Poradna: Může exekutor zabavit příjem z DPČ, když mám exekuci na plat z HPP?

Pokud by měl dlužník s exekucí příjem z HPP a DPČ současně, pak se nezabavitelné minimum použije pouze jednou. Zpravidla jen u výplaty ze zaměstnání. Z příjmu z DPČ pak exekutor dostane 2/3 nebo 1/3, podle toho jestli se jedná o přednostní nebo nepřednostní pohledávku.

Mám nějaké dluhy a exekutor mi nechal strhávat peníze ze mzdy. V HPP mám čistou mzdu cca 24 tisíc korun, a po exekuci mi z toho zůstává jen něco přes 13 tisíc korun.

Dostal jsem teď nabídku pracovat ještě pro jednu firmu. Měl bych tam smlouvu na DPČ a asi 10 tisíc korun za měsíc. Pracoval bych hlavně po večerech nebo o víkendu.

Zajímalo by mě, jak to bude s příjmem z DPČ? Bude mi ho exekutor také chtít zabavit? A kolik mi z toho zůstane. Někdo mi říkal, že by mi mělo zůstat už všechno, jinde prý že mi naopak může zabavit úplně všechno, protože nezabavitelné minimum dostávat už v HPP.

Můžete mi poradit?

Výpočet exekučních srážek, pokud má dlužník více zaměstnání

V případě, že budete mít příjem od více různých zaměstnavatelů (nebo i v případě, že by se jednalo o souběh například různých příjmů jako je například důchod + výplata), pak se nezabavitelné minimum uplatní pouze u jednoho plátce mzdy.

Nebo může být nezabavitelné minimum rozděleno mezi oba plátce (o tom případně může rozhodnout soud). V každém případě na základní nezabavitelnou částku je nárok pouze jednou.

Pokud máte čistou mzdy 24 000 tisíc korun, po srážkách vám zůstává něco přes 13 tisíc korun, tak to podle všeho odpovídá tomu, že máte přednostní pohledávku, a že nemáte žádnou manželku/dítě.

V takovém případě, máte nárok jen na základní nezabavitelné minimum, což je v roce 2021 částka 7872,75 Kč. Z toho, co zbývá nad tuto částku, pak exekutor dostane 2/3 a vy pouze jednu třetinu.

Pokud byste nyní měl nějaký další příjem – jako je zmiňovaná nová práce na DPČ – tak u tohoto druhého příjmu, by se nezabavitelné minimum už nezapočítalo.

To by se započítalo jen u výplaty z HPP, tak jako doposud. Ze zaměstnání byste tedy dostával dále stejnou částku, tam by se zahájení další práce na DPČ neprojevilo.

Z toho co dostanete za DPČ, by si exekutor mohl vzít 2/3 a vám by zůstala jenom jedna třetina.

Předpokládám, že zmíněných 10 tisíc korun je hrubý příjem, takže konkrétní částka, kolik by vám zůstalo z vedlejšího příjmu, by závisela na to, kolik by byla čistá odměna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *