Poradna: Výpočet exekuce na plat a přivýdělek na brigádě na DPP

Pokud má dlužník v exekuci více příjmů, může být exekuce vedena vůči všem těmto příjmům. Nezabavitelná částka se pak uplatní pouze jednou (případně může být rozdělena mezi více zaměstnavatelů). Z každého příjmu má pak dlužník nárok na jednu nebo dvě třetiny z toho co zbyde po odečtení nezabavitelné částky.

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak je to s výpočtem exekuce:
Mám exekuci na plat, pracuji na HPP a moje hrubá mzda je 14 700 Kč. Z toho mi exekutor strhává každý měsíc asi 1500 Kč.

Našla jsem si teď brigádu, kam bych chodila na pár hodin týdně. Zajímalo by mě, jestli mi exekutor může zabavit i peníze z brigády, kde budu pracovat na DPP? Mělo by se jednat přibližně o 10 tisíc korun.
Děkuji
Jitka

Výpočet exekuce – více zaměstnání (více příjmů)

Obecně platí, že exekuce může být vedena téměř proti jakémukoliv příjmu (jsou určité výjimky – viz dále). Není to tedy jenom exekuce na plat ze zaměstnání na HPP. Exekutor může nařídit srážky všem zaměstnavatelům – tedy i tam, kde pracujete na brigádě na DPP.

Kromě toho, může exekutor nařídit provádění srážek i u dalších druhů příjmů. Exekuce může postihnout například nemocenské dávky, podporu v nezaměstnanosti, důchod (invalidní, starobní, pozůstalostní), mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství), nebo dokonce i některé sociální dávky (rodičovský příspěvek, přídavky na dítě apod.). A různé další.

Některé příjmy ale exekutor postihnout nemůže – některé sociální dávky (dávky hmotné nouze, příspěvek na bydlení, jednorázové dávky), ošetřovné na dítě, a jiné příjmy.

Pokud máte více plátců mzdy (více zaměstnání), pak může exekutor nařídit provádění srážek u všech těchto zaměstnavatelů. Nezabavitelná částka, na kterou máte při exekuci nárok, se uplatní pouze jednou (nebo může být rozdělena mezi více zaměstnavatelů – o tom případně rozhoduje soud).

Výpočet exekuce – výplata z HPP a příjem z brigády

Pokud máte výplatu z HPP 14 700 Kč hrubého a exekutor vám strhává cca 1500 Kč, pak to znamená, že u zaměstnavatele, kde pracujete na HPP, se při výpočtu exekuce uplatňuje nezabavitelná částka.

Nezabavitelná částka je od 1.7.2020 7771,50 Kč + pokud byste měla manžela nebo nějaké děti, pak se nezabavitelná částka zvyšuje o dalších 2590,50 Kč za každou takovou osobu. Vzhledem k výši příjmu a k tomu, kolik je vám strháváno se domnívám, že se započítává jen základní nezabavitelná částka 7771,50 Kč.

Z toho, co je nad rámec nezabavitelné částky, pak exekutor dostává buď jednu třetinu (pokud se jedná o nepřednostní exekuci) nebo dvě třetiny (pokud je to přednostní exekuce). U vás je to zřejmě nepřednostní exekuce.

Výpočet exekuce – příjem z brigády na DPP

Pokud byste tedy nyní měla ještě příjem z brigády na DPP u jiného zaměstnavatele, ve výši 10 000 Kč (čistého), pak by vám exekutor z této částky mohl zabavit jednu třetinu (nebo dvě třetiny pokud byste náhodou měla přednostní exekuci).

Pokud máte nepřednostní exekuci, pak by vám z příjmu z brigády exekutor zabavil 3 333 Kč, a 6667 Kč by vám mělo zůstat.

Platí tedy, že i když máte druhý příjem během exekuce, tak vám exekutor nemůže automaticky zabavit vše, ale provádí se stejný výpočet, jako u výplaty z hlavního zaměstnání. Máte nárok na nezabavitelnou částku (pouze jednou) a následně na jednu nebo dvě třetiny ze zbytku.

Pouze pokud by součet všech příjmů, které zbydou po odečtení nezabavitelné částky, překročil hranici 20 724 Kč, pak vše co je nad 20724 Kč, už může zabavit exekutor bez omezení. Do limitu 20724 Kč se peníze rozdělují na třetiny a vám zůstává jedna nebo dvě třetiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *