Exekuce u invalidního důchodce bez příjmu – co může exekutor zabavit?

Pro exekuci na invalidní důchod platí stejné podmínky, jako pro exekuci na mzdu. Je nárok na nezabavitelnou částku a jednu nebo dvě třetiny ze zbylé části invalidního důchodu. Stejné podmínky, jsou i u exekuce na účet v bance. Pro invalidní důchodce platí omezení (výhodnější podmínky) při exekuce na majetek (jen pro invalidní důchod II. a III. stupně).

Dobrý den, jsem v invalidním důchodu a momentálně mi asi hrozí exekuce. Nevím, co mám dělat, poradíte mi?

Dlouhou dobu jsem byla v pracovní neschopnosti. Skoro dva roky jsem nemohla vůbec pracovat. Část z této doby, jsem už ani neměla nárok na nemocenské dávky. Neměla jsem skoro vůbec žádné příjmy a tak jsem se zadlužila a nyní mi hrozí exekuce, protože jsem nezvládala splácet půjčky.

Mezi tím jsem ukončila zaměstnání ze zdravotních důvodů a nyní jsem nezaměstnaná. Mám schválený invalidní důchod, a přemýšlím nad tím, že bych si našla nějakou brigádu, abych trochu zlepšila svoji finanční situaci.

Zajímalo by mě, co mi hrozí od exekutora? Poslal mi výzvu, že mám celý dluh zaplatit do konce měsíce, ale to je nereálné. Tolik peněz nikdy nedám naráz dohromady, a nikdo mi už další peníze nepůjčí.

Může mi exekutor zabavit i invalidní důchod, který teď dostávám? A mohl by mi zabavit i příjem z brigády? Má vůbec smysl chodit na nějakou brigádu, kdyby mi celý přivýdělek zabavili?

Může exekutor přijít ke mně domů a začít mi zabavovat věci doma? Nebo mi hrozí i něco jiného?

Předem děkuji za radu!

Podmínky a omezení u exekuce na invalidní důchod

Invalidní důchod, je z pohledu exekuce „běžný“ příjem. Platí pro něj stejné podmínky a omezení, jako u exekuce ze mzdy. Exekutor, vám může „zabavit“ jenom část příjmu (pokud je to vůbec možné vzhledem k výši vašeho invalidního důchodu).

Pokud máte nějaké dluhy za půjčky, pak to s největší pravděpodobností bude nepřednostní pohledávka. U ní může exekutor „zabavit“ o něco málo méně peněz, než u přednostních pohledávek.

Exekutor je oprávněn získat informace o tom, že máte nárok na invalidní důchod (zjistí to velmi jednoduše od ČSSZ).

Následně může České správě sociálního zabezpečení (která vám platí invalidní důchod), poslat příkaz, aby byly prováděny exekuční srážky z důchodu.

Nezabavitelné minimum při exekuci na důchod

Při exekuci na invalidní důchod, máte nárok na nezabavitelnou částku – aktuálně (v roce 2023) se jedná o 13 638 Kč (případně to může být i více, pokud máte manžela, nebo nějaké děti, ke kterým máte vyživovací povinnost).

Pokud by byl invalidní důchod nižší než 13 638 Kč, pak žádné srážky neproběhnou. Pokud je invalidní důchod vyšší než 13 638 Kč, pak vám zůstane minimálně 13 638 Kč + k tomu ještě 2/3 ze zbylé části invalidního důchodu.

Pro výpočet exekuce na invalidní důchod, můžete použít běžnou kalkulačku pro výpočet exekuce ze mzdy – výpočet je zcela stejný, pouze místo čisté mzdy, do kalkulačky zadáte, kolik je váš invalidní důchod.

Exekuce a příjem z brigády na dohodu DPP nebo DPČ

Pokud byste si k invalidnímu důchodu našla nějakou brigádu – například na dohodu o provedení práce (DPČ) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPP), pak i tento příjem může být postižen exekucí.

Pokud byste měla exekucí postižen invalidní důchod, tak se při výpočtu exekuce u příjmu z brigády DPČ nebo DPP, již neuplatní nezabavitelná částka. Tj. pokud byste měla příjem z brigády například 6000 Kč, tak by si z toho exekutor bral 2000 Kč (1/3) a vám by zůstaly 4000 Kč (2/3).

Exekuce na účet v bance u invalidního důchodce

Pokud byste měla nízký invalidní důchod, takže by neprobíhaly vůbec žádné srážky, nebo byly jen velmi nízké, pak exekutor může nařídit i exekuci na účet v bance. Exekutorovi ve výsledku ani nic nebrání, aby vám nařídil současně exekuci na účet v bance i srážky z důchodu.

Při exekuci na účet v bance je to složitější. Máte nárok pouze na trojnásobek životního minima (v roce 2023 se jedná o 14 580 Kč). Na tuto částku je ale nárok jenom jednou, za celou dobu exekuce na účet.

Chráněný účet v bance (při exekuci), na který exekutor „nemůže“

Můžete případně požádat banku, o chráněný účet. Na ten by vám pak mohla chodit například nezabavitelná část důchodu, nebo případně i další příjmy (některé sociální dávky, nezabavitelná část příjmu z brigády, apod.).

Chráněný účet je možné vyřídit v bance, až poté co bude nařízena exekuce na účet. Neplatí se za to nic speciálního (pouze běžné bankovní poplatky). Nějakou dobu to ale trvá (i několik týdnů).

Exekuce na majetek u invalidního důchodce

Exekutor má také možnost provést soupis vašeho majetku. Což v praxi znamená, exekutor může přijít k vám do bytu. Je oprávněn vstoupit do bytu i bez vašeho souhlasu, nebo dokonce i bez vaší přítomnosti.

Exekutor je oprávněn odvézt věci z bytu (do skladu), nebo je označit (polepit) a zatím ponechat k užívání (nesmíte je pak už ale prodat, nebo je někomu darovat, apod.).

Po všech formalitách, a pokud nedojde k úhradě dluhu jinou formou, je exekutor oprávněni i k prodeji takto sepsaných věcí v exekuční dražbě.

Při exekuci na majetek je řada věcí, které exekutor nesmí zabavit – základní vybavení domácnosti, osobní věci, základní oblečení, apod. (viz například zde – co nesmí exekutor zabavit při exekuci na majetek).

Omezení při exekuci na majetek u invalidního důchodce

Pokud byste měla invalidní důchod II. stupně nebo III. stupně, pak by u exekuce na majetek platily i další omezení. Pokud ale máte jen „základní“ invalidní důchod I. stupně, pak pro vás platí stejné podmínky, jako pro všechny ostatní dlužníky.

Zabavení nemovitosti při exekuci

Pro zabavení nemovitosti (dům, byt nebo jiná nemovitost), platí omezení. Nemovitost není možné zabavit, pokud máte jen „malé dluhy“.

Pokud byste měla dluh menší než 100 tisíc korun, pak vám nemůže exekutor zabavit dům nebo byt, ve kterém bydlíte (kde máte trvalé bydliště).

V čem se liší exekuce u invalidního důchodce?

Pokud bychom to shrnuli, tak postup vymáhání dluhů v exekuci u invalidního důchodce, se v zásadě nijak neliší od průběhu exekuce u jakýchkoliv jiných dlužníků (rozdíl může být u exekuce na majetek u invalidního důchodu I. a II. stupně).

  1. Potřebuji prosím pěkně poradit mám nějaký dluh 648.345.4h dědictví oddlužení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *