Exekuce na mzdu – půjčka na vyřešení exekuce

Půjčovat si peníze na zaplacení exekuce, obvykle není příliš dobrý nápad. Půjčky pro lidi s exekucí, které nabízí některé nebankovní společnosti, mají obvykle velmi vysoké úroky. Často musíte vracet i o 100 – 200% více, než kolik jste dostali.

Dobrý den, mám exekuci na plat za dluh u T-mobile ve výši 23 000 Kč. Jakým způsobem lze dluh splatit rychleji? Je možné zažádat o nějakou půjčku pro rychlejší úhradu? Jsem zaměstnaná, mzdu mám minimální.  Děkuji za radu.

Exekuce na plat při minimální mzdě

Exekuci formou srážek, je možné provádět z řady různých příjmů. Kromě „klasické“ výplaty, je to například i podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, mateřská, rodičovská, důchod, příjem z nějaké brigády na dohodu DPP nebo DPČ.

Pokud pracujete jen za minimální mzdu (což je v roce 2024 částka 18 900 Kč hrubého měsíčně), tak vám toho pravděpodobně exekutor příliš mnoho nestrhne.

Čistě teoreticky – dluh u T-mobile, bude spadat pod nepřednostní pohledávky, máte tedy nárok na nezabavitelné minimum a dvě třetiny ze zbývající částky.

Pokud byste byla svobodná, bezdětná, tak by vám při minimální mzdě (18 900 Kč hrubého), vycházela čistá mzda 16 441 Kč (jen orientačně, záleží na konkrétních parametrech). V takovém případě, by aktuálně při výpočtu exekuce vycházela srážka na cca 1245 Kč.

Pokud byste byla vdaná a měla dítě/děti, pak by exekuce nemohla proběhnout vůbec.

Tj. pokud máte minimální příjem, pak jsou i případné srážky jen „minimální“, byť chápu, že při minimálním příjmu, je každá „ztracená“ koruna velmi citelně znát.

Půjčka na zaplacení exekuce?

Exekuce na mzdu by pochopitelně mohla být ihned ukončena, pokud byste exekutorovi uhradila celý dluh. Půjčovat si ale peníze na zaplacení exekuce, není příliš dobrý nápad.

Pokud byste si chtěla půjčit peníze na zaplacení exekuce v bance, nebo u nějaké seriózní nebankovní společnosti, pak vám půjčku neposkytnou.

Banky a nebankovní společnosti, mají ze zákona povinnost ověřovat bonitu žadatelů (schopnost půjčku splácet). Všechny banky a nemalá část nebankovních společností, tedy nahlíží jak do insolvenčního rejstříku, tak i do centrální evidence exekucí. A lidem s exekucí úvěry neposkytují.

Půjčky lidem s exekucí, zpravidla nabízí jen některé menší, méně seriózní nebankovní společnosti. Tam je sice možné získat menší půjčku, i když máte exekuci, ale nevím o žádné půjčce, která by se vám mohla vyplatit.

U podobných nebankovních půjček, je častým pravidlem, že vám například půjčí klidně i 20 000 Kč, ale vy je musíte už za 30 dní vrátit a k tomu platíte poplatek i 2 – 5 tisíc korun (někde i více). Stejný poplatek musíte zaplatit, i když nemáte dost peněz na vrácení, jen za prodloužení splatnosti o dalších 30 dní.

Jiné půjčky, které jsou inzerovány „i pro lidi s exekucí“, sice nabízí týdenní nebo měsíční splátky. U nich ale ve finále za půjčku 20 000 Kč, zaplatíte na splátkách i 40 – 60 tisíc korun.

Nemalá část podobných půjček je nastavena tak, aby vám sice půjčili, i kdy máte nízké příjmy nebo máte exekuci, ale současně se vás snaží dostat do dluhové pasti. Často to pak končí tím, že namísto malé exekuce, je těch exekucí několik, na podstatně vyšší částky.

Řešení exekuce touto formou, tedy rozhodně není příliš dobrý nápad.

Rozumná půjčka na zaplacení exekuce

Asi jediná rozumná půjčka na zaplacení exekuce, může být půjčka od někoho z rodiny nebo z okruhu blízkých známých. Od někoho, kdo by vám byl schopný půjčit celou částku na doplacení exekuce i bez úroků nebo jen s minimálním navýšením. Pokud byste si současně domluvili i nějakou rozumnou splátku, kterou byste si mohla dovolit, pak by to dávalo smysl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *