Poradna: Může exekutor vstoupit i do cizího bytu?

Exekutor je oprávněn při výkonu mobiliární exekuce (exekuce na majetek), vstupovat i do cizího bytu (pokud se domnívá, že se tam dlužník přechodně zdržuje a má v něm nějaký majetek). Exekutor může vstoupit do bytu, i bez vaší přítomnosti a bez vašeho souhlasu. Třeba i násilným způsobe, tím že nechá vylomit zámek.

Dobrý den, zajímalo by mě, co vlastně exekutor může? Jestli může chodit i do cizího bytu, kde nemám ani trvalé bydliště, a ani tam nemám nájemní smlouvu?

Moje situace je taková, že se už několik roků potýkám s exekucemi. Ano, vím, dostala jsem se do toho vlastní hloupostí a je to moje chyba. Ale to teď není důležité. Zajímá mě, co exekutor může, a co ne.

Z důvodu exekuce, mám už několik roků trvalé bydliště na obecním úřadu. Nyní bydlím u svého přítele. V bytě, kde on sám je v podnájmu. Já na smlouvě vůbec nefiguruji. V bytě tedy oficiálně nebydlím, nejsem nikde hlášena. Nemám tam trvalé bydliště, nenechávám si tam posílat poštu, prostě nic.

Může exekutor vstoupit do takového bytu, i když já s ním nemám oficiálně nic společného? Podle mě je to přece nesmysl, ne?

Děkuji za upřesnění, jako to je.

Právo exekutor vstupovat do cizího bytu

Pravomoci exekutora, v průběhu výkonu exekuce, jsou velmi široké. Zvláště pak u mobiliární exekuce (exekuce na majetek).

Rozhodně neplatí, že by exekutor mohl vstupovat jen do bytu, kde má dlužník trvalé bydliště nebo tam, kde má nějakou nájemní smlouvu (nebo jiný právní vztah).

Exekutor je dle příslušných zákonů, oprávněn zasahovat všude tam, kde se domnívá, že má dlužník i jen přechodné bydliště. Nebo že tam má dlužník jenom uložený nějaký majetek.

Exekutor nepotřebuje souhlas majitele bytu ke vstupu do objektu

Exekutor má možnost vstoupit do bytu nebo jiného objektu, i bez souhlasu majitele bytu (nebo nájemníka či jiné osoby). Exekutor je dokonce oprávněn, vynutit si vstup do uzavřeného bytu.

A to například tak, že si prostřednictvím zámečníka nechá odemknout byt (vylomit zámek). Náklady, za tento násilný vstup, pak ani exekutor nemusí uhradit, jsou vymáhány po dlužníkovi.

Když vám exekutor zazvoní na dveře, tak sice nemáte žádnou zákonnou povinnost, umožnit mu vstup do bytu. Můžete mu tedy „přibouchnout“ dveře před nosem.

Exekutor má ale zase možnost, najmout si zámečníka nebo jinou specializovanou firmu, která zajistí vstup do bytu i bez vašeho souhlasu.

Exekutor může vstupovat do bytu i bez asistence policie

K tomu, aby exekutor vstoupil do bytu, nepotřebuje ani asistenci police. Ta sice bývá při některých exekucích přizvána, ale v zásadě to není nutné.

Právo vstupovat do cizího bytu a zajišťovat zde majetek má paradoxně jen exekutor. Naopak police do cizího bytu, bez exekutora nebo bez soudního příkazu nebo bez vašeho souhlasu, vstoupit nesmí.

Pro exekutora to ale neplatí. Ten může vstupovat „kam chce“, pokud k tomu má „legální“ záminku (oprávněný předpoklad, že se na daném místě zdržuje dlužník, nebo zde má uložen nějaký majetek).

Může exekutor vstoupit i do cizího bytu?

Takže k vašemu dotazu:

Určitě to není tak, že když v bytě nemáte uzavřenou nájemní smlouvu nebo trvalé bydliště, tak že by to znamenalo nějakou ochranu před exekutorem.

Pokud bude exekutor jednat na základě nějakého podnětu nebo nějaké informace (nebo jen domněnky), že daný byt (byť i jen přechodně) obýváte, pak je oprávněn do něj vstoupit. A to i bez vašeho souhlasu, nebo dokonce i bez vaší přítomnosti (nebo i bez přítomnosti dalších osob, obývajících tento byt).

Na druhou stranu, pokud k bytu nemáte žádný právní vztah, ani adresu daného bytu nikde neuvádíte, tak je pravděpodobnost, že exekutor zjistí, že tam bydlíte jen poměrně nízká. Nedá se na to ale 100% spoléhat.

  1. Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jak řešit situaci,kdy syn před 12l odešel z trvalého bydliště,které měl u nás u rodičů,po čase jsme ho z bytu odhlásili a byl přihlášen na úřadě.Od té doby o něm nemáme žádné zprávy,telefon má nefunkční,není možné ho nijak nalézt i,když jsme se snažili.A nyní po letech nám chodí na naší adresu a na jméno,které je shodné s manželem,rozhodnutí o exekucích.Když se snažím příslušný exekutorský úřad kontaktovat,odmítají se se mnou bavit.Když napíši mail,nikdo neodpoví.Zajímalo by mě,co s tím můžeme dělat,když to chodí na naší adresu,kde syn nebydlí,nemá zde trvalý pobyt a ani samozřejmě žádné věci.Jsme ID a při přečtení,jak se také chovají exekutoři,máme obavy,aby i nám nevtrhli do bytu,když ani oni evidentně nevědí,kde se syn nachází a vše posílají na naší adresu.Problém je i to,že manžel je vážně nemocný a každá podobná zásilka ho velmi rozruší,naposledy až tak,že jsem musela volat lékaře,neumím si představit,jak by to mohlo skončit,pokud by nám do bytu neoprávněně vnikl exekutor.Děkuji za radu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *