí od vašeho příjmu.

Pokud byste ale v průběhu oddlužení nebyla schopná splácet ani tuto minimální splátku, pak by soud mohl oddlužení zrušit (a byla byste tam, kde na začátku).

Nárok na mateřskou během exekuce nebo insolvence

Nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), vám může vzniknout na základě splnění příslušných podmínek. A to je především účast na nemocenském pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dní (účast na nemocenském pojištění vzniká například v zaměstnání).

A dále musíte být v době nástupu na mateřskou zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo případně v ochranné době, až 180 dní od skončení zaměstnání.

To že jste v insolvenci nebo exekuci, nemá pro nárok na mateřskou žádný přímý vliv.

Mateřská v průběhu insolvence

Pochopitelně vám také nikdo nemůže zakazovat, že nesmíte být v průběhu insolvence těhotná. Po dobu oddlužení, máte přiděleného insolvenčního správce, který na vás „dohlíží“. Ten také následně průběžně informuje soud o tom, jak plníte stanovené podmínky oddlužení.

Takže pokud byste v průběhu insolvence byla těhotná a plánovala zahájení mateřské dovolené, tak je potřeba o všem včas informovat insolvenčního správce.

Možností, které mohou nastat, je více. Insolvenční srážky je možné provádět i z nemocenských dávek (například při rizikovém těhotenství), z peněžité pomoci v mateřství nebo i z rodičovského příspěvku.

Záleží i na výši těchto příjmů – pokud by byly příjmy nižší, než nezabavitelné minimum, pak by srážky nemohly proběhnout.

Tím, že se vám narodí dítě, se zvýší i základní nezabavitelné minimum (za dítě se připočítává 2624,25 Kč, tj. vy + dítě = nezabavitelné minimum 10 497 Kč, pokud byste měla i manžela, tak je to i více).

Během mateřské nebo rodičovské by mohla nastat situace, že přestanete splňovat podmínky pro oddlužení. Například budete mít jen nízkou mateřskou, nízký rodičovský příspěvek, ze kterého nebude možné provádět žádné nebo jen nízké srážky.

Řešením může být požádat soud o dočasné přerušení oddlužení. To je možné až na dobu 1 roku (ale pouze jednou v průběhu oddlužení). Například na dobu jednoho roku po porodu, s tím že pak si najdete nějakou brigádu apod.

Nebo je možné i „navýšení příjmu“, tím že se domluvíte s nějakou třetí osobou, která by vám dočasně přispívala, tak abyste byla schopná platit alespoň minimální splátku.

Těch možností, které mohou nastat ve vztahu insolvence – mateřská, je více. Záleží na konkrétních podmínkách, které u vás nastanou.

  1. Dobrý večer .Mám dotaz.Bylo mi povoleno oddlužení .Prechazím z mateřské na r.příspěvek .Některé měsíce mi budou vyplaceny zpětně .Může mi peníze navíc zabavit ins.správce ?A jak nahlíží do veškerých mých příjmů ?nic nezatajuji jen se pouze informuji.Oni maji přehledy o veškerých mých příjmech .Jen nevím zda maji právo na tyto peníze za tři měsíce navíc. Děkuji moc Kašparová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *