Vyplacení životního minima při exekuci – na co mám nárok?

Při exekuci na účet v bance, je aktuálně nárok na trojnásobek životního minima jednotlivce. Od 1. 4. 2022, došlo ke zvýšení životního minima. Při exekuci je nárok na 12 750 Kč. Na peníze máte nárok pouze jednou, a pouze za předpokladu, že máte tyto finanční prostředky na svém bankovním účtu.

Dobrý den, na účtu mi exekutor zablokoval částku ve výši pohledávky (cca 50K) a nyní mám na tom účtu mínusovou částku. Mohu si zajít do banky pro vyplacení dvojnásobku (trojnásobku) životního minima, i když jsem tam v mínusu?

Nebo musím počkat, až mi tam přijde nějaký obnos peněz? Protože až mi tam přijde výplata, tak ta nepokryje celou částku.

Můj hlavní dotaz je, zda mohu v bance požádat o životní minimum (dvoj/troj násobek?) už nyní, nebo musím počkat, až mi tam přijde výplata, i když tam stále budu v mínusu nějakých 25K?

>Děkuji

Kolik je nezabavitelná částka, při exekuci na účet v bance?

Od začátku roku (od 1. 1. 2022), došlo ke zvýšení nezabavitelné částky při exekuci na účet v bance. Dříve to býval dvojnásobek životního minima jednotlivce. Poslední dva roky se to průběžně měnilo, kvůli epidemii COVID. Jednu dobu byl dočasně nárok až na čtyřnásobek životního minima jednotlivce.

Od začátku roku je nárok na trojnásobek životního minima jednotlivce. Životní minimum se s platností od 1. 4. 2022 zvýšilo. Aktuálně je tedy nárok na částku maximálně do 12 750 Kč.

Kdy je nárok na vyplacení nezabavitelné částky při exekuci na účet v bance?

Na tyto finanční prostředky, je nárok ale pouze jednorázově, a pouze za předpokladu, že je na účtu dostatečný zůstatek.

Banka má ze zákona povinnost, umožnit vám výběr libovolné částky, až do výše 12 750 Kč. Výběr se zpravidla provádí v hotovosti na pobočce banky (při exekuci obvykle dochází k blokaci všech karet, které jsou vydány k účtu).

Záleží tedy na tom, jaký je vlastně stav vašeho účtu. Jedna věc je ta, co se vám zobrazuje někde v internetovém bankovnictví nebo na nějakém výpisu. Tam je obvykle zobrazen „disponibilní“ zůstatek. Druhá věc je ta, jaká je faktický stav účtu.

Jak probíhá exekuce na účet v bance

Ve chvíli, kdy banka obdrží pokyn od exekutora, tak obvykle ve svých systémech vytvoří jakousi „virtuální“ pohledávku (blokaci) na částku, kterou požaduje exekutor.

To ale neznamená, že by se peníze už doopravdy strhnuli. K tomu dochází až poté, co dojde k nabytí právní moci. Do té doby, peníze zůstávají na vašem účtu, ale jsou blokovány. A tato blokace, se vám může zobrazovat, jako záporný zůstatek.

Pouze pro příklad: Na účtu máte 10 000 Kč. Exekutor pošle bance pokyn k blokaci na 60 000 Kč. Banka zadá blokaci do systému, a vám se bude zobrazovat záporný zůstatek -50 000 Kč. Fakticky ale stále máte na účtu těch 10 000 Kč.

Kontokorent a exekuce na účet v bance

Další možností je to, že lidé mívají u účtu v bance povoleno přečerpání do mínusu (kontokorent).

Mají například povolené přečerpání do 50 000 Kč. Z toho vyčerpají 20 000 Kč a zobrazuje se jim disponibilní zůstatek 30 000 Kč, i když stav účtu je fakticky -20 000 Kč.

Pokud přijde exekuce, tak banka obvykle provede ukončení kontokorentu a jeho zesplatnění (záleží na smluvních podmínkách konkrétní banky). A tím se na účtu začne zobrazovat skutečný záporný zůstatek, tj. -20 000 Kč.

Mám nárok na nezabavitelnou částku – trojnásobek životního minima?

Záleží na tom, jak konkrétně má daná banka nastaveny svoje systémy, a co přesně u vás proběhlo. Já zde uvádím pouze dvě teoretické možnosti.  Může to ale celé být i úplně jinak.

Musíte se obrátit na svoji banku, a zde se informovat o skutečném zůstatku na vašem účtu. Pokud je na účtu nějaký skutečný kladný zůstatek, pak si můžete požádat o vyplacení nezabavitelné částky, na kterou máte nárok podle zákona.

Chráněný účet při exekuci na účet v bance

Od poloviny minulého roku, máte možnosti požádat v bance, aby vám při exekuci zřídila chráněný účet. Na tento účet je následně možné převádět nezabavitelnou část mzdy, nebo i další příjmy, které by neměly podléhat exekuci (například se může jednat o různé sociální dávky, výživné na dítě, apod.).

Banka má povinnost vám tento účet zřídit zdarma (resp. může si účtovat jen běžný poplatek za založení nového účtu). Účet je následně nahlášen soudu, a finanční prostředky na chráněném účtu nepodléhají exekuci. Můžete s nimi disponovat běžným způsobem.

V bance bude nutné nahlásit, kdo vám platí mzdu a případně i další příjmy, které by neměly podléhat exekuci. Celé to zabere i několik týdnů, než se vše vyřídí. Při delší blokaci účtu, to ale může mít smysl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *