Poradna: Trvalé bydliště na městském úřadu – co mám dělat?

Trvalé bydliště a exekuce spolu až tak moc nesouvisí. Exekutor má totiž právo přikročit k zabavení vašeho majetku „kdekoliv“.

Dobrý den, přestěhovala jsem se z nájemního bytu od města k příteli do baráku ve vesnici. Ale ten patří jeho rodičům, i když má v něm svoji vlastní bytovou jednotku.  Nejdřív problém s trvalým bydlištěm nebyl, ale jakmile jsem se odstěhovala, tak to najednou nešlo. Mám půjčky a mohla by na ně prý přijít exekuce.

Na městě, kde jsme bydleli mi řekli, že se na město nahlásit nemohu a na úřadě, kam spadá vesnice, mi řekli totéž. K rodičům se nahlásit nemohu, ti to my nepovolí. Tak mám od června trvalé bydliště vedené, tam kde nebydlím. Myslela jsem, že se to u rodičů přítele nějak časem hne, ale ono pořád nic. Tak nevím teď co s tím, mám v občance a všude hlášené bydliště, ale tam už dávno nebydlím. Ale nemám se kam nahlásit a nevím co s tím.

Moc děkuji za radu.
Jana K.
9.4.2018

Odpověď: Trvalé bydliště nemám kde nahlásit

S trvalým bydlištěm to nefunguje tak, že by se dalo jednoduše „zrušit“. Stejně tak ani není možné zajít na městský/obecní úřad s tím, že od teď tam chcete mít trvalé bydliště. To vám pochopitelně nepovolí.

Jediná možnost, kterou připouští zákon, je změna trvalého bydliště. Tedy můžete zajít na městský/obecní úřad, a tam nahlásit novou adresu. Bude požadováno doložení nájemní smlouvy na daný byt (nebo doložení že jste vlastníkem daného bytu), což ale není váš případ.

Jinou možností je, že by majitel bytu, kde jste původně měla uzavřenou nájemní smlouvu, požádal o zrušení vašeho trvalého bydliště.

Zrušení trvalého pobytu

O to nemůžete žádat vy sama, ale pouze majitel bytu. V takovém případě musí na úřad nahlásit, že se v daném bytě již více než 3 měsíce nezdržujete (což se pak dokládá třeba čestným prohlášením nebo i jinými prostředky). Na základě toho pak úřad může rozhodnout o zrušení vašeho trvalého pobytu. A pokud by danému úřadu nebylo známo místo vašeho pobytu, pak by jako vaši novou trvalou adresu zaevidoval adresu městského/obecního úřadu.

Tedy nefunguje to tak, že vy sama byste si požádala o trvalou adresu na městském/obecním úřadu. Tuto adresu můžete získat pouze tak, že zanikne vaše trvalá adresa a není možné určit vaši novou trvalou adresu.

Jak souvisí trvalý pobyt a exekuce

Zde je ale ještě nutné podotknout, že trvalé bydliště a exekuce spolu až tak moc nesouvisí. Exekutor má totiž právo přikročit k zabavení vašeho majetku „kdekoliv“. Tedy nejenom v místě, kde máte trvalé bydliště, ale kdekoliv, kde budete mít nějaký zpeněžitelný majetek. Takže když budete bydlet v době rodičů svého přítele, kde nebudete mít trvalý pobyt a exekutor to zjistí, pak mu nic nebrání v tom, aby vám „zazvonil“ na dveře, i když v daném bytě nebudete mít trvalý pobyt.

Mít trvalou adresu na městském úřadu v souvislosti s exekucí, věci spíše komplikuje. Veškerá oficiální komunikace od soudů nebo od exekutora by vám byla doručována na městský úřad a vy byste se o tom ani nedozvěděla.

Sice se můžete domluvit s majitelem bytu, kde jste měla původně nájemní smlouvu (a trvalý pobyt), že váš trvalý pobyt nechá zrušit, ale ve výsledku si tím, s ohledem na možnost případné exekuce, nijak zvlášť nepomůžete.

  1. Dobrý den, jsem velmi potěšen, že existuje tento web, kde v příspěvcích se dozvídám reálná fakta a informace , jak postupovat v případě exekučních řízení. Děkuji za Váš čas a ochotu. přeji Vám ať Váš web nadále slouží jen ku prospěchu. S přáním pěkného dne Zdeněk

  2. Dobrý den, syn se 1.7.2021 rozvedl a snacha se s dospělými dětmi odstěhovala k příteli. Syn bydlí ve státním bytě sám, nájemní smlouva je pouze na jeho jméno, ale snacha používá stále původní adresu u syna. Jedná se o trvalý pobyt i doručování pošty. Syn by chtěl tento stav napravit dle skutečnosti. Prosím o radu jak postupovat.
    Děkuji.

  3. Na novém občanském průkazu mám trvalé bydliště uvedeno OÚ. Je to velice diskriminační, když tam kde jsem běžně dostával věci na splátky, teď
    nikoliv. Lze s tím něco udělat? Na dřívějším dokladu to nebylo.

  4. Dobrý den jsem rozvedená bydlím u přítele který má rodinný dům z jeho maminkou na půl chci jsi změnit trvalé bydliště no na adrese kde se zdržují to nejde prosím o radu kam nebo kde by to bílo umožněné

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *