Exekuční srážky z důchodu manželům – jak se počítá nezabavitelné minimum?

Při exekuci na důchod (nebo jakýkoliv jiný příjem), kdy jsou v exekuci oba manželé (oba důchodci), se nezabavitelná částka zvyšuje za manžela/manželku u obou z nich. Stejně tak by se nezabavitelná částka zvyšovala oběma manželům i za děti (pokud by k nim oba manželé měli vyživovací povinnost).

Dobrý den, prosím o radu –  když jsou manželé důchodci a mají exekuci, počítá se oběma vyživovací povinnost na manžela/lku? Nebo zůstává každému pouze nezabavitelné minimum? Nikde to nemohu vyčíst. U každé kalkulačky se zatrhává manžel/lka, ale nevím, zda mám zatrhnout ano, pokud jsou oba důchodci.

Děkuji moc za radu

Jak se vypočítá exekuce z důchodu?

Exekuční srážky, se nevztahují jenom na plat (mzdu), ale na jakýkoliv příjem, který by dlužník mohl mít. Exekuční srážky, tedy mohou probíhat například i z mateřské, rodičovské, nemocenské, z podpory v nezaměstnanosti. Nebo právě i z důchodu (a to jak z klasického starobního důchodu, tak například z invalidního důchodu).

Postup výpočtu exekučních srážek z důchodu je identický, jako výpočet exekuce na plat (nebo na jakýkoliv jiný příjem).

Při výpočtu exekuce, se nejprve stanoví nezabavitelná částka (viz dále). Z toho, co z důchodu zůstane po odečtení nezabavitelné částky, si následně exekutor bere jednu nebo dvě třetiny (podle toho, zda se jedná o přednostní nebo nepřednostní pohledávku).

Při exekuci na důchod, vám tedy musí zůstat nezabavitelná částka, a k tomu ještě jedna nebo dvě třetiny, ze zbývající části důchodu.

Nezabavitelné minimum při exekuci v roce 2024

Nezabavitelné minimum při exekuci (nebo i insolvenci), vychází z toho, kolik je životní minimum, a jaké jsou normativní náklady na bydlení.  Od začátku roku 2024, bude toto nezabavitelné minimum, pravděpodobně o něco málo nižší.

Kromě základního nezabavitelného minima (12 705 Kč v roce 2024), může být nárok i na částku za manžela/manželku nebo případně i za každé vyživované dítě.

Za manžela nebo manželku, či za každé dítě, se základní nezabavitelné minimum, zvyšuje o jednu třetinu této částky. V roce 2024 je to 3 176 Kč měsíčně (opět, v roce 2024, je to o něco málo nižší částka).

Co když jsou v exekuci oba manželé?

Podle občanského zákoníku, platí mezi manžely vzájemná vyživovací povinnost. Při výpočtu exekuce se to zohlední. Zvýšení nezabavitelné částky za manžel/manželku se tak započítá vždy. I když je i ten druhý z manželů, také v exekuci.

Pokud jsou oba manželé v exekuci, tak se jim vypočítávají exekuční srážky, každému zvlášť. U obou manželů se uplatní zvýšení základní nezabavitelné částky za manžela/manželku:

  • U obou manželů bude nezabavitelná částka ve výši 15 881 Kč
  • Nezabavitelná částka odpovídá součtu 12704,67 Kč + 3 176,17 Kč

Pokud by oba manželé měli dítě/děti (vůči kterým by stále trvala vyživovací povinnost, tj. zpravidla mladší/nezletilé děti), pak by se jim zvýšení nezabavitelné částky za dítě, počítalo také každému.

Platí to ale pouze v případě, že by se jednalo o společnou vyživovací povinnost, vůči dítěti. Pokud by měl vůči dítěti vyživovací povinnost jen jeden z manželů (například dítě z předchozího manželství), pak se zvýšení nezabavitelné částky za toto dítě, zohlední jen u jednoho z manželů.

Příklad výpočtu exekuce u manželů (důchodců)

Pro názornost uvedu příklad výpočtu: Paní Zelená je v důchodu, její penze je 19 500 Kč a má exekuci z důvodu nepřednostní pohledávky. Její manžel, pan Zelený je také důchodce, jeho důchod je 21 000 Kč a také má exekuci. V jeho případě je to pro přednostní pohledávku.

Výpočet nepřednostní exekuce na důchod u p. Zelené:

  • Výše důchodu = 19 500 Kč
  • Základní nezabavitelné minimum = 15 881 Kč (12704,67 Kč + 3 176,17 Kč)
  • Zbytek po odečtení nezabavitelné částky = 3 619 Kč
  • Srážka pro exekutora = 1 206 Kč (jedna třetina ze zbývající části důchodu)
  • Zbytek důchodu = 18 294 Kč

Výpočet přednostní exekuce na důchod u p. Zeleného:

  • Výše důchodu = 21 000 Kč
  • Základní nezabavitelné minimum = 15 881 Kč (12704,67 Kč + 3 176,17 Kč)
  • Zbytek po odečtení nezabavitelné částky = 5 119 Kč
  • Srážka pro exekutora = 3 412 Kč (dvě třetiny ze zbývající části důchodu)
  • Zbytek důchodu = 17 588 Kč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *