Poradna: Exekutor mi zablokoval účet při exekuci na plat

Při exekuci na účet v bance, je nárok na trojnásobek životního minima (v roce 2023 je to 14 580 Kč). Nárok na tuto nezabavitelnou částku, je pouze jednou, během blokace účtu (jednorázový výběr). Můžete banku požádat i o založení chráněné účtu.

Dobrý den, chtěl bych vás požádat o rychlou radu. Něco jsem se dočetl už na těchto webových stránkách, ale vše mi není tak jasné.

Exekutor mi zastavil účet ve smyslu do mínusu dlužné částky. Mám zároveň exekuci na plat. Byl jsem na neschopence, a stále čekám, až mi konečně dorazí udávaná nemocenská.

Po úkonu pana doktora, kdy mě uschopnil k druhému v měsíci, mi exekutor ihned zablokoval účet, do už zmiňované mínusové částky.

Chci vědět, jestli budu moct tu nemocenskou vybrat i přes tu blokaci. Jde mi o ten jednorázový výběr a kolik budu moct teda vybrat?

Měl bych nikoho oslovit banku nebo exekutora, anebo to půjde prostě jenom jednorázově?

Děkuji vám za radu

Jak probíhá exekuce na účet v bance

Při exekuci na účet v bance (blokaci účtu), vám exekutor nemůže zablokovat účet do „mínusu“. Je to trochu jinak.

Exekutor posílá bance pokyn, aby „zablokovala“ dlužnou částku (aby banka omezila možnost, abyste s danou částkou jakkoliv disponoval). Při blokaci účtu, se ale fakticky zatím nic nestrhává.

Pokud je na účtu dostatek finančních prostředků, pak je „zablokována“ jen daná částka, a se zbylou částí byste měl být schopen disponovat bez omezení. Jak to přesně banka ale provede, je už z větší části na ní (jednotlivé banky, mohou mít odlišné podmínky a postupy).

Pokud na účtu není dostatečný kladný zůstatek, pak banka „zablokuje“ (omezí) všechny operace na tomto účtu (obvykle jsou současně blokovány i všechny platební karty k tomuto účtu) a čeká se, zda na účet nedorazí nějaké finanční prostředky. Zpravidla 6 měsíců. Následně může být účet odblokován, nebo exekutor může blokaci prodloužit na dalších 6 měsíců, atd.

Banka vám sama o sobě nemůže strhnout z účtu peníze do „mínusu“. Záleží ale na tom, jak má banka nastaveny svoje systémy, a i na dalších okolnostech. Může být rozdíl, co se vám zobrazuje v nějakém rozhraní (mobilní aplikace či online bankovnictví), a jaký je faktický (skutečný) zůstatek na účtu.

Blokace účtu do „mínusu“ při exekuci

Pokud se vám na vašem bankovním účtu zobrazuje záporný zůstatek, pak to může mít dva důvody.

První možností je to, že u bankovního účtu, jste měl zřízený kontokorent (povolené přečerpání účtu) a banka vám tento kontokorent při blokaci účtu zesplatnila (dočasně nebo úplně zrušila). V takovém případě, může být na účtu opravdu záporný zůstatek. Záporný zůstatek na účtu, může vzniknout i z dalších důvodů.

Pokud je na účtu záporný zůstatek, nebo zde nejsou žádné finanční prostředky, pak výběr jednorázové částky není možný (… kde nic není, ani smrt nebere).

Druhou možností je to, že na účtu sice máte nějaký (byť malý) kladný zůstatek, ale systémy banky jsou nastaveny tak, že v mobilní aplikaci/internetovém bankovnictví, se vám blokace (blokovaná částka) zobrazuje jako mínusová částka.

Pokud by vám v tomto případě přišly na účet nějaké peníze (nemocenská), pak by mělo být možné, abyste si je vybral (jednorázové nezabavitelné minimum při exekuci).

Nezabavitelné minium při exekuci na účet v bance

Při exekuci na účet v bance, je nárok na jednorázový výběr částky, která odpovídá trojnásobku životního minima pro jednotlivce.

Životní minimum, se naposledy zvyšovalo od 1. 1. 2023. Životní minimum jednotlivce se zvýšilo o 240 Kč na 4 860 Kč.

  • Při exekuci na účet je v roce 2023 nárok na 14 580 Kč (3×4860 Kč)

Výběr této částky (až 14 580 Kč), je možný pouze jednou, během exekuce na účet (jednorázový výběr, nejde opakovat každý měsíc).

Na výběr této částky, je nárok ze zákona. Stačí tedy požádat banku, a ta by vám měla umožnit výběr. Pouze ale za předpokladu, že je na účtu dostatek peněz (musí na něm být nějaký kladný zůstatek).

Záleží tedy na tom, zda máte na účtu opravdu záporný zůstatek (např. kvůli kontokorentu, či z jiného důvodu), nebo jestli máte na účtu kladný zůstatek (to že je zde blokace kvůli exekuci, pro výběr nezabavitelné částky nevadí).

O jednorázový výběr nezabavitelné částky, budete muset požádat svoji banku na pobočce (nebo jinou formou – přesný postup se může lišit podle konkrétní banky, informace by měly být uvedeny na webu vaší banky).

Exekuce na účet a exekuce na mzdu současně

Pokud máte exekuci na účet a exekuci na plat současně, můžete požádat svoji banku, o založení chráněného účtu.

V případě exekuce na účet, je možné podat žádost o chráněný účet. Banka má povinnost, vám takový účet zřídit. Bude to nějakou dobu trvat (až několik týdnů) a je s tím nějaké „papírování“.

Po zřízení chráněného účtu, by vám banka automaticky převáděla peníze, které nemají podléhat exekuci, a tento chráněný účet.

Může se jednat například o nezabavitelnou část výplaty, nebo i další příjmy (např. sociální dávky, jako je příspěvek na bydlení, apod.).

  1. Dobrý den,

    můj syn nechtěl platit doplatek za plyn v nájemním bytě, když v něm ještě nebydleli. Hrozí mu exekuci, co má dělat?

    Děkuji a s pozdravem,
    Alex Dia

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *