Poradna: Exekuce na plat a nárok na porodné

Na porodné je nárok, pokud průměrný měsíční příjem rodiny nepřekročí 2,7 násobek životního minima. Životní minimum pro dvě dospělé osoby a jedno dítě do 6 roků je 8720 Kč. Maximální měsíční příjem pro nárok na porodné tedy může být 23 544 Kč.

Dobrý den chci se zeptat, jak se nahlíží na nárok na porodné, když mám exekuci na plat. Protože nám přišel dopis, že na něj nárok nemáme proto, že jsme překročili tu maximální hranici pro nárok na porodné.

Syn se nám narodil 19. 6. 2020 a já jsem od dubna na Úřadu práce a přítelkyně je od začátku těhotenství na Úřadu práce.

Ale oni to počítali za první tři měsíce 2020 a to jsem byl ještě zaměstnaný, ale z platu se mi strhávala exekuce. Přítelkyně v té době už byla na podpoře.

Chci se hlavně optat, jestli má cenu se odvolávat a jaké jsou šance anebo co máme dělat dál.

Odpověď: Exekuce na plat a nárok na porodné

Porodné je jednorázová sociální dávka, na kterou je nárok při narození prvního nebo druhého dítěte. U prvního dítěte můžete dostat 13 000 Kč, u druhého dítěte je to 10 000 Kč. Na třetí nebo další dítě (které porodí žena), už nárok na porodné není.

Nárok na porodné vzniká v případě, že průměrný měsíční příjem rodiny, nepřekračuje 2,7 násobek životního minima. U porodného se posuzuje průměrný (čistý) měsíční příjem za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Pokud se vám dítě narodilo v červnu 2020, pak se opravdu posuzuje průměrný měsíční příjem za měsíce leden až březen 2020.

Nárok na sociální dávky a exekuce

Při posuzování nároku na sociální dávky u lidí co mají exekuci, se tato exekuce nijak nezohledňuje. To znamená, že příjem se vám započítá tak, jako byste žádnou exekuci neměl.

Pro posouzení nároku na sociální dávku porodné, se vám tedy započítá celá čistá výplata, bez ohledu na to, že jste reálně dostával jen její část (a zbytek si bral exekutor).

Průměrný měsíční příjem se u vás tedy spočítal na základě vaší celé čisté mzdy ze zaměstnání (v době leden – březen 2020). A současně se zohlednila i případná podpora v nezaměstnanosti vaší přítelkyně.

Kdo má nárok na porodné

V případě, že se jedná o vaše první dítě, pak je celkové životní minimum vaší rodiny 8720 Kč (započítá se 3550 Kč za první dospělou osobu, 3200 Kč za druhou dospělou osobu a 1970 Kč za dítě do 6 roků).

Na porodné tedy můžete mít nárok, pokud vás průměrný měsíční příjem nepřekročí 23 544 Kč (2,7 násobek životního minima). Pokud vaše čistá mzda + podpora v nezaměstnanosti vaší přítelkyně byla vyšší, pak opravdu na porodné nárok nemáte.

To, že jste reálně nedostal celou čistou mzdu, ale jenom její část, se zde nijak nezohlední. Pokud byl váš „teoretický“ příjem vyšší než 23 544 Kč, pak nárok na porodné nemáte a nemá ani smysl podávat nějaké odvolání proti rozhodnutí Úřadu práce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *