Výpočet exekuce (nepřednostní pohledávka) a více zaměstnání

Exekuční srážky, se mohou týkat více různých příjmů (výplata z více zaměstnání, nebo i kombinace výplata + důchod, apod.). Nezabavitelné minimum se při výpočtu exekuce uplatní jen u jednoho zaměstnavatele (plátce příjmu), nebo se v nějakém poměru rozdělí mezi více plátců příjmu.

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se provádí výpočet exekuce, pokud mám více zaměstnání? Jsem v exekuci – má mi být strhávána exekuce u nepřednostní pohledávky.

Budou mi strhávat peníze i u druhého a třetího zaměstnavatele? Jaký je správný postup pro výpočet exekuce v tomto případě?
Děkuji moc za odpověď

Exekuční srážky a více zaměstnání (více druhů příjmu)

Exekuční srážky, se nemusí týkat jenom výplaty v jednom zaměstnání. Pokud dlužník pracuje pro více zaměstnavatelů, exekuční srážky se mohou vztahovat na všechny jeho příjmy.

Platí to obdobně i pro případ, kdy má dlužník více druhů různých příjmů – například výplata ze zaměstnání a k tomu starobní nebo invalidní důchod. Nebo jiná kombinace různých druhů příjmu.

Nezabavitelné minimum při exekuci – více zaměstnání

Postup výpočtu exekuce na mzdu a uplatnění nezabavitelné částky, při více zaměstnání, má dva možné způsoby:

1) Nezabavitelné minimum se uplatní pouze u jednoho ze zaměstnavatelů (plátců příjmu) – zpravidla tam, kde je nejvyšší příjem.

Příkladem této možnosti, by byla situace, kdy má dlužník nějaké hlavní zaměstnání, kde má výplatu 20 000 Kč čistého, a k tomu pracuje ještě pro dva další zaměstnavatele na dohodu DPČ, v obou případech bude příjem 6 000 Kč čistého měsíčně. Výpočet exekuce by pak vypadal takto:

Exekuce na mzdu v hlavním zaměstnání (výplata 20 000 Kč)

  • Zohlední se nezabavitelné minimum – od 1. 1. 2024 je to 12 704 Kč (pokud by měl dlužník i manželku nebo děti, pak je to i více)
  • U nepřednostní pohledávky se ze zbylé části zabaví 1/3
  • Celková srážka u prvního zaměstnání bude 2 431 Kč
  • Zbytek výplaty po exekuci bude 17 569 Kč

Exekuce na příjem z druhého zaměstnání (dohoda DPČ 6 000 Kč)

  • Nezabavitelné minimum se již nepoužije
  • U nepřednostní pohledávky se ze zbylé části zabaví 1/3
  • Celková srážka u druhého zaměstnání bude 2 000 Kč
  • Zbytek výplaty u druhého zaměstnání bude 4 000 Kč

Exekuce na příjem z třetího zaměstnání (dohoda DPČ 6 000 Kč)

  • Nezabavitelné minimum se již nepoužije
  • U nepřednostní pohledávky se ze zbylé části zabaví 1/3
  • Celková srážka u třetího zaměstnání bude 2 000 Kč
  • Zbytek výplaty u třetího zaměstnání bude 4 000 Kč

Z celkového příjmu 32 000 Kč (tři zaměstnání 20 000 Kč + 6 000 Kč + 6 000 Kč), si exekutor vezme 6 431 Kč, dlužníkovi by mělo zůstat 25 569 Kč.

2) Nezabavitelné minimum se rozdělí mezi více zaměstnavatelů – týká se případů, kdy není jeden hlavní příjem (o rozdělení nezabavitelné částky rozhoduje exekutor, popř. soud)

Příkladem této možnosti může být situace, kdy má dlužník dvě různé dohody o pracovní činnosti (DPČ) a u obou je příjem 10 000 Kč měsíčně čistého. Exekutor (či soud) mohou rozhodnout o rozdělení nezabavitelné částky mezi oba plátce příjmu. Výpočet exekuce by pak vypadal takto:

Exekuce na příjem z prvního zaměstnání (dohoda DPČ 10 000 Kč)

  • Zohlední se 1/2 nezabavitelné částky, tj. 6 352,50 Kč (základní nezabavitelná částka je 12 705 Kč, pokud by měl dlužník i manželku nebo děti, pak je to i více)
  • U nepřednostní pohledávky se ze zbylé části zabaví 1/3
  • Celková srážka u prvního zaměstnání bude 1 215 Kč
  • Zbytek výplaty u prvního zaměstnání bude 8 785 Kč

Exekuce na příjem z prvního zaměstnání (dohoda DPČ 10 000 Kč)

  • Zohlední se 1/2 nezabavitelné částky, tj. 6 352,50 Kč (základní nezabavitelná částka je 13 638 Kč, pokud by měl dlužník i manželku nebo děti, pak je to i více)
  • U nepřednostní pohledávky se ze zbylé části zabaví 1/3
  • Celková srážka u druhého zaměstnání bude 1 215 Kč
  • Zbytek výplaty u druhého zaměstnání bude 8 785 Kč

Z celkového příjmu 20 000 Kč (dvě smlouvy DPČ 10 000 Kč + 10 000 Kč) si exekutor vezme 2 450 Kč, a dlužníkovi zůstane 17 550 Kč.

  1. Dobrý den
    Jsem poslední rok v insolvenci schválené na 3 roky, nyní měním zaměstnání (Hpp) v stávající zaměstnání bych si chtěl zůstat na DPČ. Jaká je nezabavitelná částka u dpč kde si vydělám cca 12 000 za měsíc. Děkuji

    1. Nezabavitelná částka je jenom jedna. Od 1. 1. 2024 je to 12 705 Kč (+ k tomu případně 3176 Kč za každou další vyživovanou osobu – manžel/manželka/dítě.

      Pokud byste pracoval na DPČ a měl příjem 12.000 Kč a byl to váš jediný příjem, tak srážky neproběhnou vůbec (nezabavitelné minimum je vyšší než příjem). Pro vás ale nadále platí povinnost platit alespoň minimální splátku (minimálně 2178 Kč měsíčně).

      Pokud byste měl nové zaměstnání na HPP + k tomu současné zaměstnání na DPČ, tak se nezabavitelná částka uplatní v HPP a z z DPČ by vám zůstala jenom 1/3 a 2/3 by si bral insolvenční správce.

      Nebo pokud by jste měl v HPP nižší příjem, tak se může nezabavitelná částka rozdělit mez i HPP + DPČ.

      Obecně platí že ze všech příjmů máte nárok jenom na nezabavitelnou částku (12 705 + 3176 za další vyživované osoby) a k tomu už jenom jednu 1/3 (tato jedna třetina může být maximálně 9 528 Kč).

      Během insolvence, ale může záležet i na tom, kolik vám soud uložil splácet, jaká je celková výše dluhů, případně je někdy možné žádat i o snížení splátky, atd. – mohou být i různé individuální odlišnosti.

  2. Díky moc za rychlou odpověď,

    Chtěl bych se zeptat ještě pro doplnění – 1/3 mi zůstane i kdybych šel místo DPČ na poloviční pracovní úvazek a viděla si podobné peníze ? Děkuji

    1. Forma zaměstnání, nehraje žádnou roli – srážky/nezabavitelná částka, jsou vždy stejné (platí to jak pro zaměstnání, tak pro brigády, nebo i pro důchod, nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti, …)

      Odlišné podmínky, platí jenom pro příjmy z podnikání, nebo pro příjmy z nájmu, nebo pro různé nepravidelné příjmy + na některé příjmy se ze zákona srážky nevztahují.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *