Zkrácení oddlužení – může se mi zkrátit insolvence na 3 roky?

Základní doba oddlužení je 5 roků (v roce 2024 by se mělo zkrátit na 3 roky). V některých případech končí insolvence i dříve – po 3 letech, pokud je zaplaceno 60% dluhů, pokud je dlužník v invalidním nebo starobním důchodu, nebo pokud to jsou dluhy, které vznikly před 18 rokem.

Dobrý den, jsem již třetím rokem v insolvenci. Oddlužení mi začalo v  listopadu v roce 2020, takže 3 roky budu mít splněny letos na podzim 2023. Dočetla jsem se, že je možnost zkrácení oddlužení jen na 3 roky.

Zajímalo by mě, jestli se mě to také týká? V insolvenci splácím vše, co mi nařídil soud. Ani jednu splátku jsem nevynechala. Když jsem si teď počítala, kolik už šlo na splátky insolvence, tak mi to vychází, že bych už měla mít splaceno 48% dluhu.

Pokud mám i já nárok na zkrácenou insolvenci, pak by mě zajímalo, jaký je postup? Kde to mám nahlásit, nebo jak se žádá o zkrácení? Kdy mi bude odpuštěn zbytek dluhů? A jak si pak mohu požádat o výmaz z insolvenčního rejstříku?

Předem děkuji za radu!

Jak dlouho trvá insolvence – zkrácená doba oddlužení na 3 roky

Podle aktuálního znění insolvenčního zákona, je několik možností, jak dlouho může trvat insolvence. Základní doba je 5 roků, je ale několik výjimek, kdy může být celková doba oddlužení kratší.

Insolvence skončí:

  • Ihned, po zaplacení 100% dluhu (resp. nebude to úplně „okamžitě“ – o splnění podmínek oddlužení rozhoduje soud, kterému to „pár“ dní zabere; pokud by ale vznikl nějaký „přeplatek nad 100%, tak ten se pochopitelně vyplatí zpět)
  • Po 3 letech, pokud je uhrazeno 60% dluhu (zde pozor na to, že splátky insolvence, které se hradí každý měsíc, nejsou určeny jen na úhradu dluhu, ale platí se z nich i náklady insolvence – insolvenční správce má nárok minimálně na 1089 Kč měsíčně)
  • Po 3 letech, pokud je dlužník v insolvenci po celou dobu příjemcem invalidního nebo starobního důvodu (zde není potřeba splatit nějaké konkrétní % z dluhu; po celou dobu ale musí být placena alespoň minimální splátka)
  • Po 3 letech, pokud dluhy vznikly před 18 rokem dlužníka (alespoň dvě třetiny z celkové výše dluhu; ani zde není požadavek na nějaké konkrétní % z dluhu; po celou dobu ale musí být placena alespoň minimální splátka)
  • Po 5 letech (je doporučeno splatit alespoň 30% dluhů, není to ale striktní podmínka; soud na konci hodnotí, zda byla vynaložena dostatečná snaha splácet)

Poznámka: Insolvence, které byly zahájeny dříve, než od druhé poloviny roku 2019, se mohou řídit ještě jinými podmínkami, které platily dříve. Těch by se například netýkala možnost zkrácení insolvence na 3 roky, při úhradě 60% dluhu).

Zkrácení insolvence na 3 roky v roce 2024

Aktuálně se projednává novela (změna) insolvenčního zákona (změnu již schválila vláda, nyní bude řešit poslanecká sněmovna).

Hlavní změnou (která by mohla začít platit v roce 2024), bude zkrácení oddlužení na 3 roky pro všechny dlužníky (nejenom pro starobní a invalidní důchodce, nebo pro ty kdo splatí 60% dluhů, ale pro všechny dlužníky).

Novela insolvenčního zákona, ale zatím nebyla finálně schválena. Jedná se pouze o návrh, který se ještě může změnit (pozměňovací návrhy při projednávání v Parlamentu).

Pokud bude schváleno navrhované znění, pak by zkrácení mohlo platit už v roce 2024 (méně pravděpodobná je platnost od začátku roku 2024; pravděpodobněji ke zkrácení dojde až od 1. července 2024).

Zkrácená doba oddlužení na 3 roky (pro všechny lidi v insolvenci), by se ale s největší pravděpodobností týkala jen případů, které budou zahájeny až poté, co začne platit nové znění insolvenčního zákona.

Zkrácení oddlužení na 3 roky po splacení 60% dluhů

V dotazu píšete, že máte splaceno 48% dluhů. To ale nemusí být přesné. To co posíláte insolvenčnímu správci (resp. co vám strhává zaměstnavatel při srážkách ze mzdy), není určeno pouze na splácení dluhů.

Insolvenční správce má nárok na odměnu (u jednotlivého dlužníka je to 900 Kč měsíčně bez DPH, tj. 1089 Kč měsíčně; u společného oddlužení manželů je to i více). Kromě toho jsou i další náklady spojené s insolvencí.

Na úhradu dluhů, tedy jde jen část vaší splátky (jak velká, to záleží na tom, kolik vám soud stanovil, že máte splácet, resp., kolik se vám strhává ze mzdy, z důchodu nebo z jiného příjmu).

Vzhledem k tomu, že vám oddlužení začalo až v roce 2020, tak se na vás vztahují již nové (aktuální) podmínky, kde je nárok na kratší dobu, při splacení 60% dluhu. To ale zřejmě nemáte splněno.

Pokud byste měla splaceno 60% dluhů, pak by to měl insolvenční správce oznámit soudu a připravit příslušnou zprávu o splnění oddlužení. Na základě této zprávy, následně soud rozhoduje o osvobození od dluhů (odpuštění zbylé, nesplacené části dluhů).

Záznam v insolvenčním rejstříku zůstává i po skončení insolvence

Po skončení insolvence (ve vašem případě pravděpodobně až po 5 letech, tj. zřejmě až v roce 2025), vám sice může být odpuštěn zbytek dluhů. Záznam v insolvenčním rejstříku vám ale zůstává.

Záznam v insolvenčním rejstříku (o zahájené/zrušené/přerušené/zamítnuté či ukončené insolvenci), zůstává navždy. A soud k němu bude přihlížet, pokud byste někdy v budoucnu chtěla znovu žádat o oddlužení.

Po uplynutí 5 roků od ukončení insolvence (od té chvíle, kdy soud schválí ukončení – osvobození od dluhů), přestane být záznam v insolvenčním rejstříku veřejně dostupný.

Ještě 5 roků po skončení insolvence, tedy bude veřejně přístupný záznam, že jste měla nějaké problémy s dluhy. Po 5 letech, bude tato informace dostupná jen v omezeném režimu (například pro potřeby soudu).

O nějaký „výmaz z insolvenčního“ rejstříku se tedy nedá požádat. Záznam přestane být veřejný, až po uplynutí příslušné doby.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *