Exekuce na účet v bance – co mám dělat, abych nebyl bez příjmu?

Při exekuci na účet v bance, je nárok na jednorázové nezabavitelné minimum (od 1. 7. 2022 je to 13 860 Kč). Můžete také banku požádat o chráněný účet. Pak je vám zřízen speciální bankovní účet, kam jsou převáděny příjmy, které nepodléhají exekuci, a máte je k dispozici bez dalších omezení.

Dobrý den, prosím o radu, mám exekuci od ČSSZ na účet. Jsem v invalidním důchodu a částečně zaměstnanec. Dluh pochází z mého podnikání z roku 2016, vymáhat se začal 2020.

Měl jsem splátkový kalendář, ale v prosinci 2021 jsem musel podstoupit operaci páteře s následnou 4 měsíční rekonvalescenci. I když jsem průběžné komunikoval z ČSSZ a snažil jsem se dluh aspoň nějak zaplatit i tak mi ČSSZ exekučně obsadila účet, kam mi chodí invalidní důchod i peníze z úvazku.

V prvním měsíci mi banka vyplatila jednorázové 11 000 Kč a už 2 měsíc mi nedávají žádné finance, co přijde a účet odchází exekutorovy.

ČSSZ tvrdí že oni nic dělat nemohou a dokud se exekuce nezaplatí tak prý nemám nárok na žádné finance.

V tuto chvíli mi hrozí, že přijdu o bydlení. Mám hypotéku a půjčku a další minimálně 2 měsíce bez financí to už asi nestojím. Je takovýto postup normální a legální?

Může ČSSZ člověka obrat o veškeré peníze potřebné k základnímu životu? Mohu se nějak bránit? Moc děkuji za odpověď

Nezabavitelné minimum při exekuci na účet v bance

Při exekuci na účet v bance, to opravdu bohužel funguje tak, že máte nárok pouze na jednorázový výběr nezabavitelné částky (pouze jednou po celou dobu exekuce na účet).

Při zablokování bankovního účtu, můžete v bance požádat o nezabavitelnou částku. Ta je aktuálně ve výši trojnásobku životního minima. V roce 2022 se tato částka už 2x zvyšovala.

Nezabavitelná částka při exekuci na účet 2022

  • Od 1. 1. 2022 = 11 580 Kč
  • Od 1. 4. 2022 = 12 750 Kč (zvýšilo se životní minimum)
  • Od 1. 7. 2022 = 13 860 Kč (podruhé se zvýšilo životní minimum)

Poté, co vám banka vyplatí tuto nezabavitelnou částku, tak už ale bohužel od ní nic jiného nedostanete (až do ukončení exekuce).

Chráněný účet v bance při exekuci

Můžete ale svoji banku (kde máte zmíněný zablokovaný účet), požádat o zřízení chráněného účtu. To je poměrně nová věc (funguje cca 1 rok, od poloviny 2021).

Pokud máte v dané bance účet, na který je nařízena exekuce (blokace), tak vám banka na základě vaší žádosti, může zřídit speciální „chráněný účet“.

Číslo tohoto speciálního účtu, je následně nahlášeno soudu, exekutorům, atd. Vy bance nahlásíte všechny vaše plátce příjmu, které by neměly podléhat exekuci (výplata od zaměstnavatele, invalidní důchod od ČSSZ, případně nějaké sociální dávky od Úřadu práce, atd.) – viz potvrzení na webu justice.cz.

Po vyřízení všech papírů (pár dní to bude trvat), vám banka tyto příjmy, které by neměly podléhat exekuci (tj. nezabavitelná část výplaty, invalidního důchodu, případně nějaké sociální dávky, nebo i jiné příjmy), začne převádět na tento speciální účet. A vy s nimi budete moci disponovat běžným způsobem.

Chráněný účet vám banka musí založit (pokud ji o to požádáte, pak je to její povinnost) a nemůže vám za to účtovat žádné speciální poplatky (maximálně běžný poplatek za založení nového účtu, pokud si ho banka běžně účtuje).

Podrobné informace o tom, co je to chráněný účet a jak to celé funguje, můžete najít například na webu České národní banky zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *