Jak si mohu nechat založit chráněný účet při exekuci

Chráněný účet, vám vyřídí banka, ve které máte účet zablokovaný exekutorem. Pokud nemáte vůbec žádný bankovní účet, pak si musíte nejprve založit běžný účet. Na chráněný účet, je možné převádět jen některé příchozí platby – nezabavitelnou část mzdy, důchodu, nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti nebo sociální dávky.

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně chráněného účtu, protože moc nerozumím tomu, jak to funguje.

Jsem v exekuci už několik roků (dluhy z mládí a kvůli blbosti). Účet v bance nemám, zrušil jsem ho už před lety, v zaměstnání mi platí výplatu na ruku.

Účet bych ale potřeboval, protože v poslední době je čím dál tím složitější, platit všechno jen v hotovosti. Musím vždycky žádat nějakého známého, aby mi to zaplatil ze svého účtu, a já že mu dám peníze v hotovosti. To samé, i když mi chce někdo poslat peníze.

Dočetl jsem se, že je nějaký chráněný účet, kam by mi exekutor nemohl vlézt, a já bych si tam mohl nechat posílat peníze z práce. Nerozumím ale tomu, jak to funguje, když momentálně nemám žádný účet v bance?

Můžete mi prosím poradit?
Děkuji, Zdeněk K.

Chráněný účet při exekuci v bance

Chráněný účet, je poměrně nová věc (zahájeno v polovině roku 2021), která umožňuje lidem s exekucí, aby měli možnost provádět bezhotovostní platby, i kdy jsou v exekuci a mají zablokovaný bankovní účet.

O založení chráněného účtu, je možné požádat v bance, kde máte účet zablokovaný exekutorem.

Banka musí chráněný účet založit, a nesmí požadovat žádné speciální poplatky (mimo běžných poplatků, za založení účtu).

Jak založit chráněný účet při exekuci?

Aby vám mohla banka zřídit chráněný účet, tak je ale bohužel nejprve potřeba, abyste v dané bance měl bankovní účet, který bude postižen exekuce (zablokovaný od exekutora).

Pokud vůbec žádný bankovní účet nyní nemáte, pak vám banka chráněný účet nemůže vytvořit. Nejprve tedy musíte v bance požádat o založení běžného bankovního účtu.

Až vám tento bankovní účet případně zablokuje exekutor, tak následně můžete v této bance, podat žádost za založení chráněného účtu.

Jak funguje chráněný účet při exekuci?

Pozor také na to, abyste ohledně toho, co umí chráněný účet, neměl nějaká nereálná očekávání. Chráněný účet je do určité míry omezený.

Po jeho zřízení, se číslo účtu nahlásí soudu. Současně je nutné bance dodat seznam plátů příjmu, které by neměli podléhat exekuce.

Může se jednat o zaměstnavatele, který vám na účet může nechat posílat nezabavitelnou část výplaty (to, co zbývá po exekuci na mzdu). Mohou to být případně i další příjmy, jako je důchod, podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, nebo i některé sociální dávky.

Na chráněný účet, vám ale nemůže posílat peníze kdokoliv. Nefunguje tedy tak úplně, jako běžný účet u banky. Na chráněný účet, jsou převáděny pouze ty platby, které by již neměli podléhat exekuci.

Chráněný účet, tedy neumožňuje před exekutorem „ochránit“ jakékoliv finanční prostředky. Ale pouze ty, u kterých to dovoluje zákon. Všechny ostatní případné příchozí platby, by skončily na tom zablokovaném účtu a podléhaly by exekuci.

S finančními prostředky na chráněném účtu, pak můžete disponovat bez omezení – exekutor (žádný, ani ten co vám zablokoval účet, ani žádný další), je nemůže postihnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *