Poradna: Může exekutor zablokovat cizí účet?

Exekutor je oprávněný v některých případech zablokovat i cizí bankovní účet. Například v situaci, kdy si dlužník v exekuci nechá posílat výplatu (nebo jiné peníze) na cizí účet. Pak je postup exekutora oprávněný, protože zablokováním cizího účtu, postihuje majetek dlužníka. Naopak proti neoprávněné exekuci na účet v bance je možné se bránit vylučovací žalobou, podobně jako u exekuce na majetek.

Dobrý den, kamarád má exekuci a požádal mě, zda bych mu ji nahradila ze svého účtu, dal by mi částku, kterou bych poslala na exekuci. Nemá možnost bezhotovostní úhrady a tak chce, abych mu to odeslala já, ze svého účtu. Může pro mě z toho vzniknout nějaký postih blokace účtu nebo něco podobného.

Děkuji za radu, Dana B.

Může exekutor zablokovat cizí účet?

Ano, v některých případech může exekutor přistoupit i k zablokování bankovního účtu, který není vedený přímo na jméno dlužníka.

Je to srovnatelná situace, jako když je exekutor oprávněný zabavovat majetek, i v místě kde dlužník nemá trvalé bydliště.

V obou případech zde ale musí být oprávněný předpoklad, že provedený úkon slouží především k postižení majetku dlužníka.

V případě exekuce na cizí účet, by se tedy exekutor musel oprávněně domnívat, že finanční prostředky na takovém cizím účtu, jsou ve skutečnosti majetkem dlužníka v exekuci.

Obdobné je to i při exekuci na majetek. Exekutor může zabavit majetek i mimo místo trvalého bydliště dlužníka. Tedy třeba v bytě, kde bude v podnájmu. Opět zde ale musí být oprávněný předpoklad, že se jedná o majetek dlužníka.

Kdy hrozí exekuce na cizí účet

V případě, že by vás váš kamarád požádal, že si bude na vás bankovní účet nechávat posílat například výplatu (nebo jiný příjem), pak by bylo poměrně vysoké riziko, že by exekutor mohl nařídit zablokování vašeho účtu.

V takovém případě, by byl pro exekuci na cizí účet, oprávněný důvod. Finanční prostředky (například výplata vašeho kamaráda), by byly jeho majetkem, který je exekučně postižitelný.

Úhrada exekuce z cizího účtu

V případě, že ale váš kamarád jenom potřebuje zaplatit exekuci, a nemůže tak učinit ze svého účtu, protože ho má momentálně zablokovaný od exekutora, pak se domnívám, že je zde jen minimální riziko, že by exekutor nějak zasahoval vůči vašemu účtu.

Zvláště v případě, že danou platbou váš kamarád uhradí svůj dluh, a tím bude celé exekuční řízení ukončeno.

Jak zaplatit exekuci, když mám zablokovaný účet v bance

Současně mě ale napadá, že v případě, že má váš přítel k dispozici příslušnou částku v hotovosti (píšete, že vám ji dá), tak proč jednoduše nezajde na poštu, a nezaplatí exekuci poštovní poukázkou?

Myslím, že se jedná o poštovní poukázku typu A, která je určená právě pro režim převodu hotovost –> účet.

Nebo může zajít na pobočku banky, u které má exekutor vedený účet, na který má být pohledávka zaplacena, a tam vložit peníze v hotovosti přímo na účet exekutora.

Pokud se nepletu, tak tato služba není u většiny bank ani nijak zpoplatněna (nejsem si ale zcela jistý, i pokud by byla zpoplatněna, jednalo by se maximálně o desetikoruny).

Jak se bránit proti neoprávněné exekuci na cizí účet

Podobně, jako u exekuce na majetek, i u exekuce na cizí bankovní účet existuje obrana.

I pokud by nastala situace, že exekutor zablokuje cizí účet (protože se z nějakého důvodu domnívá, že na tomto účtu jsou finanční prostředky dlužníka), pak je možné se bránit podáním vylučovací žaloby.

Podobně jako u exekuce na majetek, kdy se exekutor „pokusí“ zabavit majetek, který není ve vlastnictví dlužníka, i zde je možné podat vylučovací žalobu, ve které byste případně doložila výpisem z bankovního účtu, že všechny příchozí platby pocházejí pouze z vašich příjmů. Pak by soud takovou neoprávněnou exekuci na cizí bankovní účet zrušil.

Ale to už zabíháme do poměrně zbytečných detailů. Jak bylo uvedeno výše, domnívám se, že úhradou dluhu vašeho kamaráda, jeho exekuce skončí a vy se nebudete mít čeho bát. Nebo také můžete kamaráda odkázat na převod peněz poštou či přímé vložení finančních prostředků na účet exekutora.

  1. Dobry den chci se jen zeptat. Mam zablokovany ucet od exekutora.v praci jsem hlasila na konci minuleho mesice zmenu účtu a zamrzli ucet jsem neresila. Mzdovka mi ne ze neposlala penize na novy ucet jak jsem zjistila poslali mi to na stary takze se chci zeptat co by z toho mohli mit kdyz vlastne zmenu uctu jsem hlasila vcas? A kolik mi popripade musi v bance vyplatit kdyz mam deti? Neni to ze strany zamestnavatele pochybeni nebo tak?

    1. Při exekuci na účet v bance máte aktuálně nárok na výběr čtyřnásobku životního minima – tj. jednorázově můžete vybrat až 15 440 Kč (platí jen do 28.2.2021, za běžných podmínek je nárok jen na 7720 Kč).
      Co se týká změny čísla účtu u zaměstnavatele, to musíte řešit s ním. Možná tam je nějaký lidská chyba, možná to bylo v nějakém systému zadané špatně, nebo se na to jen zapomnělo ap. To si netroufám nijak posoudit.

  2. Dobrý večer, mám exekuci ale poprosila sem sestru aby mi poslala splátku přes svůj účet může jí můj exekutor sáhnout na její peníze co tam má ? Sestře dávám peníze do ruky aby ne poslala protože nemám účet děkuji za odpověď

    1. Exekutor může nařídit blokaci i účtu třetí osoby. Pouze ale v případě, že by se oprávněně domníval, že jsou na něm vaše finanční prostředky. Tj. například, pokud byste si v zaměstnání nastavila odesílání výplaty na účet třetí osoby, nebo jiný podobný případ. Jedna příchozí platba z jiného, než vašeho účtu nic neznamená. Podobná blokace účtu by byla velmi jednoduše napadnutelná.

      Každopádně ale máte možnost odeslat finanční prostředky i prostřednictvím pošty. Pokud máte peníze v hotovosti, tak stačí zajít na poštu a vyplnit příslušnou složenku k převodu na účet

  3. Dobrý den, chtěl bych se zeptat na trochu složitější záležitost. Můj příbuzný se nechal přesvědčit na poněkud podivném přeposílání peněz. Na počátku je osoba která má exekuci, občas pracuje a nechává si mzdu posílat na účet svého známého, tento známý tuto částku přeposílá dalšímu známému a ten dalšímu. Poslední v tomto pořadí tuto částku vyplácí hotově osobě na začátku. Zajímá mne, jak by v tomto případě postupoval exekutor, mám o příbuzného trochu obavy. Děkuji za odpověď.

  4. Dobriden manželovi strhávají exekuci z viplati .můžou mu zablokovat účet kdiš tam chodí jen nezabavitelna částka .děkuji za otpověď Šanova.

    1. Ano, může. Pokud by došlo k exekuci na účet, kam chodí nezabavitelná část mzdy, je možné v bance požádat o chráněný účet – na ten by pak banka převáděla nezabavitelnou část mzdy a případně i další příjmy, které nepodléhají exekuci. S finančními prostředky na chráněném účtu, je pak možné bez omezení disponovat = exekutor už na ně „nemůže“.

  5. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Jsem nezamestnaná exekutor to ví. Účet nemám. Peníze jsem jednou poslala ze synova účtu může mu ho exekutor zablokovat?

  6. Zdravím, kamarád který nemá účet ani exekuce si nechává posílat výplatu na účet známe. Té ho nedávno zablokoval exekutor. On i když hlásil v zaměstnání změnu a jiný účet tak ta účetní to poslala stejně na ten původní zablokovaný. Jak on může získat peníze zpět? Díky za odpověď.

  7. V práci mi strhávají exekuci, nezabavitelna částka mi chodí sestře na účet, může ji na účet sáhnout exekutor a zabavit, když řádně splácím?

  8. Dobrý den chtěl bych se zeptat zda když jsem měl exekuci v roce 2017 a v roce 2020 jsem šel do insolvence v roce 2023 mi insolvence skončila tak jak je možné že mi exekutor zablokoval účet žádný jiný dluh jsem neudělal během insolvence ani po ní jak je tedy možné že mi zablokoval účet děkuji za odpověď

    1. Exekutor vám nemůže zablokovat účet v bance „jen tak“. Musel být vydán příkaz, na základě nějakého exekučního titulu (rozsudek soudu, uznání dluhu, dohoda s doložkou vymahatelnosti, ….)

      Můžete se obrátit na banku, kde by vám měli sdělit, který exekutor (exekutorský úřad) nařídil blokaci účtu. Od něj je pak možné zjistit, co je důvodem pro blokaci účtu. A pak je možné řešit o co se vlastně jedná, a jestli je exekuce oprávněná nebo ne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *