Poradna: Jak je to s exekucí, když jsem dostala v zaměstnání výpověď

Výpověď ze zaměstnání, a probíhající exekuce na mzdu, spolu nijak nesouvisí. Exekuce se kvůli výpovědi nepřeruší. Exekuční srážky se vztahují i na odstupné (na které může být při výpovědi nárok). Vztahují se i na podporu v nezaměstnanosti. A budou pokračovat dále i v novém zaměstnání.

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, jak je to s exekucí, když jsem dostala v zaměstnání výpověď z důvodu reorganizace firmy, stala se nadbytečnou kvůli Covid19.

Děkuji předem za odpověď.

Monika D.

5. 1. 2021 (11:54)

Odpověď: Výpověď ze zaměstnání a exekuce

To, že jste dostala výpověď ze zaměstnání, a je proti vám vedeno exekuční řízení, spolu v zásadě nijak nesouvisí.

Exekuce se tím nezastaví. Bude pokračovat i nadále. Pokud vám při ukončení zaměstnání vzniká nárok na odstupné, bude se exekuce (exekuční srážky), vztahovat i na toto odstupné.

Pokud budete následně nezaměstnaná, pak se exekuce (exekuční srážky), bude vztahovat i na podporu v nezaměstnanosti (resp. pokud by byla podpora nižší, než nezabavitelné minimum, tak pochopitelně srážky neproběhnou).

Pokud následně nastoupíte do nového zaměstnání, pak budou dále pokračovat srážky z platu. Informace o nařízených exekučních srážkách, by měla být uvedena v zápočtovém listu.

Z pohledu průběhu exekuce, se tedy nic „nemění“ a výpověď s exekucí nijak nesouvisí.

Exekuce na plat a odstupné při výpovědi ze zaměstnání

Pokud je zaměstnání ukončeno podle některého z důvodů, uvedených v Zákoníku práce, paragraf 52 (spadá tam i nadbytečnost či reorganizace – paragraf 52c), pak máte nárok na odstupné.

Pokud u zaměstnavatele pracujete méně než 1 rok, náleží vám odstupné za 1 měsíc. Pokud je to méně než 2 roky, pak jsou to dva měsíce. Pokud je to 2 a více roků, pak jsou to 3 měsíce.

Exekuční srážky se vztahují i na toto odstupné. Není to ale určitě tak, že by vám bylo zabaveno celé odstupné.

Již v dubnu 2020 byla schválena úprava zákona, která mluví o tom, že pokud je vám vyplaceno odstupné, tak se při výpočtu srážek započítá nezabavitelné minimum tolikrát, za kolik měsíců je vyplaceno dostupné.

Viz například tento článek zde na webu o tom, jak se provádí výpočet exekučních srážek z odstupného.

Exekuce na podporu v nezaměstnanosti od Úřadu práce

Pokud budete po skončení zaměstnání nezaměstnaná, pak se exekuční srážky mohou vztahovat i na podporu v nezaměstnanosti.

Tu ale od Úřadu práce, začnete dostávat až později. Pokud vám při výpovědi ze zaměstnání vznikl nárok na odstupné, tak se vám podpora nevyplácí ihned, od začátku evidence na Úřadu práce.

Pokud byste měla například odstupné za 3 měsíce, tak po stejnou dobu nebudete dostávat podporu. A vznikl by vám na ni nárok až od 4 měsíce (tedy reálně byste ji dostala až v průběhu 5 měsíce, co budete na UP).

Výpočet srážek z podpory v nezaměstnanosti, se provádí stejným způsobem, jako u výplaty. Tj. stačí pak zadat částku podpory v nezaměstnanosti, do běžné kalkulačky pro výpočet exekuce na mzdu v roce 2021. Postup výpočtu je identický.

Pokračování exekuce v novém zaměstnání

Až nastoupíte do nového zaměstnání, tak budou dále pokračovat exekuční srážky ze mzdy u nového zaměstnavatele. Informace o tom, že u posledního zaměstnavatele byly prováděny srážky, je uvedena v zápočtovém listu.

  1. Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jak to je když pobírám podporu v nezaměstnanosti ve výši 5192 korun a zkocila mi na ní nějaká exekuce. Mám tři děti. Na úřad práce jsem první měsíc po ukončené rodičovské dovolené. Ještě pobírám hmotnou nouzi ve výši 6000 doplatek na bydlení a 2000 na živobytí. Z podpory mi přišlo pouze 3092 Kč. Děkuji. Serynková Michaela

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *