13 plat v insolvenci – mám na něj nárok, nebo mi ho zabaví celý?

13 plat, který je vyplácen v některých firmách (nebo státních úřadech), je součástí mzdy. Vztahují se na něj tedy běžná pravidla pro výpočet srážek ze mzdy (platí to jak v exekuci, tak i během insolvence). Díky 13 platu, sice může být nárok na více peněz, nebude to ale dvojnásobek.

Dobrý den, potřeboval bych poradit v otázce 13 platu v insolvenci. Letos mi soud schválil zahájení oddlužení, a já nyní splácím dluhy srážkami ze mzdy. Z výplaty mi zůstává jenom nějaká minimální částka (nevím, jak se to přesně vypočítá, ale vy určitě víte, o co se jedná).

Zajímalo by mě, jak to bude s 13 platem? Ve firmě na konci roku vždy dostáváme jako bonus 13 plat. Zůstane mi tento bonus (když je to něco navíc)? Nebo mi to také všechno seberou?

13 plat je vlastně určitý benefit, něco jako stravenky, co také dostávám, a které mi nikdo nebere. Nechci si nijak stěžovat, za své problémy si mohu sám, a snažím se to řešit. Ale přišlo by mi fér, pokud by mi zůstalo alespoň něco málo navíc.

Předem děkuji!

Osobní bankrot – splácení dluhů během insolvence

Při oddlužení, dochází k prodeji majetku dlužníka, a následně se splácí dluhy formou splátkového kalendáře. Po dobu 5 roků, je následně nutné platit splátky. Výši splátky v insolvenci určuje soud, s přihlédnutím k možnostem dlužníka.

V případě, že jsou prováděny srážky ze mzdy, nebo i z jiných příjmů, tak se výpočet srážek (a nezabavitelné částky), řídí příslušnými ustanoveními v zákonech.

Pokud soud nerozhodl jinak, tak vám během insolvence zůstává pouze nezabavitelná částka a jedna třetina ze zbylé části mzdy (nebo z platu).

Kolik je nezabavitelné minimum při insolvenci

Základní nezabavitelné minimum při insolvenci je stejné, jako při exekuci. Vychází se z toho, kolik je aktuální životní minimum jednotlivce, a jaké jsou normativní náklady na bydlení (náklady na bydlení v nájmu pro 1 až 2 osoby, v obci s nejméně 70 000 obyvateli).

  • Od 1. 1. 2023 se základní nezabavitelné minimum zvýšilo na 13 638 Kč
  • Další zvýšení nezabavitelné částky bude od 1. 1. 2024

Záleží ale i na tom, zda jste svobodný a bezdětný, nebo zda máte manželku či nějaké děti (vůči kterým byste měl vyživovací povinnost).

  • Za manželku by se nezabavitelné minimum zvýšilo o dalších 3409,50 Kč
  • Za každé dítě by se nezabavitelné minimum zvýšilo o dalších 3409,50 Kč

Kromě výše uvedené nezabavitelné částky, je při oddlužení nárok už jenom na jednu třetinu ze zbylé části platu (jedna třetina z toho, co zůstává po odečtení nezabavitelné částky).

Insolvence a 13 plat v zaměstnání – kolik mi zůstane?

Bude-li vám v zaměstnání na konci roku vyplacen 13 plat, pak je to obvykle běžná součást výplaty. 13 plat je sice určitá forma bonusu. Jedná se ale zároveň o součást mzdy, a vztahují se na něj identická pravidla.

Pokud byste měl díky 13 platu třeba dvojnásobnou výplatu, pak to ale bohužel neznamená, že vám z platu zůstane dvojnásobek.

Nezabavitelné minimum zůstává stejné. Můžete mít nárok pouze na 1/3 ze zbylé části. Tato jedna třetina, může být maximálně 10 228 Kč (platí v roce 2023, v roce 2024 to může být jinak).

Záleží tedy na tom, kolik je vaše běžná výplata, a jak vysoký dostanete 13 plat. Je pravděpodobné, že díky 13 platu, vám zůstane více peněz. Ale zřejmě ne o mnoho více.

Pokud víte, na kolik vám bude vycházet výplata, ve které bude zahrnutý 13 plat, tak si výši srážek a nezabavitelné částky, můžete spočítat v této kalkulačce pro výpočet insolvence (výpočet se provádí z čisté mzdy).

Mimořádné příjmy během insolvence

Během insolvence obecně platí, že insolvenční správce má právo na všechny mimořádné příjmy. U 13 platu ani není o čem mluvit, protože tam je to součást mzdy.

Insolvenční správce, ale může mít nárok i na odstupné (z odstupného by vám mělo zůstat nezabavitelné minimum tolikrát, za kolik měsíců je odstupné vyplaceno).

Insolvenční správce má nárok i na dědictví (bez souhlasu insolvenčního správce ani nesmíte, odmítnou dědictví).

Má také nárok na všechny dary, výhry (a to jak věcné dary/výhry, tak i finanční dary/výhry). Nebo i další mimořádné a méně obvyklé příjmy, které by bylo možné použít na úhradu dluhů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *