Jak se mění exekuce a insolvence během epidemie

Během epidemie jsou dočasně zastaveny některé exekuce na majetek. Jsou i další úlevy při exekuci na účet v bance, nebo na plat. Žádný plošný zákaz nebo zastavení exekucí se ale nekoná.

Poslanci ve středu 8. 4. 2020 schválili několik změn, které zcela jistě potěší všechny, kdo jsou v exekuci nebo insolvenci. V rámci opatření na zmírnění následků epidemie koronavirus, totiž poslanci přijali některé změny, které dočasně mění pravidla pro exekuce a insolvence. Níže najdete souhrn všech podstatných změn.

Zastavení exekucí kvůli epidemii?

I když by si to určitě hodně dlužníků přálo, aby se alespoň dočasně exekuce úplně zastavily, tak nic takového nebylo schváleno. Žádné plošné přerušení nebo zastavení exekucí se nekoná. Exekutoři tak i nadále mohou nařizovat nové exekuce nebo pokračovat ve vymáhání u těch dříve zahájených.

Jak se mění exekuce kvůli epidemii?

Na úvod je nutné říci, že by se mělo jednat jenom o dočasné změny, po dobu trvání epidemie. Většina změn tak přináší jen dočasný odklad. Díky zrychlenému přijetí zákona, by změny měly začít platit již v dubnu 2020, ale budou současně platit jen do konce června 2020. Některé změny ale platí až do konce roku (do 31.12.2020) a některé dokonce až do začátku roku 2021

Při exekuci na účet v bance vám zůstane více peněz

Jednou ze změn je to, že při exekuci na účet v bance máte za běžných podmínek nárok na výběr dvojnásobku životního minima. Životní minimum se od 1. 4. 2020 zvýšilo na 3860 Kč, takže nyní jste si při zablokovaném účtu v bance mohli jednorázově vybrat  7720 Kč.

Během epidemie koronavirus ale bude možné ze zablokovaného účtu vybrat čtyřnásobek životního minima. Tedy 15 440 Kč. A to až do 28. 2. 2021. Tento výběr je možný pouze jednou, po celou dobu trvání blokace účtu.

Exekuce na účet v bance se tedy během epidemie nezastaví. Exekutor bude moci nařídit nové zablokování účtu. Pokud k tomu dojde, může se dlužník obrátit na svoji banku a požadovat jednorázové vyplacení částky 15 440 Kč (pochopitelně pouze za předpokladu, že má dlužník tyto peníze na svém účtu).

Exekuce na odstupné se změní – zlepšení pro dlužníka

Dalším opatřením je zmírnění podmínek při exekuci na odstupné. V případě, že má dlužník exekuci na plat a je mu vyplaceno odstupné, tak se s odstupným do teď pracovalo jako s běžným příjmem. Byla sice odečtena nezabavitelná částka, ale jinak bylo skoro celé odstupné zabaveno ve prospěch exekutora.

Minimálně po dobu epidemie by se to mělo změnit. Nově se totiž u odstupného, které je obvykle vyplaceno jako náhrada mzdy za několik měsíců, musí započítat nezabavitelná částka tolikrát, za kolik měsíců je odstupné vyplaceno. A to už může být dost podstatný rozdíl. Nezabavitelná částka pro dlužníka, který má manželku a dvě děti činí aktuálně 12 089 Kč. Je tedy rozdíl jestli se vám tato částka od odstupného odečte pouze jednou nebo třeba 3x.

Exekuce na plat budou i během epidemie

Exekuce na plat se ani během epidemie nezastavují. Došlo zde pouze k jedné úpravě. Pokud má rodina (dlužník) nárok na daňový bonus, pak se na něj nevztahuje exekuce. Pokud má dlužník nárok na daňový bonus, pak se odečte od čisté mzdy, ze které se vypočítává exekuce.

Toto opatření by mělo pomoci především lidem s nižšími příjmy. Nebo například v situaci, kdy dlužník nepobírá celou mzdu, ale jen její část, protože je doma s dítětem a bere ošetřovné.

Kalkulačka pro výpočet exekuce ze mzdy

Zastavení exekuce na majetek během epidemie

Asi nejvýrazněji se mění pravidla pro exekuce na majetek. U nich dochází k pozastavení (dočasně, během epidemie  2020). Exekutoři nebudou moci do konce roku 2020 provádět dražby nemovitostí sloužících k bydlení.

Pokud vám tedy kvůli exekuci hrozí zabavení a prodej vašeho domu a bytu, je to na několik měsíců odloženo. Neplatí to ale plošně:

  • Týká se to nových i dříve vyhlášených exekucí
  • Exekutor nesmí provádět dražby nemovitostí sloužících k bydlení
  • Exekutor nesmí provádět mobiliární exekuce (zabavení majetku, vybavení bytu, domácnosti)
  • Výjimkou jsou exekuce kvůli dlužnému výživnému nebo náhrady škody způsobené trestným činem apod. Tam se podmínky nemění
  • Exekuce na majetek je možná, pouze pokud by s tím dlužník souhlasil
  • Exekuce prodejem nemovitosti je také nově možná pouze u dluhů na 100 tisíc korun

Ukončení „marných“ exekucí se nekoná

Jedním z návrhů bylo i to, že u exekucí, kde se již 3 roky nepodařilo vymoci žádnou částku, by došlo k jejich úplnému zastavení. To ale poslanci neschválili.

Jak se mění oddlužení (insolvence) během epidemie?

Poslanci schválili několik změn, které se ale vztahují na osobní bankroty, které byly zahájeny před novelou insolvenčního zákona. Pro ně platí, že i když dlužník nebude schopný splácet podle dohodnutého splátkového kalendáře, soud na to dočasně nebude brát ohled, a oddlužení nezruší.

U starých insolvencí, kde byla podmínka, že musí být uhrazeno nejméně 30% dluhů, soudy zohlední současnou krizi kvůli epidemii koronaviru. Dlužník tak bude mít nárok na „odpuštění“ dluhů, i když nedokáže uhradit celých 30% během 5 let insolvence.

U insolvencí, které byly zahájeny po novele zákona (červen 2019) může dlužník požádat soud o dočasné přerušení insolvence na maximální dobu 1 rok.

  1. Dobry den pobiram jenom rodicak 10500 kc a stoho mi exekuce strhla 1000 kc 7700 kc jsem dala na najem a zbylo mi s dcerkou 1800 kc na mesic .

  2. dobrý den,
    jsem rok v insolvenci a splnuji asi 45% z dlužné částky
    chtěl bych se zeptat jestli můžu požádat o nižší a fixní splátku
    Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *