Co dělat při exekuci na spoluvlastnický podíl na nemovitosti?

Při exekuci na spoluvlastnický podíl nemovitosti, dochází k blokaci v katastru nemovitostí. Podíl může být prodán v exekuční dražbě – další vlastník (vlastníci) ale mají předkupní právo. Mohou tedy podíl koupit za stejnou cenu, jako byla nejvyšší nabídka v exekuční dražbě.

Dobrý den, potřeboval bych poradit, co se dá dělat v případě exekuce na spoluvlastnický podíl? Co přesně to znamená, a jaké mám možnosti?

Už před delší dobou, jsme společně s bratrem zdědili chalupu na Šumavě. Každému z nás patří jedna polovina.

Teď jsem se dozvěděl, že brácha má nějaké velké dluhy, a že má na krku exekuce. Exekutor mu hrozí, že mu zabaví jeho podíl, na naší společné nemovitosti.

Znamená to, že exekutor bude chtít ten barák prodat v dražbě, a já přijdu o svoji polovinu? Nebo jaká jsou vlastně pravidla, a dá se tomu nějak zabránit?

Předem děkuji za radu.

Exekuce na spoluvlastnický podíl – co exekutor může a co ne

Exekuce na spoluvlastnický podíl na nějaké nemovitosti, má poměrně jasně daná pravidla. Exekutor může „zabavit“ pouze majetek dlužníka.

Pokud má váš bratr nějaké velké dluhy a hrozí mu exekuce, pak je v ohrožení i jeho spoluvlastnický podíl. Vašeho podílu, se ale exekuce týkat nebude. Přesto to i pro vás může znamenat komplikace.

Bude-li zahájena exekuce, pak je poměrně vysoká pravděpodobnost, že exekutor provede blokaci v katastru nemovitostí.

Což omezí možnosti nakládat s danou nemovitostí, a může to znamenat i problémy s případnou hypotékou nebo nějakou plánovanou rekonstrukcí, apod.

Prodej spoluvlastnického podílu v exekuční dražbě

Pokud nebudou v příslušné lhůtě zaplaceny dluhy, pak může exekutor nařídit i dražbu – prodej spoluvlastnického podílu v exekuční dražbě.

V takovém případě, se ale neprodává celá nemovitost, ale pouze příslušný podíl. A vy jako spoluvlastník, máte předkupní právo.

Předkupní právo, vám ale nedá žádnou velkou výhodu. Rozhodně to neznamená možnost koupit druhý podíl za libovolnou (nízkou) cenu.

Na základě předkupního práva, máte pouze možnost nabídnout stejnou částku, jako byla nejvyšší nabídka v dražbě. A podíl získáte vy.

Dojde-li k dražbě, tak se jí musíte zúčastnit a nabídnout minimálně stejnou částku, jako poslední zájemce. V takovém případě máte přednost vy.

Co když dojde k prodeji spoluvlastnického podílu v exekuční dražbě?

Pokud by byl prodán podíl vašeho bratra, na vaší společné nemovitosti, tak to může znamenat řadu různých věcí. Záleží na tom, kdo bude novým majitelem, a jaké budou jeho záměry se zakoupeným podílem na nemovitosti.

Je zde možnost, domluvit si nějaké podmínky společného užívání nemovitosti. Nebo můžete vykoupit podíl na nemovitosti od nového majitele. Nebo mu naopak nabídnout k prodeji svůj podíl.

Jak vyřešit exekuci na spoluvlastnický podíl na nemovitosti

Možností, jak řešit tuto situaci, je pochopitelně více:

1) Můžete zaplatit dluhy svého bratra (poskytnout mu půjčku na zaplacení dluhů a domluvit si nějaké podmínky splácení, včetně případného zástavního práva na bratrův podíl na společné nemovitosti)

2) Můžete od bratra koupit jeho podíl na nemovitosti (to je možné pouze pokud ještě nebyla zahájena exekuce; pokud už exekuce začala, pak by to bylo možné jenom se souhlasem exekutora = pokud by částka za prodej bratrova podílu, pokrývala jeho dluhy, pak je pravděpodobné, že exekutor bude souhlasit)

3) Můžete společně s bratrem prodat celou nemovitost, zaplatit dluhy a peníze si rozdělit (opět je to možné, jenom pokud ještě nezačala exekuce, jinak je nutný souhlas exekutora; při prodeji celé nemovitosti na běžném komerčním trhu, můžete získat lepší cenu, než když půjde do exekuční dražby jenom spoluvlastnický podíl)

Celou situaci, je ale vhodné konzultovat s nějakým odborníkem, který vám případně poradí co přesně dále dělat (neznám všechny podstatné informace, a tak mohu radit jenom v obecné rovině).

Můžete se obrátit na nějakého právníka, nebo případně i na nějakou realitní kancelář (tam obvykle mají mnoho zkušeností s exekucemi na nemovitosti).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *