Poradna: Insolvence na rodičovské – kolik mi zůstane peněz?

Insolvenční srážky, je možné provádět i z rodičovského příspěvku. Pouze ale za předpokladu, že je rodičovský příspěvek vyšší, než nezabavitelné minimum. Pokud máte kromě rodičovského příspěvku i další příjem, pak se provádí srážky i z tohoto dalšího příjmu. Z něj vám zůstane pouze jedna třetina, dvě třetiny dostane insolvenční správce.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem se bude postupovat, pokud bych šel místo manželky na rodičovskou dovolenou.

Mám schválenou insolvenci od listopadu 2020. Měsíčně mám příjem okolo 30.000. Manželka jako státní zaměstnanec by měla příjem vyšší.

Předpokládám, že pokud bych na RD měl další příjem, bralo by se to, jako mimořádný příjem podléhající insolvenci.

Předem děkuji

Insolvence a rodičovská dovolená

Během insolvence, pochopitelně nejste nijak omezen v tom, že byste nemohl být na rodičovské dovolené. Na rodičovskou dovolenou, máte nárok na základě zákoníku práce, a insolvence s tím nijak nesouvisí.

Pokud byste byl na rodičovské dovolené a vaším příjmem byl pouze rodičovský příspěvek, pak by to ale mohlo mít negativní vliv na insolvenci.

Insolvenční srážky z ročovského příspěvku

Insolvenční srážky, je teoreticky možné provádět i z rodičovského příspěvku. Na rozdíl od některých jiných sociálních dávek, rodičovský příspěvek je příjem, který podléhá exekučním/insolvenčním srážkám.

Problém může být ve výši příspěvku. Pokud byste chtěl být doma s dítětem až do jeho 3 roků, pak byste jej čerpal cca 30 měsíců (prvních 6 měsíců je to mateřská dovolená, kterou by zřejmě čerpala vaše žena – to nevím).

Při délce rodičovské 30 měsíců, byste dostával rodičovský příspěvek 10 000 Kč měsíčně. To je spolehlivě méně, než kolik je nezabavitelná částka v roce 2022 (vzhledem k tomu, že máte manželku a minimálně jedno dítě). Po dobu čerpání rodičovského příspěvku by tedy zřejmě neprobíhaly žádné srážky na insolvenci.

Musel byste si tedy případně platit alespoň minimální splátku sám, nebo by to soud mohl vyhodnotit, jako vyhýbání se splácení insolvence, a oddlužení vám zrušit. Případně bystě mohl požádat o roční přerušení insolvence, nebo o snížení splátek, atd. Těch možností je zde více.

Vzhledem k udávané mzdě 30 000 Kč (nebo případně i na základě příjmu manželky), je ale možné zvolit i vyšší rodičovský příspěvek. Při hrubé mzdě 30 000 Kč, může být rodičovský příspěvek až cca 20 000 Kč měsíčně. Pak byste ho dostával jen 15 měsíců. Nebo by mohla být zvolena i jiná částka.

Pokud by byl rodičovský příspěvek vyšší, pak by proběhly běžné srážky – vám by zůstalo nezabavitelné minimum a jedna třetina ze zbylé části, dvě třetiny ze zbylé části by šly na úhradu insolvence.

Mimořádný příjem během insolvence

V insolvenčním zákoně, je ustanovení, že všechny mimořádné příjmy, máte povinnost hlásit insolvenčnímu správci. Současně je zde ustanovení, že insolvenční srážky se vztahují na řadu různých příjmů (resp. to pak dále upravuje Občanský soudní řád).

Pokud byste během rodičovské dovolené, začal pracovat na nějaké brigádě na DPČ nebo DPP, nebo měl příjem z podnikání, apod., pak je to určitě nutné oznámit insolvenčnímu správci.

Z tohoto dalšího příjmu by mohly být prováděny běžné insolvenční srážky. Byla by to stejná situace, jako když má někdo během insolvence dvě zaměstnání.

U prvního zaměstnání (nebo u vás u rodičovského příspěvku), se započítá nezabavitelná částka, a vy máte nárok na nezabavitelné minimum + 1/3 ze zbylé části (u rodičovského příspěvku, zvláště kdyby to byla částka 10 000 Kč měsíčně, by vám zůstávalo vše).

U dalšího zaměstnání (u vás nějaká brigáda na DPP/DPČ během rodičovské dovolené, či jiná forma příjmu), se už nedá použít nezabavitelná částka, a zůstane vám pouze 1/3 z příjmu a 2/3 jdou na insolvenci.

Příklad výpočtu insolvence během rodičovské dovolené

Uvedu jen modelový příklad pro bližší názornost, jak by to mohlo být se srážkami během rodičovské dovolené, pokud byste pobíral rodičovský příspěvek a současně měl příjem z DPP nebo DPČ (nebo jiný):

  • Rodičovský příspěvek = 10 000 Kč
  • Další příjem během rodičovské = 10 000 Kč (například brigáda na DPP)
  • Insolvenční srážka z rodičovského příspěvku neproběhne (RP je nižší než nezabavitelné minimum), zůstane vám celých 10 000 Kč
  • Insolvenční srážka z dalšího příjmu by proběhla, vám by zůstalo 3334 Kč (1/3), 6666 Kč (2/3) by se strhnulo na insolvenci.

Z původního příjmu 20 000 Kč během rodičovské, by vám zůstalo 13 334 Kč, na insolvenci by se strhávalo 6666 Kč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *