Insolvence během rodičovské dovolené – srážky z rodičovského příspěvku, minimální splátka

I během probíhající insolvence, můžete nastoupit na rodičovskou dovolenu. Na RD, má nárok i otec dítěte. Z rodičovského příspěvku, mohou být prováděny srážky na insolvenci běžným způsobem (rodičovský příspěvek, je ale obvykle nižší, než nezabavitelné minimum). Během insolvence musíte být schopen platit alespoň minimální splátku, jinak může soud oddlužení zrušit.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem se bude postupovat, pokud bych šel místo manželky na rodičovskou dovolenou.

Mám schválenou insolvenci od listopadu 2020. Měsíčně mám příjem okolo 30.000 Kč. Manželka, jako státní zaměstnanec, by měla příjem vyšší.

Předpokládám, že pokud bych na RD měl další příjem, bral by se to jako mimořádný příjem podléhající insolvenci.

Předem děkuji Vašek.

Otec dítěte na rodičovské dovolené

Na rodičovské dovolené, mohou být oba rodiče. Na rodičovskou dovolenou, má nárok zaměstnanec, z důvodu péče o dítě, do jeho maximálně 3 roků. Nárok mají oba rodiče, rodičovskou dovolenou mohou mít dokonce i oba současně.

Něco jiného, je pak rodičovský příspěvek (sociální dávka vyplácená Úřadem práce). Na rodičovský příspěvek, má nárok pouze jeden z rodičů.

Je v zásadě jedno, kdo bude podávat žádost o rodičovský příspěvek – jestli vy nebo manželka. Ta může čerpat rodičovský příspěvek i v době, kdy již bude chodit do zaměstnání. Nebo můžete mít rodičovský příspěvek napsaný na sebe i vy.

Insolvence během rodičovské dovolené

Během insolvence (oddlužení), vám pochopitelně nikdo nemůže bránit v tom, abyste byl na rodičovské dovolené. Nárok na rodičovskou dovolenou, je dán zákoníkem práce, a insolvenční zákon tento nárok nijak nezpochybňuje.

Pokud byste byl na rodičovské dovolené, a současně čerpal i rodičovský příspěvek, pak se jedná o příjem, který může podléhat srážkám na insolvenci.

Nástup na rodičovskou dovolenou, byste měl určitě nahlásit i svému insolvenčnímu správci.

Případně máte možnost, obrátit se na soud, a požádat o přerušení oddlužení. V oprávněných případech (kam by mohla spadat právě rodičovská dovolená), může soud povolit přerušení insolvence. Maximálně ale na dobu 1 roku, což by vám zřejmě nepokrývalo celou rodičovskou.

Insolvenční srážky a rodičovský příspěvek

Jak již bylo zmíněno výše, i rodičovský příspěvek může podléhat srážkám z důvodu insolvence. Záleželo by ale hodně i na tom, v jaké výši byste měl nastaveno čerpání rodičovského příspěvku.

Rodičovský příspěvek, je aktuálně v celkové výši 300 000 Kč, a vy si u něj můžete volit měsíční částku. Od toho se pak odvíjí doba, po kterou je RP vyplácen.

Pokud byste měl nějakou „nižší“ částku, pak by z rodičovské reálně nemohly být prováděny žádné srážky.

Vzhledem k tomu, že máte manželku a minimálně jedno dítě, pak je vaše současné nezabavitelné minimum ve výši minimálně 15 232 Kč (pokud by to bylo vaše již druhé dítě, pak je to i více). Pokud byste měl rodičovský příspěvek nižší, než je tato částky, pak by vám z něj nemohlo být nic strženo.

Nezabavitelná částka při insolvenci, se navíc bude od července zvyšovat – mělo by se zvýšit životní minimum (od 1. 7. 2022). Pak by vám nezabavitelná částka vycházela 15 692 Kč.

Minimální splátka během insolvence

Z rodičovského příspěvku, by vám tedy zřejmě nemohly být prováděny zřejmě vůbec žádné srážky. Pozor ale na to, že během insolvence, byste měl být schopen platit alespoň minimální splátku. Ta je aktuálně ve výši 1800 Kč bez DPH (2178 Kč s DPH).

Pokud byste delší dobu (3 měsíce a více) nebyl schopen platit ani tuto minimální splátku, a neřešil to jinou formou (například dočasným přerušením insolvence – viz výše), pak by to soud mohl vyhodnotit jako vyhýbání se splácení, a insolvenci by vám mohl zrušit.

Při zahájení rodičovské dovolené, kdy už dále nebudou prováděny srážky ze mzdy, byste se měl domluvit s insolvenčním správcem (a případně se obrátit i na soud, s žádostí o snížení splátek), že budete platit alespoň tuto minimální splátku.

Záleží i na tom, zda během rodičovské budete pobírat rodičovský příspěvek, nebo zda případně budete mít i jiné příjmy. Pokud byste měl během rodičovské, nějaký příjem z práce na DPP/DPČ, pak by případně mohly probíhat srážky i z tohoto příjmu (nebo z kombinace více různých příjmů).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *