Daňové zvýhodnění na dítě, daňový bonus a daňový přeplatek při exekuci a insolvenci

Daňový bonus za dítě, není součástí čisté mzdy, a nevztahuje se na něj exekuce nebo insolvence. Daňový přeplatek (vrácení daně), ale je běžný příjem, který je možné použít na úhradu pohledávek v exekuci nebo v insolvenci.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s vracením daní od finančního úřadu, když mám exekuci.

Mám dvě děti, které jsem neuplatňoval do výplaty. Řešil jsem to až u daňového přiznání a díky tomu mi vznikl přeplatek na daních. Může mi ten přeplatek vzít exekutor?

Na finančním úřadu mi řekli, že ano, že to není daňový bonus. To ale moc nechápu. V čem je rozdíl?

Předem děkuji za odpověď.

Daňová sleva, daňové zvýhodnění, daňový bonus, přeplatek na dani

Nejprve, co se týká základních pojmů. Pokud máte u svého zaměstnavatele podepsáno prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob („růžový papír“, co se každý rok podepisuje na mzdové účtárně), tak je možné u výplaty uplatnit různé daňové slevy. Pokud daňové slevy neuplatníte během roku, pak je to možné i dodatečně, v daňovém přiznání.

Daňových slev je více. Jednak je to základní daňová sleva na poplatníka, může to být daňová sleva (daňové zvýhodnění) za dítě. Případně i daňová sleva pro důchodce, pro invaliditu, pro studenty, atd.

Daňová sleva funguje tak, že od daně, která se vypočítá z hrubé mzdy (15%), se odečítá daňová sleva. Takže pak platíte nižší daň, nebo dokonce žádnou daň.

Trochu odlišně funguje daňová sleva za dítě. Při uplatnění daňového zvýhodnění za dítě, může nastat situace, kdy po odečtení daňové slevy vychází záporná daň. A tuto zápornou částku, pak dostáváte od státu, jako daňový bonus.

Příklad výpočtu daně z výplaty

  • při hrubé mzdě 30 000 Kč vychází základní daň 4 500 Kč (15%)
  • z daně si můžete odečíst základní daňovou slevu na poplatníka, což je 2 570 Kč měsíčně (30 840 za rok).
  • Za dvě děti, může být odečteno 3 127 Kč měsíčně (na první dítě je to 1 267 Kč měsíčně (15 204 Kč za rok), na druhé dítě je to 1 860 Kč měsíčně (22 320 Kč za rok).

Daňový přeplatek (vrácení daně):

Pokud byste neuplatnil žádnou daňovou slevu, pak se vám z výplaty strhne daň 4 500 Kč (za rok by to bylo 54 000 Kč).

Pokud byste následně v daňovém přiznání uplatnil například daňovou slevu za poplatníka (30 840 Kč za rok), tak by vám stát vrátil daňový přeplatek 23 160 Kč.

Daňový bonus za dítě

Pokud byste uplatnil daňovou slevu za poplatníka a daňovou slevu na dítě, pak byste neplatil žádnou daň. Namísto původní daně (4500 Kč), by zde byla záporná částka -640 Kč.

Ta může být vyplacena společně s čistou mzdou jako daňový bonus (tj. z výplaty se nestrhne žádná daň, pouze sociální a zdravotní pojištění, k čisté mzdě se připočítá 640 Kč z daňového bonusu)

Daňový přeplatek (vratka daně) a daňový bonus za dítě

Daňový přeplatek = situace, kdy během roku platíte daň, a na konci roku, po započítání daňové slevy, nebo na základě dalších faktorů, vám stát část z takto zaplacené zálohy na daň vrátí.

Daňový bonus = může nastat pouze u daňové slevy za dítě. Stát vám „vrací“ peníze, které jste mu skutečně nezaplatil (negativní daň – i když státu v daném měsíci, nebo za celý rok nezaplatíte žádnou daň, máte nárok na daňový bonus.

Rozdíl je hlavně v tom, že na daňový přeplatek může vzniknout nárok jen v případě, že platíte nějakou daň, a stát vám pak část vrátí. Daňový bonus se týká pouze daňové slevy na dítě (je zde několik podmínek, jako minimální příjem ve výši šestinásobku minimální mzdy, atd.).

Daňový bonus a daňový přeplatek při exekuci a insolvenci

Viz výše – mezi daňovým přeplatkem a daňovým bonusem je rozdíl. Jedná se o odlišné příjmy, pro které platí odlišná pravidla. A to i během exekuce nebo insolvence.

Daňový bonus – exekuce a insolvence

Daňový bonus není součástí čisté mzdy. Zaměstnavatel vám jej sice vyplatí společně s čistou mzdou (na účet vám přijde jenom jedna výplata), ale není to příjem ze zaměstnání.

Na daňový bonus, se tedy nevztahují srážky ze mzdy při exekuci nebo insolvenci. Exekutor vám nemůže zabavit daňový bonus. Účetní v zaměstnání, který provádí výpočet srážek ze mzdy při exekuci, vypočítá srážky z čisté mzdy a daňový bonus ponechá stranou.

Daňový bonus vám pak vyplatí společně s tím, co zůstane z výplaty (nezabavitelné minimum a jedna nebo dvě třetiny ze zbylé části čisté mzdy).

Daňový přeplatek (vrácení daní) – exekuce a insolvence

Daňový přeplatek (vratka daně), ale je naopak součástí čisté mzdy. Z výplaty se strhává záloha na daň. Ta je buď vyšší (pokud nejsou uplatněny daňové slevy) nebo nižší (při uplatnění daňové slevy), nebo může být i nulová.

Pokud následně v ročním zúčtování daně (nebo v daňovém přiznání) vznikne nárok na daňový přeplatek a finanční úřad vám vrací daně, pak je to běžný příjem, na který se vztahuje jak exekuce, tak i insolvence.

Daňový přeplatek (vrácenou daň), je tedy možné použít na uspokojení pohledávek v exekuci nebo v insolvenci. Pro daňový bonus to ale neplatí. Ten exekuci a insolvenci nepodléhá.

  1. Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám nárok na vrácení dani když jsem 5 měsíců chodila do práce a 7 měsíců jsem byla na neschopen e. A jsem invalidní důchodce?

    1. Základní daňový sleva na poplatníka je 30 840 Kč za rok, jako invalidní důchodce můžete mít nárok na daňovou slevu za invaliditu 2510 Kč/rok nebo 5040 Kč/ rok … .a dále případně i na další daňové slevy nebo odečty ….

      Nemocenská je podle § 4 zákona o daních z příjmů osvobozena do částky 622 800 Kč a do daňového přiznání se neuvádí.

      Důchody (jak invalidní, tak starobní) do částky 622 800 Kč ročně (v roce 2023) jsou od daně osvobozeny a do daňového přiznání se neuvádí.

      Případný nárok na vrácení daně, závisí na tom, kolik byly vaše příjmy (a z nich vyplývající daňová povinnost), na jaké daňové slevy máte nárok (a jestli si případně můžete z daní odečíst i něco jiného. To už si musíte spočítat sama.

      Pokud vám vyjde daňový přeplatek, pak máte nárok na vrácení (za předpokladu, že podáte daňové přiznání a požádáte si o vrácení přeplatku)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *