Poradna: Nemocenská a insolvence – nezruší mi oddlužení?

Krátkodobá pracovní neschopnost, kdy nejste schopen zaplatit ani minimální splátku na insolvenci, by neměla být důvodem ke zrušení oddlužení. To hrozí až při dlouhodobé pracovní neschopnosti. Máte případně možnost požádat o přerušení oddlužení – což je možné až na 12 měsíců (1 rok), pokud byla insolvence zahájena po 1. 6. 2019.

Dobrý den, chtěl bych požádat o radu: Jsem momentálně na neschopence. Od zaměstnavatele mi přišlo na výplatnici pouze cca 6 000,-. Neschopenka mi stále běží.

Jsem v insolvenci a z této částky si správce nic nevzal, neskončí mi tedy insolvence? Přijde mi ještě něco z ČSSZ?
Děkuji za odpověď
Pavel R.

Odpověď: Nemocenská a insolvence – nezruší mi oddlužení?

Ani během insolvence (oddlužení), vám pochopitelně nikdo nemůže zakázat, že nesmíte být nemocný. Stejně tak můžete během oddlužení přijít třeba o práci a nějakou dobu brát podporu v nezaměstnanosti, apod.

Tyto situace během insolvence běžně nastávají.

Splátky insolvence během pracovní neschopnosti (nemocenské)

V případě, že jste v dočasné pracovní neschopnosti (na neschopence), tak se zpravidla sníží váš příjem, a může dojít k situaci, že z nemocenské není možné provést srážky na insolvenci.

Podobně jako u exekuce, i u insolvence platí, že máte nárok na určitou minimální nezabavitelnou částku (viz Občanský soudní řád, zákon číslo 99/1963 Sb., paragraf 276 a dále, a také Nařízení vlády číslo 62/2020 Sb., o výši nezabavitelné částky).

Pokud je váš příjem nižší, než zákonem stanovené nezabavitelné minimum, tak srážka na insolvenci nemůže proběhnout.

Můžete pochopitelně zaslat insolvenčnímu správci sám od sebe alespoň minimální splátku, není to ale vaše povinnost.

Určitě je dobré insolvenčního správce informovat o tom, že jste momentálně v dočasné pracovní neschopnosti.

Zrušení insolvence (oddlužení) kvůli dočasné pracovní neschopnosti

To, že budete nějakou dobu na neschopence (v dočasné pracovní neschopnosti), by určitě nemělo být důvodem pro zrušení insolvence.

Jiná situace by ale byla ve chvíli, kdy byste byl v pracovní neschopnosti delší dobu. A nebyl schopný platit ani minimální splátku.

Pak by insolvenční správce opravdu mohl přistoupit k tomu, že by podal návrh na zrušení oddlužení a o zrušení/pokračování insolvence by rozhodoval soud.

Muselo by se ale opravdu jednat o dlouhodobější pracovní neschopnost, nebo by zde musel být například odůvodněný předpoklad, že se prostřednictvím pracovní neschopnosti, vyhýbáte povinnosti splácet.

Je zde také ten ohled, že během 5 leté doby oddlužení, musíte být schopen zaplatit alespoň 30% svých pohledávek.

Přerušení insolvence z důvodu dlouhodobé pracovní neschopnosti

V závislosti na tom, kdy vaše oddlužení (insolvence) začalo, máte případně možnost požádat soud o dočasné přerušení insolvence. To je možné u novějších případů oddlužení – u těch, které byly zahájeny po 1. 6. 2019.

Pokud byla insolvence zahájena po 1. 6. 2019, je možné se obrátit na soud a požádat o přerušení oddlužení až na dobu 12 měsíců (1 rok), pokud pro to existuje nějaký vážný důvod (například právě dlouhodobá pracovní neschopnost).

Pokud ale budete v pracovní neschopnosti jen krátkou dobu, tak to není potřeba řešit. Pouze je potřeba případně komunikovat s insolvenčním správcem.

Nemocenské dávky během pracovní neschopnosti

Během pracovní neschopnosti máte prvních 14 dní, nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele. Ta je ve výši 60% z průměrného (hrubého) hodinového výdělku. Zaměstnavatel vám během prvních 14 dní platí pouze skutečně neodpracované hodiny (směny).

Od 15 dne v pracovní neschopnosti, můžete mít nárok na nemocenské dávky. Ty jsou ve výši 60% z redukovaného vyměřovacího základu (odvíjí se také od hrubé mzdy), a postupně se zvyšují až na 72%. Nemocenské dávky jsou vypláceny za každý kalendářní den (včetně víkendu nebo státního svátku).

Nemocenské dávky, vyplácí ČSSZ buď po skončení neschopenky, nebo pravidelně každý měsíc (u dlouhodobějších pracovních neschopností). Lhůta pro výplatu nemocenské do ČSSZ je 30 dní od předání podkladů.

Záleží tedy i na tom, kdy vaše neschopenka začala, kdy zaměstnavatel předal podklady ČSSZ, a jak rychle je zde zpracují.

Pokud jste na neschopence déle než 14 dní, pak je pravděpodobné, že vám tento/příští měsíc přijdou peníze za neschopenku z ČSSZ.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *