Co mám dělat? Exekuce na mzdu a účet v bance současně

Při exekuci na účet v bance a na mzdu současně, máte nárok na nezabavitelné minium (u exekuce na účet je to od 1. 7. 2022 částka 13 860 Kč). Můžete si také v bance požádat o chráněný účet, kam vám následně bude chodit to, co vám zůstává po srážkách ze mzdy (u mzdy se od 1. 7. 2022, zvyšuje nezabavitelné minimum na 9416,25 Kč).

Dobrý den, prosím vás o radu, co mám dělat v mojí situaci.  Mám nyní exekuci na mzdu (srážky z výplaty) i na účet v bance, oboje současně. Jsem tedy úplně bez příjmů, a bez možnosti dostat nějaké peníze.

Nevím si rady, co s tím? Abych měl alespoň na jídlo a na zaplacení nájmu. Mohu se nějak bránit proti tomu, aby mi exekutor zablokoval účet v bance, když mám současně nařízené i srážky ze mzdy? Na co mám nárok?
Předem děkuji za radu

Srážky ze mzdy – na co je nárok, při exekuci na mzdu

Pokud jsou nařízeny exekuční srážky ze mzdy, pak to rozhodně neznamená, že by exekutor mohl zabavit úplně celou výplatu.

Při exekuci na mzdu (na plat, příjem z DPP nebo DPČ, nebo i u dalších příjmů), máte nárok na nezabavitelnou částku, a k tomu ještě na jednu nebo třetiny, ze zbylé části výplaty.

Nezabavitelná částka, se nyní od 1. července 2022, zvyšuje. Základní nezabavitelné minimum, bude od 1. 7. 2022 ve výši 9416,25 Kč. Pokud byste měl i manželku nebo nějaké dítě, tak to bude ještě více peněz.

Za manželku nebo každé dítě (ke kterému máte vyživovací povinnost), se připočítá 3138,75 Kč (platí od 1. 7. 2022).

Pokud jste sám, pak je nezabavitelné minimum po zaokrouhlení 9417 Kč. Pokud byste měl například manželku a dvě děti, pak by celkové nezabavitelné minimum bylo 18 833 Kč.

Kromě této nezabavitelné částky, vám při exekuci musí zůstat ještě jedna třetina (přednostní pohledávky) nebo dvě třetiny (nepřednostní pohledávky). Při srážkách ze mzdy, tedy zůstává i poměrně „dost“ peněz.

Na co je nárok při exekuci na účet v bance

Pokud exekutor nařídí blokaci bankovního účtu, pak je to s nezabavitelnou částkou trochu jiné. Při exekuci na účet v bance, máte nárok pouze na jednorázovou částku (jednorázový výběr peněz ze zablokovaného bankovního účtu).

Nezabavitelná částka, při exekuci na účet, je ve výši trojnásobku životního minima. Životní minimum se zvyšuje od 1. 7. 2022. Do 30. 6. 202, byl při exekuci na účet, nárok na 12 750 Kč. Od 1. 7. 2022, je nárok na 13 860 Kč.

O výběr této částky, můžete požádat svoji banku. Pokud jsou na vašem účtu dostatečné finanční prostředky, pak vám banka musí tento výběr umožnit. Pouze ale jednou, za celou dobu exekuce na účet.

Co dělat při exekuci na účet v bance a na mzdu současně?

Pokud vám exekutor nechal zablokovat účet v bance, kam vám chodí nezabavitelná část výplaty, pak je to určitě složitá situace. Dá se to ale řešit.

Jednoduchým řešením, může být to, že v bance požádáte o nezabavitelnou částku (od 1. 7. 2022 je to 13 860 Kč), a v zaměstnání se domluvíte, že vám budou peníze platit v hotovosti nebo složenkou na poštu.

Chráněný účet při exekuci na účet v bance

Další možností je to, že banku požádáte o založení chráněného účtu. Chráněný účet, je speciální typ bankovního účtu, na který se nevztahuje exekuce.

Pokud máte zablokovaný účet od exekutora, a požádáte banku, pak má banka povinnost, vám tento účet založit (bez nějakých extra vysokých poplatků).

Číslo vašeho účtu, by se následně nahlásilo soudu a exekutorům. Banka, by dostala seznam plátců příjmů, které nemají podléhat exekuci. Může se jednat o zmíněnou nezabavitelnou část mzdy, nebo i o další příjmy (například různé sociální dávky, apod.).

Tyto finanční prostředky, by pak nepodléhaly exekuci (blokaci), a vy byste s nimi mohl disponovat běžným způsobem.

Vyřízení chráněného účtu, sice nějakou dobu trvá (může to být i několik týdnů). Pokud by ale měl být účet zablokovaný delší dobu, tak se to asi vyplatí.

  1. Dobrý den,
    Byla mi stržena exekuce na výplatě a zbytek peněz zaslán na účet, kde mi byla tato stejná část zadržena. Můj zůstatek na bankovním účtu se tedy dostal do mínusu o zadrženou částku a po připsání výplaty na můj účet mi nic nezůstalo a to se pro mě stává likvidačním. Mohu si zažádat u banky o peníze, které obdržel exekutor už z mé výplaty ? Snažil jsem se domluvit s exekutorem a tuto skutečnost mu sdělil, ale přesto blokaci mého účtu nechal. Vyčkávání na zpětné zaslání peněz si nemohu dovolit.

    Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *